Schimbarile survenite in relatiile dintre Romania si Republica Moldova ne-au luat oarecum prin surprindere. Despre Moldova nu s-a mai vorbit atat la Bucuresti de prin 1990-1991.
In cursul saptamanii ce a urmat vizitei presedintelui Basescu la C
Schimbarile survenite in relatiile dintre Romania si Republica Moldova ne-au luat oarecum prin surprindere. Despre Moldova nu s-a mai vorbit atat la Bucuresti de prin 1990-1991.
In cursul saptamanii ce a urmat vizitei presedintelui Basescu la Chisinau, mass-media din cele doua capitale nu au incetat sa vorbeasca despre eveniment. La Chisinau se intampla pentru a doua oara in ultimii patru ani cand presa de opozitie si mass media aservite lui Voronin sunt intr-un consens deplin. Acelasi lucru s-a mai produs in toamna lui 2003, atunci cand Voronin refuza sa semneze "memorandumul Kozak".
Oficiosul guvernamental "Moldova Suverana" vede in Basescu omul care "revolutioneaza" politica externa a Romaniei. Pana si "Comunistul", organul partidului condus de Voronin, saluta intalnirea dintre cei doi presedinti si asta dupa ce patru ani la rand nu a facut decat sa profereze acuze si ofense la adresa Romaniei.
Am privit la TVR 1 emisiunea de analiza politica "Vorbe despre fapte" dedicata politicii externe a noului Cabinet, programul avandu-i ca invitati pe Mihai Razvan Ungureanu, proaspatul ministru de Externe, si pe cunoscutul comentator politic Emil Hurezeanu. Desi subiectul talk-show-ului era politica externa in ansamblu, jumatate de emisiune a fost dedicata Republicii Moldova.
Moldova s-a trezit deodata o piesa importanta a politicii externe romanesti. Ca la Bucuresti exista destui oameni care privesc, probabil, cu scepticism la aceasta preocupare excesiva a noii guvernari pentru Basarabia, nu ma indoiesc. Dar scepticii nu lipsesc nici la Chisinau, chiar printre marii simpatizanti ai Romaniei. Este extraordinar ca Romania ne acorda, in sfarsit, atata atentie, isi zic ei, dar cat este de solid pentru o tara-membra NATO, aflata la un pas de aderare la Uniunea Europeana, sa puna atat pret pe relatiile cu o Moldova neinsemnata, condusa de niste comunisti odiosi. Moldova va ajunge, in cele din urma, in Uniunea Europeana, dar nu cumva Romania isi incetineste astfel mersul sau spre vest, daca se uita atat in est? Nu isi submineaza viitorul, daca se preocupa atat de "trecut"?
Si nu cumva cancelariile europene vor trata si acest elan al autoritatilor de la Bucuresti, asa cum au facut-o mereu in ultimii 15 ani, ca pe o manifestare de nationalism?
Lucrurile par sa evolueze dupa un scenariu mai idilic decat ne puteam imagina multi la Chisinau. Iata de ce unii asteapta cu neliniste momentul in care Voronin isi va da iar arama, antiromaneasca, pe fata. Nu cumva el asteapta 6 martie, data alegerilor, ca, in dependenta de rezultatele acestora, sa-si reajusteze retorica si prioritatile?
Aceste dubii vis-a-vis de sinceritatea presedintelui Voronin sunt cu atat mai intemeiate cu cat tot ce spune acum Basescu, au afirmat in diferite perioade ale mandatului lor si Iliescu, si Nastase. Teza lui Basescu "doua state, acelasi popor" nu difera cu nimic de sintagma "doua state romanesti" pe care o repetau fostii lideri ai Romaniei si care il irita atat de mult pe Voronin. Presedintele Basescu a reluat de mai multe ori la Chisinau fraza ca Romania va fi avocatul cel mai bun al Republicii Moldova in procesul de aderare la UE. Daca de data aceasta presedintele Voronin a ascultat-o fara sa schiteze vreo reactie adversa, cum sa uitam ca aceiasi teza rostita cu un an in urma de Iliescu l-a facut sa izbucneasca: "Moldova nu are nevoie de avocati!".
Evenimentele de ultima ora din Romania si mai ales din Ucraina il obliga pe Voronin sa nu se supere pe lucruri care alta data il scoteau din sarite. In plus, mai putem vorbi, probabil, si de un factor subiectiv benefic. Se pare ca intre cei doi presedinti, Voronin si Basescu, exista o compatibilitate psihologica. Spontaneitatea si directetea lui Basescu par sa-l faca pe Voronin sa-i ierte acestuia mai multe decat i-ar fi iertat unui Nastase si Iliescu. Poate s-a manifestat aici si complexul istoric al basarabeanului fata de regatean. Cred ca pe Voronin il irita infatuarea unui Nastase si ipocrizia lui Iliescu. Basescu i se pare, probabil, mai simplu si mai accesibil. Mai ca el!
Prin temperamentul si directetea sa Basescu i-o fi amintind, probabil, si despre ceva din natura ruseasca, deschisa si directa, cu care generalul militian s-a obisnuit atit de mult de-a lungul carierei sale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.