Dosarul 69/P/2003, instrumentat de procurorul Doru Gabriel Stoica, privea fapte de coruptie comise de afaceristul Traian Popelea si fostul consilier brasovean Nicolae Dogar

Procurorii anticoruptie au verificat solutia data intr-un dosa
Dosarul 69/P/2003, instrumentat de procurorul Doru Gabriel Stoica, privea fapte de coruptie comise de afaceristul Traian Popelea si fostul consilier brasovean Nicolae Dogar

Procurorii anticoruptie au verificat solutia data intr-un dosar privind vanzarea unor imobile apartinand societatii brasovene Condor, concluzionand ca "nu exista fapte de coruptie", dar ca procurorii brasoveni ar trebui sa continue cercetarile referitor la o eventuala inselaciune. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al PNA, Gabriela Neagu,ne-a informat ieri ca Ioan Amarie, procurorul general al institutiei, a solicitat presedintelui Consiliului Suprem al Magistraturii, judecatorul Dan Lupascu, sa verifice, prin Corpul de Inspectie a Consiliului, toate aspectele care tin de modul de instrumentare a dosarului cu numarul 69/P/2003.
Procurorii PNA au reanalizat dosarul in care omul de afaceri Traian Popelea si fostul consilier local al Brasovului, Nicolae Dogar, fusesera suspectati de fapte de coruptie, in prima faza constatand ca respectivii nu au comis fapte de coruptie.
Cu toate acestea, procurorii PNA au trimis Parchetului Judecatoriei Brasov dosarul in care cei doi sunt suspectati de mai multe infractiuni economice. Ancheta in acest caz a fost inceputa de procurorul brasovean Doru Gabriel Stoica, dupa a carui plecare din PNA dosarul a fost preluat si finalizat de un alt magistrat.
Conducerea Sectiei a ll-a a analizat solutia data in acest caz si a stabilit ca "aceasta este legala si temeinica privind infractiunile conexe sau asimilate celor de coruptie".
Intrucat investigatiile procurorului Doru Gabriel Stoica au privit si alte fapte, s-a decis declinarea cauzei catre Parchetul Judecatoriei Brasov, faptele nefiind de competenta materiala a Parchetului National Anticoruptie, sustine sursa citata.
Dosarul 69/P/2003 - in care s-au facut cercetari privindu-i pe Nicolae Dogar si Traian Popelea - a fost constituit la Serviciul Teritorial Brasov al PNA. Dogar si Popelea au fost invinuiti ca, in calitate de administratori ai societatii Condor Brasov, ar fi efectuat patru operatiuni comerciale fictive vizand vanzarea prin intermediar a unor imobile care apartineau firmei.
Cei doi s-ar fi sustras, in perioada 2001-2003, de la plata catre bugetul de stat a unor obligatii fiscale totalizand peste 2,5 miliarde de lei.
Pe de alta parte, cei doi ar fi instrainat din patrimoniul firmei Condor sase imobile, pentru a nu plati impozit pe profit, prejudiciind astfel statul cu peste 1,4 miliarde de lei, au apreciat procurorii PNA.
Purtatorul de cuvant al PNA mai precizeaza faptul ca procurorului brasovean Doru Stoica nu i s-a luat dosarul, el fiind numit in structura centrala a institutiei, unde ulterior a fost transferat acest dosar.
Doru Stoica a fost numit la Parchetul National Anticoruptie - Serviciul Teritorial Brasov la 1 septembrie 2002, cand s-a infiintat PNA si cand institutia cauta procurori. Dupa o luna, Stoica a fost delegat in functia de procuror-sef al PNA Brasov. Ulterior, prin ordinul procurorului general al Romaniei, a fost delegat pe o perioada nedeterminata, incepand cu 1 iulie 2003, ca procuror la PNA central, unde a ramas doar pana in 10 iunie 2004.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.