Tariful la gazele naturale va creste, de la 1 aprilie, cu 20 la suta, a declarat, ieri, Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului. Conform angajamentelor asumate de Romania fata de institutiile internationale, de la 1 ianuarie 2005 trebuiau apl
Tariful la gazele naturale va creste, de la 1 aprilie, cu 20 la suta, a declarat, ieri, Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului. Conform angajamentelor asumate de Romania fata de institutiile internationale, de la 1 ianuarie 2005 trebuiau aplicate noile metodologii de diferentiere a tarifelor si a preturilor finale reglementate pe operatori si consumatori.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a decis, insa, sa amane aplicarea acestor prevederi, luand in considerare impactul cresterii preturilor asupra populatiei precum si necesitatea informarii noii echipe guvernamentale. De asemenea, reevaluarea nivelului subventiilor pentru incalzire acordate persoanelor cu venituri reduse, precum si informarea consumatorilor cu privire la noul sistem tarifar si a modului de calcul a facturilor la gaze naturale au fost printre factorii care au motivat decizia de amanare.
Ultima majorare a pretului, cu cinci la suta, de la 1 ianuarie, trebuie sa asigure acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale, atat din productia interna, cat si din import. De asemenea, decizia va asigura societatilor de distributie un nivel mediu al veniturilor recunoscute de ANRGN, conform unui comunicat al institutiei, transmis recent.
Pe de alta parte, pretul gazelor naturale din productia interna va fi majorat trimestrial, conform intelegerilor cu institutiile financiare internationale, pana la o medie anuala de 85 dolari/1.000 mc, in acest an. Astfel, costul va creste pana la 70 dolari/1.000 mc in primul trimestru al acestui an, pentru trimestrele urmatoare fiind prevazute preturi de 80 dolari, 90 dolari si, respectiv, 105 dolari.
In ceea ce priveste gazele din import, a caror pondere va fi de 40 la suta din consumul anului 2005, ANRGN estimeaza ca pretul acestora va fi de 195 dolari/1.000 mc in primul trimestru si de 210 dolari in trimestrul al doilea.
In trimestrele trei si patru ale acestui an, autoritatea de reglementare anticipeaza un cost al gazelor din import de 205 dolari si, respectiv, 195 dolari.
"Tinand cont de nivelurile estimate, media anului 2005 pentru gazele din import va fi cu circa 50 dolari/1.000 mc peste nivelul inregistrat in 2004, diferenta care se va reflecta in preturile reglementate la consumatorii finali", se mai arata in comunicat. Ministrul Economiei si Comertului a precizat, de asemenea, ca o structura corecta a preturilor va putea fi prezentata dupa intalnirea cu Fondul Monetar International.

CEZ este interesata de complexurile energetice din Oltenia
Compania CEZ Cehia, care a fost desemnata castigatoarea procesului de privatizare a societatii de distributie a electricitatii Electrica Oltenia, a transmis Ministerului Economiei si Comertului (MEC) scrisori de interes pentru a participa la privatizarea complexurilor energetice din Oltenia, a anuntat, de asemenea, Codrut Seres.
Oficialii grupului ceh au anuntat interesul companiei pentru cei trei producatori de energie electrica. Ministrul nu a oferit detalii legate de numele celorlalte companii interesate de preluarea unitatilor energetice din Oltenia - Turceni, Rovinari si Craiova.
Procesele de privatizare se afla in diferite stadii de derulare, iar statul a selectat un singur consultant pentru privatizare, firma Deloitte&Touche pentru complexul Turceni.
CEZ a anuntat, recent, ca intentioneaza sa concureze si pentru preluarea filialei Electrica Muntenia Sud, urmatoarea societate de distributie a electricitatii pe care MEC intentioneaza sa o privatizeze.
Grupul urmeaza sa semneze contractul de privatizare pentru Electrica Oltenia pana la sfarsitul acestei luni sau inceputul lunii februarie. Ministrul Economiei a aratat ca actele normative referitoare la finalizarea procesului de privatizare a Electrica Oltenia si Electrica Moldova (pentru care statul a selectat oferta inaintata de grupul german E.ON - n.r.) vor intra pe ordinea de zi a sedintei de joi a Guvernului. Documentele au mai fost prezentate membrilor Guvernului in sedinta de vineri 21 ianuarie, insa acestia au cerut o perioada suplimentara pentru a studia si contractele de privatizare ale celor doua societati. Compania CEZ mai detine trei societati de distributie a energiei electrice in Bulgaria, stat in care participa si la procesul de privatizare a unor termocentrale.
Grupul CEZ cuprinde 99 de companii care acopera activitati ce se intind de la constructia de centrale electrice pana la distributie si furnizare. In 2003, cantitatea de energie electrica vanduta de grup s-a ridicat la 69.000 GWh, valoare ce depaseste consumul de electricitate al Romaniei pe parcursul unui an.
Statul ceh controleaza 67,61 la suta din actiunile grupului, restul fiind tranzactionate pe bursa. Veniturile companiei au ajuns in anul 2003 la 84,8 miliarde de coroane (circa 2,6 miliarde de euro).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.