Astazi, Guvernul va incepe negocierile privind un nou acord stand-by cu Fondul Monetar International.
Unul dintre cele mai fierbinti subiecte de negociere va fi cota unica si efectele ei asupra inflatiei si a deficitului bugetar.
Cel ma
Astazi, Guvernul va incepe negocierile privind un nou acord stand-by cu Fondul Monetar International.
Unul dintre cele mai fierbinti subiecte de negociere va fi cota unica si efectele ei asupra inflatiei si a deficitului bugetar.
Cel mai probabil, FMI va cere autoritatilor sa pastreze deficitul bugetar in limita de 1% din PIB, o cota considerata o buna ancora pentru inflatia prognozata la 7% la finalul lui 2005.
Voci din economia romaneasca si nu numai au atras atentia ca scaderea fiscalitatii prin introducerea cotei unice ar trimite mai multi bani in consum, sume ce ar putea mari inflatia.
Pe de alta parte, exista temeri cu privire la respectarea tintei de deficit fiscal. Scaderea impozitului pe profit de la 25% la 16% si eliminarea transelor de impozitare progresiva a venitului ar crea, dupa unii analisti, o gaura bugetara ce nu poate fi usor acoperita.
Cu toate acestea, oficialii FMI au spus ca o cota unica poate functiona, dar numai in conditiile unei actiuni hotarate impotriva marilor datornici la bugetul statului.
In plus, delegatia trimisa de Fond la negocieri ar putea cere introducerea unui regim draconic de supraveghere a firmelor de toate marimile, in scopul sporirii platilor catre stat.
O posibila "tinta" a FMI ar putea fi politica salariala, ceea ce ar anula o mare parte din avantajul dat de cota unica salariatilor. Un atac pe aceasta problema ar folosi insa angajatorului, care poate vedea aici o sansa suplimentara de capitalizare.
O alta problema grava cu care se confrunta economia, si care este de cativa ani capul de afis al negocierilor cu FMI, este deficitul de cont curent. In perioada ianuarie - noiembrie 2004, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 3.272 milioane de euro (aproximativ 6% din PIB), cu nu mai putin de 31,5% mai mare decat cel din perioada similara a anului anterior. Chiar si fara respectarea lui integrala, un acord cu FMI foloseste imaginii economice a Romaniei. Investitorii straini au mai multa incredere ca statul nu le va incurca socotelile dupa bunul plac. In plus, autoritatile pot finanta diferite deficite prin credite externe mai ieftine, pentru ca un acord cu FMI inseamna un risc mai mic pentru creditor.
Pana acum, toate agentiile internationale de rating care au urcat calificativele datoriilor tarii au facut referire directa la relatia cu FMI, in rapoartele lor de motivatie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.