Vanatorii romani cu dare de mana, care vor sa-si treaca in colectia de trofee piei de ursi polari, au un motiv de bucurie. Pentru asta, insa, trebuie sa bata drumul tocmai pana in Groenlanda, acolo unde Guvernul local din teritoriul de gheata danez i
Vanatorii romani cu dare de mana, care vor sa-si treaca in colectia de trofee piei de ursi polari, au un motiv de bucurie. Pentru asta, insa, trebuie sa bata drumul tocmai pana in Groenlanda, acolo unde Guvernul local din teritoriul de gheata danez intentioneaza sa organizeze sesiuni de vanatoare de ursi polari in prima jumatate a acestui an. Chiar daca vestea nici nu a facut bine inconjurul lumii, un grup restrans de bucuresteni s-a adresat Ambasadei Daneze la Bucuresti pentru a-si exprima dorinta de a vana ursi polari in Groenlanda.
In prezent, doar rezidentii permanenti ai Groenlandei, care sunt vanatori profesionisti, au dreptul sa vaneze ursi polari. Anual, un numar de 50-100 de ursi polari sunt ucisi. Autoritatile locale de aici spera ca vanatoarea de ursi polari va ajuta economia din nord-vestul insulei sa se dezvolte. Teoretic, si vanatorii romani pot opta pentru un "safari groenlandez". Chiar daca agentiile de turism din Romania nu au ca destinatii fixe Groenlanda, romanii care vor sa viziteze teritoriul nordic pot ajunge pe aceste taramuri daca opteaza pentru o excursie pe un vapor care traverseaza apele Marii Nordului. Spre exemplu, agentia de turism "Marshal Tourism" are o oferta in acest sens. "Cei care vor sa ajunga in Groenlanda pot apela la serviciile unui vas cu o capacitate de cazare de 150-200 de locuri si au parte de pensiune completa. Vaporul pleaca din Danemarca, traverseaza Marea Nordului, iar in final ajunge in Groenlanda", ne-a declarat Cristian Neagu, reprezentant al agentiei "Marshal Tourism".

1.600 de euro, destui pentru o excursie in Groenlanda
Preturile unui asemenea itinerariu sunt pe masura: pentru 7-8 zile la bordul vaporului - aproximativ 1.000 de euro de persoana. In schimb, aveti parte de pensiune completa cu trei mese pe zi, bar-free, camera dubla cu doua paturi, sauna, sala de masaj. La aceasta suma se mai adauga pretul biletului de avion pentru ruta Bucuresti - Copenhaga, care se ridica la aproximativ 500 de euro pentru o persoana plus asigurarea medicala. In total, turistii romani care vor sa ajunga in Groenlanda trebuie sa scoata din buzunar aproximativ 1.600 de euro. Pentru a putea vana in Groenlanda sunt necesare mai multe avize si aprobari. Remus Costescu, de la Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania (AGVPS), a precizat ca de indeplinirea formalitatilor necesare unui turist roman care doreste sa vaneze dincolo de granite se ocupa o firma specializata. "Aceasta trimite in mod oficial catre AGVPS o invitatie din partea turistului roman si in functie de prevederile serviciului de arme si munitie urmeaza sa fie luata o hotarare", a explicat Remus Costescu.
Reprezentantii Ambasadei Daneze la Bucuresti au declarat ca turistii care vor sa patrunda cu arme de vanatoare pe teritoriul Groenlandei trebuie sa obtina, de asemenea, aprobari din partea Autoritatii Cercului Polar. Acestia au mai adaugat ca, in cursul saptamanii trecute, cativa bucuresteni au solicitat informatii din partea Ambasadei Daneze la Bucuresti cu privire la modalitatea prin care pot organiza excursii de vanatoare in Groenlanda.
Eschimosii, singurii vanatori de ursi polari
Ursul polar este unul dintre cei mai mari ursi din lume si cel mai mare carnivor actual, avand trei metri lungime si 700 de kilograme. El este adaptat perfect la conditiile grele din mediul cu temperaturi scazute. Se hraneste cu foci, vulpi polare si pasari.
Viteza de inaintare in apa a ursului polar este de 5 kilometri/ora. Ursii polari masculi sunt unele dintre cele mai singuratice animale de pe pamant.
Daca femelele stau cateva luni langa pui, masculii isi traiesc aproape toata viata ratacind singuri.
In Groenlanda, eschimosii sunt singurii vanatori de ursi polari permisi, putand dobori pana la 150 de exemplare pe an, in timp ce Norvegia a interzis total vanatoarea acestora.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.