La sfarsitul iernii si inceputul primaverii exista un risc crescut de aparitie a epidemiilor de rujeola. Aceasta boala virala afecteaza indeosebi copiii cu varste intre unu si trei ani care nu au facut vaccinul ROR - impotriva rujeolei, rubeolei si o
La sfarsitul iernii si inceputul primaverii exista un risc crescut de aparitie a epidemiilor de rujeola. Aceasta boala virala afecteaza indeosebi copiii cu varste intre unu si trei ani care nu au facut vaccinul ROR - impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului. Vaccinarea se face la noua luni, apoi intre trei si sase ani si se repeta in jurul varstei de 10 ani. In cazuri extrem de rare, rujeola se face a doua oara.
Aceasta boala are o durata de 10-20 de zile, iar perioada de incubatie este de 10 zile inainte de aparitia primelor simptome. Acestea sunt: febra mare, tuse uscata, lacrimare, lipsa poftei de mancare si moleseala.
Apar, apoi, bubite albe in interiorul obrajilor, ele disparand dupa ce ''isi fac aparitia'', intai pe fata si, ulterior, pe tot corpul, bubitele ''rosu-inchis''. Persoana care are rujeola poate transmite boala celor din jur pe toata perioada in care are bubite si de aceea este bine sa fie izolata. In cazul femeilor insarcinate care fac rujeola exista riscul nasterii premature.
Copiii cu rujeola trebuie sa stea in pat si sa consume multe lichide, mai ales cand au febra mare. De asemenea, li se administreaza medicamente impotriva tusei si febrei. Daca ei fac rujeola la varste de peste trei ani exista un risc mai mare de a face complicatii, precum encefalite, otite sau laringite. Exista cazuri in care complicatiile apar dupa mai multi ani de la boala propriu-zisa.
Ca si in cazul rujeolei si rubeolei, doar vaccinarea ar putea duce la evitarea oreionului. Acesta are o perioada de incubatie de trei saptamani, dupa care apar simptomele: dureri de cap, febra, dificultatea de a mesteca si a inghiti mancarea, umflatura sub fiecare ureche si sub maxilar care dureaza trei zile. Oreionul apare in cele mai multe dintre cazuri peste varsta de trei ani si are o durata cuprinsa intre trei si 15 zile.
Bolnavul trebuie sa stea in pat, sa tina regim si sa consume mancaruri usor de mestecat si inghitit. I se pot administra doze de paracetamol in raport cu varsta si greutatea sa. Oreionul facut la varste mai mari poate determina aparitia unor complicatii: meningita, surditate temporara sau definitiva.
Rubeola - boala virala cu o durata de sapte zile - are putine simptome (febra, bubite pe corp si ganglioni) si de aceea este mai greu de recunoscut.
Inainte de aparitia primelor simptome, perioada de incubatie a rubeolei este de 15 zile. Copilului cu rubeola i se poate da paracetamol, in functie de varsta si greutate. Femeile insarcinate trebuie sa evite contactul cu persoanele care au rubeola. Daca o femeie face rubeola in primele trei luni de sarcina, viitorul copil poate avea malformatii grave: deficienta mentala, boli cardiace, surditate, orbire. De aceea este bine ca viitoarea mama sa stie daca a avut rubeola. Totodata, este indicat ca aceasta sa-si faca testul de imunitate, dupa care, in functie de rezultat, medicul va decide daca ii va prescrie sau nu vaccinarea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.