Coincidenta sau nu, ''Luchian 12'' este chiar numele galeriei de arta situate pe strada omonima, la numarul 12, care se intersecteaza cu strada Mantuleasa. Proprietarul ei, criticul si istoricul de arta Pavel Susara, promitea, in urma cu doi ani, can
Coincidenta sau nu, ''Luchian 12'' este chiar numele galeriei de arta situate pe strada omonima, la numarul 12, care se intersecteaza cu strada Mantuleasa. Proprietarul ei, criticul si istoricul de arta Pavel Susara, promitea, in urma cu doi ani, cand ''Luchian 12'' intra in circuitul cultural al Capitalei, ca aceasta nu va fi un ''cabinet de curiozitati'', ci se va adresa ''marilor actori ai unei piete de arta care, mai devreme sau mai tarziu, va fi obligata si in Romania sa iasa din subterane". Cine sunt acei ''mari actori''? Artistii, detinatorii de arta (colectionari sau nu) si cumparatorii puternici. Cumparatorii care ''depasesc gestul cochet'', incercand sa-si creeze, prin arta, o lume proprie, bine definita estetic, sau sa tezaurizeze valori.
Concret, de doi ani, galeria functioneaza sub semnul autenticitatii si valorii, singurele repere care fac posibila iesirea din umbra a obiectului artistic pentru a intra ''atat in dezbaterea de specialitate, cat si in constiinta publica'', precizeaza Susara. Proiectul are o componenta recuperatoare, aceea de a aduce in atentia publicului - prin studii minutioase si monografii - artistii cunoscuti sau mai putin cunoscuti, artistii contemporani si cei foarte tineri.
Expozitiile ''Tonitza la Balcic''- o selectie de desene din colectia Eugenia Iftodi, realizate de pictor in 1936 si prezentate in premiera -, ''Imagini orfane'', reprezentand lucrari de pictura si grafica nesemnate, apartinand unor artisti din epoci diferite si aduse in fata publicului ''pentru ca acesta sa ramana singur cu obiectul, sa nu aiba intermediari in lectura imaginilor propuse'', miniretrospectiva de pictura si desene ''Corneliu Baba'' (perioada 1928 - 1985), '' Alexandru Tzipoia - imagini romane si instrumente muzicale'', ''Constantin Ceraceanu - pictura'', ''Remember Paul Neagu'' (pictura, grafica, sculptura) si ''Mattis Teutsch'', cu lucrari dintr-o perioada mai putin cunoscuta, sunt consecinta unui demers riguros in care a prevalat ideea intermedierii intre istoria artei si contemporaneitate; intre fenomenul cultural si spatiul economic. Altfel spus, o incercare de a pune fata in fata creatorul si detinatorul de arta cu mediile reale de afaceri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.