Prezent la bilantul Parchetului National Anticoruptie, presedintele Traian Basescu a declarat ca, din punctul sau de vedere, considera "stinse" orice conflicte anterioare pe care le-a avut cu aceasta institutie si a precizat ca nu va exista nici un f
Prezent la bilantul Parchetului National Anticoruptie, presedintele Traian Basescu a declarat ca, din punctul sau de vedere, considera "stinse" orice conflicte anterioare pe care le-a avut cu aceasta institutie si a precizat ca nu va exista nici un fel de ingerinta politica in activitatea procurorilor PNA. Basescu a spus ca a lecturat raportul PNA si a ajuns la concluzia ca aceasta este o institutie tanara, care a acumulat si va fi in masura sa serveaca interesul pentru care a fost creata. El a adaugat ca Romania are o mare problema in privinta aderarii, in ianuarie 2007, la Uniunea Europeana, legata de modul de functionare al justitiei si de capacitatea institutiilor statului roman de a lupta, eficient, impotriva coruptiei, in special a coruptiei la nivel inalt.
Presedintele i-a informat pe procurorii PNA ca in strategia de securitate nationala va fi introdusa lupta impotriva coruptiei, la nivel inalt, ca expresie a realitatilor din societatea romaneasca si a importantei acestei lupte. Sedinta de bilant a PNA a avut loc cu usile inchise. La inceputul sedintei, sub semnul impacarii, Traian Basescu a dat mana si cu Gheorghe Draghici, procuror care a instrumentat dosarul "Flota", spunandu-i ca pleaca la Constanta si poate sa mearga si el.
La randul lui, premierul Calin Popescu Tariceanu a adresat un mesaj legat de viitorii secretari de stat ai Ministerului Justitiei. In opinia premierului, acestia vor trebui numiti pe criterii profesionale si nu politice si a aratat ca PNA are un rol major in programul de combatere a coruptiei, pentru indeplinirea obligatiilor asumate prin capitolul justitie si afaceri interne, negociat cu Uniunea Europeana. Premierul a mai adaugat ca este preocupat de modalitatile de eliminare a coruptiei, atat timp cat ele sunt "un stigmat" pentru imaginea Romaniei.
Ministrul Justitiei Monica Macovei i-a rugat pe procurorii PNA sa refuze orice interferenta politica si sa o sesizeze. Referindu-se la semnarea tratatului de aderare stabilita pentru luna mai, Macovei a adaugat: "Conditiile pe care trebuie sa le indeplinim impreuna privesc lupta anticoruptie, iar daca nu o vom face bine, nu vom semna tratatul", a spus Macovei, care a adaugat ca le-a "dat procurorilor anticoruptie aceasta responsabilitate". Procurorul general al PNA, Ioan Amarie, a afirmat ca "PNA este o institutie cu mari responsabilitati si a acumulat date si informatii despre fenomenul coruptiei, astfel ca in perioada urmatoare sa faca fata cerintelor impuse".
Din sinteza activitatii PNA pe anul 2004 reiese ca procurorii anticoruptie au solutionat 1366 de cauze si au declinat pe competenta alte 475. Patruzeci la suta din 414 persoane trimise in judecata au fost condamnate definitiv. Au fost punctate si cazurile celebre finalizate de PNA: angajati ai MAI, trei generali din MApN, un angajat al Corpului de Control din Interne, comisari de Garda Financiara, zece magistrati. Alte cauze aflate in lucru privesc prejudicii aduse statului, de peste un miliard de euro. De asemenea, sub ancheta PNA se afla un senator din Parlamentul Romaniei pentru mita in bani si bunuri materiale, care are si calitatea de avocat, precum si un consilier juridic din cadrul Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala a Municipiului Bucuresti. "In intreaga sa activitate, PNA a mizat si mizeaza pe efectul preventiv, efectul "domino" care sa descurajeze coruptia", se arata in sinteza, in care se mai mentioneaza ca multe din cauzele PNA au la baza semnalele din presa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.