Angajatii din sectorul feroviar si cel de electricitate din Franta au intrat, ieri, intr-o greva de o zi, alaturandu-se personalului din alte sectoare de servicii in miscarea de protest impotriva planurilor guvernamentale despre care sustin ca vor du

Angajatii din sectorul feroviar si cel de electricitate din Franta au intrat, ieri, intr-o greva de o zi, alaturandu-se personalului din alte sectoare de servicii in miscarea de protest impotriva planurilor guvernamentale despre care sustin ca vor duce la eliminarea a numeroase locuri de munca si la scaderea salariilor, transmite Bloomberg.
Urmand o actiune similara declansata in ziua precedenta de angajatii regiei de servicii postale, miscarea angajatilor din sectorul feroviar a fost demarata prin intreruperea circulatiei unor trenuri, in seara de marti. Numai unul din trei trenuri de mare viteza urma sa circule ieri, si doar un sfert dintre trenurile care circula in interiorul Parisului, anunta compania feroviara pe site-ul sau.
Greva feroviarilor "poate cauza intreruperi serioase", aprecia Dominique Barbet, economista in cadrul societatii BNP Paribas.
Actiunea declansata zilele acestea de muncitorii francezi reprezinta cea mai mare miscare de protest derulata in timpul mandatului premierului Jean-Pierre Raffarin, de la greva din iunie 2003, cand sindicatele nu au reusit sa-l forteze sa abandoneze propunerea de finantare a unor scheme de pensii de stat. Aproape 5,5 milioane de oameni lucreaza pentru statul francez, in mod direct sau indirect.

Postasii opresc lucrul
Miscarea de protest declansata in urma cu doua zile de lucratorii postali marcheaza inceputul unei saptamani dominate de intreruperea serviciilor furnizate de angajatii din sectorul feroviar, de medici si profesori.
Potrivit oficialilor din cadrul regiei postale (La Poste), aproape 45.000 de angajati ai regiei (15 la suta din personal) au intrerupt lucrul. Personalul societatii de stat La Poste se opune propunerii legislative dezbatute, zilele acestea, de o Camera a Parlamentului (Adunarea Nationala). Sindicalistii sustin ca implementarea actului normativ va duce la desfiintarea a numeroase locuri de munca. La Poste are, in prezent, in jur de 300.000 de angajati. Propunerea legislativa, ce prevede o aliniere la normele Uniunii Europene referitoare la deschiderea serviciilor postale pentru o mai mare concurenta, ar putea duce la desfiintarea serviciilor financiare oferite de La Poste in peste 14.000 de oficii postale din intreaga tara, afirma sindicalistii.

EDF planuieste pene de curent
Personalul societatii Electricité de France a demarat, ieri, o miscare de protest similara, in timp ce functionarii publici, doctorii, personalul din spitale si profesorii urmeaza sa intre, la randul lor, in greva, astazi. Angajatii EDF protesteaza impotriva conditiilor de lucru, iar actiunile lor ar putea include, cum s-a mai intamplat in trecut, intreruperea furnizarii de energie electrica la unele obiective "tinta". Guvernul francez a anuntat ca intentioneaza sa vanda o parte din cea mai mare companie de electricitate din lume.
"Sectorul de servicii publice este amenintat, unii ministri deruland campanii impotriva acestora si lansand atacuri inacceptabile, astfel ca raspunsul lor este legitim", a precizat Confederatia Generala a Muncii (CGM), cel de-al doilea mare sindicat francez.
Incepand de astazi, functionarii publici intentioneaza sa deruleze, la randul lor, miscari de protest impotriva initiativei guvernamentale de a majora salariile cu numai (in medie) 3,1 la suta. Sindicatele sustin ca angajatii din sectorul public au pierdut cinci procente din puterea lor de cumparare, din 2000 si pana in prezent.

Feroviarii trag semnalul de alarma
Angajatii din sectorul feroviar sustin ca greva de o zi declansata ieri este in semn de protest fata de planurile guvernamentale de reducere a fortei de munca din cadrul acestei regii. Societé Nationale des Chemins de Fer (SNCF), companie detinuta de stat, intentioneaza sa renunte la peste 3.500 de locuri de munca in acest an. La sfarsitul anului 2004, SNCF avea 240.000 de angajati.
Gilles de Robien, ministrul Transporturilor, a declarat intr-un interviu acordat publicatiei La Tribune ca se asteapta ca greva feroviarilor sa afecteze, in mare masura, activitatea cotidiana. Oficialul francez a mai precizat ca SNCF beneficiaza de investitii de stat fara precedent, in valoare de 1,5 miliarde de euro.
Trenurile Eurostar urmau sa circule normal, in timp ce 10 din cele 70 de trenuri care fac legatura intre Paris si Bruxelles urmau sa fie anulate, se mai anunta pe site-ul SNCF. Autoritatile pariziene anuntau, la randul lor, ca circulatia metrourilor, autobuzelor si a tramvaielor nu va fi afectata de greva feroviarilor.
"Un element important pentru capacitatea Guvernului de a urma politica de reducere a costurilor este daca protestatarii vor castiga sprijinul publicului sau nu", a mai afirmat Dominique Barbet.
65 la suta dintre francezi sprijina sau manifesta o atitudine de intelegere pentru grevele anuntate, se arata intr-un sondaj realizat in perioada 12-13 ianuarie. In jur de 19 la suta dintre cele 949 de persoane chestionate s-au declarat indiferente, iar 15 la suta manifesta o atitudine ostila, se mai arata in sondajul comandat de cotidianul francez Le Parisien.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.