Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Nominalizarea lui Adriean Videanu drept viitor candidat PD in competitia deschisa pentru Primaria Capitalei, care va insemna si o
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Nominalizarea lui Adriean Videanu drept viitor candidat PD in competitia deschisa pentru Primaria Capitalei, care va insemna si o remaniere, demonstreaza ca Partidul Democrat ia foarte in serios aceasta pozitie. Realitatea este ca cel care va castiga va fi, sub aspectul suportului popular, al doilea om in stat dupa Traian Basescu. De altfel, acesta din urma a si anuntat, in urma cu cateva luni, ca va incerca sa promoveze un politician puternic. Videanu face parte din aceasta categorie. Mai ales acum, cand a dobandit o neobisnuita vizibilitate ca viceprim-ministru. Prin el, PD este decis sa castige. Liberalii, la randul lor, il promoveaza pe Ludovic Orban. Despre el a inceput sa se vorbeasca mai insistent dupa alegerile din 2000, cand, in urma confruntarii dintre gruparile Patriciu-Stoica, trebuia identificat un presedinte al partidului. Numele vehiculate atunci, pe langa cel al lui Stolojan, au fost Tariceanu si Orban. In prezent, acesta este vice-primar al Bucurestilor si are avantajul ca, pana la alegeri, isi va putea construi o politica pentru dezvoltarea municipiului. Dar, ce se intampla la PSD? Pe cine pregateste acest partid? Si sa ne mai punem o intrebare: nu cumva, de aceasta data, bucurestenii sunt dispusi sa aleaga o persoana care sa nu se bucure de sustinerea nici unuia dintre partidele parlamentare? Cine poate fi viitorul primar general?
Intre Videanu si Orban va avea loc o preinfruntare. Pentru ca asa a decis Alianta. Vor fi un fel de alegeri simulate. Aparent, se vor bate in sondaje de opinie. Aceste cercetari de piata - care, s-a vazut, mai ales la ultimele alegeri, cat de importante sunt - vor avea darul de a oferi si o exceptionala baza de date pentru strategia celui care va candida in alegerile propriu-zise. Pentru ca, evident, bucurestenii nu vor fi intrebati doar daca-l prefera pe Orban sau pe Videanu. Ei vor fi chestionati si asupra trasaturilor pe care, in absenta lui Traian Basescu, trebuie sa le intruneasca viitorul primar general. Sa nu uitam ca cei mai multi bucuresteni, in 2004, aveau deja un favorit. Era Basescu. Iar portretul robot era alcatuit dupa chipul si asemanarea lui. Acum, s-ar putea sa avem surpriza unui orizont de asteptare - ma refer, desigur, in plan uman - cu totul si cu totul diferit. Constante raman doleantele locuitorilor Capitalei. Care tin, pana la urma, de confortul citadin. Pana una-alta, se poate afirma ca Orban are avantajul experientei din primarie si al faptului ca este sustinut de un partid, PNL, cu mai multi simpatizanti in Bucuresti decat PD. In schimb, Videanu are o mai mare vizibilitate, prin faptul ca e intens mediatizat ca numarul doi din Guvern si va putea beneficia, intr-o oarecare masura, fiind pedist, si de transfer al simpatiei de care se bucura Basescu. Si unul si celalalt au o buna experienta politica. Si unul si celalalt, pentru a castiga in sondaje, va trebui sa faca efortul de a deveni cat mai cunoscuti. Daca Orban nu va depasi handicapul lipsei de vizibilitate, va pierde. Dar, pana acum, am vorbit doar despre preliminarii.
Indiferent cine va fi candidatul Aliantei, el va trebui sa-l invinga pe reprezentantul PSD. Si amandoi va trebui sa culce la pamant un eventual candidat surpriza, venit din afara partidelor parlamentare. La PSD, care intarzie in a-si desemna un candidat, situatia este, teoretic, buna. Afirmatia aceasta, chiar daca pare surprinzatoare, se intemeiaza chiar pe esecul la limita suferit de acest partid si de candidatul sau prezidential, in alegerile din 2004. Pentru ca, in acest moment, oricare dintre greii PSD, inclusiv Adrian Nastase, poate candida cu mari sanse la a doua pozitie in stat, din punctul de vedere al sustinerii populare. In timp ce Alianta isi epuizeaza unii dinte cei mai buni politicieni, plasandu-i in functii cheie in administratia centrala, PSD ii are disponibili pe toti marii jucatori. Iar, daca Nastase, conform planului stabilit de catre adversarii sai politici, va fi debarcat de la presedintia Camerei Deputatilor, are mainile dezlegate pentru a candida la Primaria Generala a Capitalei. Dar mai sunt si multi altii - intre care chiar si Mircea Geoana - care ar putea face, cu succes, acelasi lucru. Ar fi extrem de umilitor pentru PSD sa arunce in batalie un candidat de serviciu, care sa piarda la scor.
Insa, popularii sunt pe cale de a se afirma. Iar ascensiunea lor poate fi fulgeratoare. Bucurestenii, daca stam bine sa ne gandim, au votat intotdeauna candidati pe care i-au identificat ca fiind politicieni de dreapta. Chiar si Basescu, desi membru al unui partid socialist, a avut un comportament de dreapta. Nu este exclus ca, din aceasta zona a actualilor sau viitorilor populari, sa fie promovat un nume castigator.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.