Premierul Tariceanu a anuntat, la inceputul acestui an, ca secretarii de stat vor fi numiti in jurul datei de 15 ianuarie. Termenul insa a trecut cu aproape o saptamana. Numirea secretarilor de stat creeaza tensiuni atat in interiorul, cat s

Premierul Tariceanu a anuntat, la inceputul acestui an, ca secretarii de stat vor fi numiti in jurul datei de 15 ianuarie. Termenul insa a trecut cu aproape o saptamana.

Numirea secretarilor de stat creeaza tensiuni atat in interiorul, cat si intre partidele din coalitia guvernamentala, deoarece unii ministri vor sa-si desemneze o parte a subalternilor directi fara sa tina cont de algoritmul politic, au declarat ieri surse din coalitia guvernamentala, citate de Mediafax. Potrivit intelegerii dintre Alianta D.A., UDMR si PUR, posturile de secretari de stat sunt impartite in functie de culoarea politica a ministrului, ponderea partidelor in coalitia guvernamentala si, nu in ultimul rand, intelegerile directe dintre liderii celor patru partide. Cu aceste criterii nu sunt insa de acord toti ministrii Cabinetului Tariceanu. Unii demnitari sustin ca-si vor numi secretarii de stat strict pe criterii de competenta profesionala, fara sa tina cont de impartirea algoritmica a posturilor. Asemenea cazuri exista la unele ministere, cum ar fi Cultura, Finantele, Educatia si Justitia.

JUSTITIE. La Ministerul Justitiei, lucrurile s-au lamurit abia ieri, cand premierul Tariceanu a anuntat, intr-o declaratie data la sediul PNA, ca institutia nu are nevoie de secretari de stat numiti politic. Nici la Transporturi, Educatie si Interne nu este o situatie prea limpede. Negocierile politice contravin, intr-o anumita masura, dorintelor ministrilor in privinta secretarilor de stat cu care ar vrea sa colaboreze de acum inainte. Ministrii carora li se impun prin negocieri pe algoritm secretarii de stat au dreptul sa-i refuze, dar nu si sa isi aduca pe cine vor, postul ramanand formatiunii care l-a dobandit la masa tratativelor. Cat despre independenta politica a secretarilor de stat, idee avansata de premierul Tariceanu - presedintele PD, Emil Boc, a apreciat ca ea poate fi o coordonata pentru Ministerul Justitiei si pentru Externe, la celelalte ministere nu vede de ce apartenenta politica ar fi un impediment. (Silviu Sergiu, Oana Stancu)

MINISTERUL FINANTELOR


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.