PROMISIUNI. Parteneriatul strategic al Moldovei cu Rusia nu trebuie sa fie in opozitie cu integrarea europeana, a declarat, joi, presedintele Vladimir Voronin. El a spus ca Republica Moldova va face eforturi pentru continuarea ""parteneriatului strat

PROMISIUNI. Parteneriatul strategic al Moldovei cu Rusia nu trebuie sa fie in opozitie cu integrarea europeana, a declarat, joi, presedintele Vladimir Voronin. El a spus ca Republica Moldova va face eforturi pentru continuarea ""parteneriatului strategic cu Rusia"", incercand, concomitent, sa se alinieze standardelor UE si sa isi imbunatateasca relatiile cu Romania si Ucraina. Presedintele comunist, al carui partid este in plina campanie electorala, a promis ca daca partidul se mentine la putere, salariile se vor tripla, numarul serviciilor medicale gratuite va creste si vor fi create 300.000 de noi locuri de munca.

EVALUARE. Ministrul Educatiei, Mircea Miclea, a solicitat Institutului de Stiinte ale Educatiei sa elaboreze un studiu de evaluare a nivelului de compatibilitate a sistemului de invatamant romanesc cu obiectivele Declaratiei de la Lisabona, adoptata in 2000, de sefii de stat si de guvern ai tarilor UE. Ministrul a hotarat elaborarea, pana in luna aprilie, a unui nou sistem national de indicatori pentru educatie compatibil cu sistemul Eurostat, pe baza caruia invatamantul romanesc sa fie evaluat coerent.

UCRAINA. Uniunea Europeana trebuie sa ofere ""o perspectiva europeana bine definita"" Ucrainei, care ""sa poata conduce, in cele din urma, la aderarea acestei tari"" la organizatie, au concluzionat parlamentarii europeni la finalul unei reuniuni ce a avut loc joi la Strasbourg. Uniunea trebuie ""sa ia in considerare, in afara de masurile care au legatura cu politica de vecinatate, si alte forme de asociere cu Ucraina, care sa ofere acestei tari o perspectiva europeana bine definita, sa raspunda aspiratiilor exprimate de majoritatea poporului ucrainean si sa conduca, in cele din urma, la aderarea tarii"" la organizatie, se arata in rezolutia Legislativului european. Politica de vecinatate a Uniunii vizeaza consolidarea relatiilor cu statele limitrofe sau a-propiate de UE, dupa extinderea de la 1 mai, dar care nu are legatura cu perspectiva aderarii. Aspiratiile europene ale Ucrainei sunt sprijinite de Polonia si Lituania. Comisia Europeana, reprezentata de comisarul pentru Stiinta, Janez Potocnik, a declarat ca ""problema aderarii Ucrainei nu este pe ordinea de zi"".
Grupaj realizat de Irina Cristea


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.