Serviciul de Ambulanta al Municipiului Galati face "revolutie" in domeniul medical. ingrijorati de evenimenele petrecute in cursul iernilor trecute, cand zeci de oameni au ramas blocati intre nameti, interventia in astfel de cazuri fiind aproape impo
Serviciul de Ambulanta al Municipiului Galati face "revolutie" in domeniul medical. ingrijorati de evenimenele petrecute in cursul iernilor trecute, cand zeci de oameni au ramas blocati intre nameti, interventia in astfel de cazuri fiind aproape imposibila chiar si pentru tancurile militare, medicii si-au cumparat un snowmobil. Adusa tocmai din Canada, micuta bijuterie motorizata va avea atasata o targa pe care vor putea fi scoase victimele dintre troiene. Zona comunei Cuca, din judetul Galati, pare blestemata, in fiecare anotimp rece zapada viscolita fiind un adevarat cosmar pentru localnici si pentru toti soferii care tranziteaza zona. Un incident, teribil prin urmari, a ravasit comunitatea locala in cursul iernii trecute si a pus pe jar administratia judetului, pornind de la prefect pana la ultimul sofer al Serviciului de Ambulanta Galati. Zeci de masini au ramas blocate intre nameti pe soselele ce leaga principalele orase ale judetului, sarcina de a interveni si de a incerca evacuarea pasagerilor din automobile fiind o adevarata piatra de incercare pentru autoritati.
"Situatia era de-a dreptul disperata. Un parinte care avea copilul ramas intr-una din masinile inzapezite a plecat de acasa incercand sa-l ajute. A mers cu masina pana unde s-a putut si a continuat drumul pe jos, a ajuns cu chiu cu vai la locul incidentului si s-a apucat sa scoata cu o lopata zapada din zona rotilor. Din pacate, din cauza efortului, a frigului si a varstei inaintate a facut stop cardiac si a murit. Noi nu am putut face nimic, nu se putea ajunge cu o ambulanta in zona, am incercat, dar toate au ramas blocate", povesteste Mihai Polinschi, directorul general al Serviciului de Ambulanta Galati.
Imediat s-a solicitat ajutorul Armatei pentru a incerca trimiterea in zona a unor blindate, insa nici acestea nu au reusit sa ajunga in zona masinilor inzapezite. "A fost o noapte cumplita. Masinile cu pluguri pentru deszapezire erau ineficiente, la numai cateva minute dupa ce dadeau zapada la o parte de pe carosabil, viscolul o asternea la loc. Abia a doua sau a treia zi, cand ninsoarea s-a mai potolit, am reusit sa intervenim. Atunci am luat decizia de a face ceva pentru a nu se mai repeta astfel de situatii. Am mai avut ierni grele, dar situatii atat de complicate precum cea de anul trecut nu am intalnit. Am apelat la presa locala pentru a gasi un importator de snowmobile si la cateva zile am primit o oferta din Bucuresti", spune Mihai Polinschi.
Astfel, Serviciul de Ambulanta Galati a devenit singura institutie de profil din tara care are in dotare un snowmobil pentru interventii in cazuri extreme. "Din cate am inteles, asa ceva mai au numai echipele de salvamontisti din Predeal si Sinaia".
Capacitatea rezervorului ii confera snowmobilului o autonomie de aproximativ 100 de kilometri, micuta ambulanta de zapada putand urca pante inclinate la 45 de grade. "Echipajul va fi alcatuit din sofer si medic. Am cumparat si o sanie cu ajutorul careia vom transporta bolnavii, vom face si un fel de prelata care sa protejeze sania, avem costume de protectie, casti. Snowmobilul va mai suferi o mica modificare, in sensul ca am dori sa atasam doua proiectoare suplimentare. Este usor de condus, nu necesita pregatire speciala pentru cei care-l vor conduce si speram ca ne va scuti de problemele pe care le-am intampinat anul trecut".
Cum era si de asteptat, initiativa Serviciul de Ambulanta al Municipiului Galati a fost privita cu umor de colegii medici din tot judetul. "Va dati seama ca s-a dus vestea. Ne mai intalneam pe la tot felul de conferinte sau sedinte, unii glumeau, altii priveau cu reticenta situatia. in fine, sa dea Dumnezeu sa nu fie iarna asa grea si sa nu fim obligati sa folosim snowmobilul, dar daca va fi nevoie de el, vom demonstra utilitatea lui", a mai spus Mihai Polinschi.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.