Igiena necorespunzatoare si incaltamintea incomoda pot afecta sanatatea picioarelor. Bataturile, atat cele ''moi'', cat si cele ''dure'', apar indeosebi din cauza incaltamintei stramte, confectionata din material sintetic care nu permite aerisirea pi
Igiena necorespunzatoare si incaltamintea incomoda pot afecta sanatatea picioarelor. Bataturile, atat cele ''moi'', cat si cele ''dure'', apar indeosebi din cauza incaltamintei stramte, confectionata din material sintetic care nu permite aerisirea picioarelor. Acestea au aspectul unor zone tegumentare ingrosate. In portiunile precum varful degetelor si calcaiele, in care va rod pantofii, cizmele sau sandalele exista riscul aparitiei bataturilor ''dure''. Cele ''moi'' se formeaza la persoanele ale caror degete de la picioare se freaca intre ele cand merg.
Pentru a preveni aparitia bataturilor trebuie sa purtati incaltaminte cat mai comoda, iar de cate ori aveti ocazia este bine sa mergeti desculti. Daca situatia impune folosirea unor pantofi sau cizme mai putin comode este indicat sa va puneti plasturi protectori.
In cazul in care aveti bataturi, puteti merge la medic pentru ca acesta sa le indeparteze sau aveti posibilitatea utilizarii plasturilor impregnati cu acid salicilic. Diabeticii nu au voie sa foloseasca acest gen de plasturi. Totodata, pentru indepartarea bataturilor se pot folosi piatra ponce si razuitor pentru bataturi. Purtarea vreme indelungata a pantofilor ingusti sau cu botul ascutit determina aparitia monturilor care fac ca articulatia de la baza degetului mare al piciorului sa fie umflata si dureroasa. Mai mult, exista riscul ca degetul mare sa se indoaie spre interior. Pentru corectarea deviatiei trebuie folosite pernite despartitoare din burete poliuretanic. Monturile se pot trata fie prin interventii chirurgicale, fie, in cazuri mai putin grave, prin fizioterapie. Durerile pot fi calmate cu ajutorul plasturilor cu gel siliconic. Daca ati avut sau aveti monturi este indicat sa purtati pantofi, cizme sau sandale cu tocuri joase.
Calusurile apar la calcaie si dau senzatia de arsura. In aceasta zona pielea se ingroasa si se intareste. In aceasta situatie calcaiele trebuie unse cu creme speciale care sa inmoaie pielea si frecate cu piatra ponce ori razuitor de calcaie. Pe de alta parte, din cauza incaltamintei prea stramte sau prea largi pot aparea crapaturi adanci si sangerari la calcaie. Remediul consta in utilizarea unor creme nutritive, hidratante si cicatrizante. De asemenea, trebuie purtata incaltaminte pe masura piciorului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.