Venit in Romania la 12 ianuarie, pentru doua zile, tocmai pentru a bate cu pi-ciorul locul unde ar putea marsalui soldatii americani, generalul a ascultat doar pre-zentarile facute de militarii romani, intr-un birou din Bucuresti. Generalul James


Venit in Romania la 12 ianuarie, pentru doua zile, tocmai pentru a bate cu pi-ciorul locul unde ar putea marsalui soldatii americani, generalul a ascultat doar pre-zentarile facute de militarii romani, intr-un birou din Bucuresti. Generalul James Jones ar fi trebuit sa se deplaseze in Dobrogea, intai la Aeroportul Mihail Kogalniceanu si Baza militara de acolo, apoi in poligonul de la Babadag si cel de la Capu Midia, la bordul unor elicoptere americane si romanesti, IAR 330 SOCAT, pentru a face un tur al acestora.
INTENTIA. Facilitati care sunt puse la dispozitia NATO de Romania sunt cuprinse intr-un catalog denumit Host Nation Support. Dar vizita pe care ar fi trebuit sa o faca generalul James Jones este strans legata de planul de redislocare a bazelor americane din Europa de Vest in estul continentului, atat din rationamente geostrategice, cat si economice. Mai mult noroc a avut James Jones in Bul-garia, unde a fost interesat de patru-cinci locatii pentru trupele americane. Concluziile pe care le-a tras generalul in ur-ma vizitelor in Romania si Bulgaria vor fi argumente pentru prezentarea conceptului de transformare a fortelor terestre americane in Europa. Astfel, comandantul suprem al Fortelor Aliate din Europa, James Jones, va prezenta aceste concluzii in fata Congresului SUA peste o luna.
MULTUMIRI. Generalul James Jones a multumit demnitarilor romani, presedintelui Traian Basescu, ministrilor Apararii si de Externe, Teodor Atanasiu si Mihai Razvan Ungureanu, precum si sefului Armatei, generalul Eugen Badalan, pentru comportarea militarilor romani in Afganistan, Irak si in spatiul ex-iugoslav. (Razvan Belciuganu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.