Familia regala a Marii Britanii este din nou in centrul unui imens scandal izbucnit dupa publicarea ieri dimineata de catre tabloidul "The Sun", a unei serii de fotografii in care Printul Harry, fiul cel mic al mostenitorului coroanei, apare in unifo
Familia regala a Marii Britanii este din nou in centrul unui imens scandal izbucnit dupa publicarea ieri dimineata de catre tabloidul "The Sun", a unei serii de fotografii in care Printul Harry, fiul cel mic al mostenitorului coroanei, apare in uniforma nazista, relateaza presa internationala. Chiar daca printul era costumat astfel doar pentru un bal mascat, la care participase alaturi de fratele sau, Printul William, organizatiile evreiesti au reactionat vehement subliniind faptul ca "gestul odios" al lui Harry vine chiar in ajunul celei de-a 60-a aniversare de la eliberarea detinutilor din lagarul de la Auschwitz.
Printul Harry si-a cerut imediat scuze pentru "alegerea total neinspirata" pe care a savarsit-o. "Imi pare sincer rau daca am jignit sau stanjenit pe cineva", arata printul intr-un comunicat dat publicitatii de purtatorul de cuvant al casei regale britanice. "Alegerea acelui costum a fost o greseala si imi cer scuze", continua el. Potrivit unei surse apropiate familiei regale, balul mascat a carui tema era "Indigeni si colonizatori" s-a desfasurat la inceputul lunii ianuarie. "The Sun" a publicat respectiva fotografie, in care printul Harry tinea intr-o mana un pahar, iar in cealalta o tigara, sub titlul "Tineretul hitlerist" si "Harry nazistul". Printul purta o camasa nazista, arborand pe brat svastica.
Doug Henderson, deputat laburist si fost ministru al Apararii, a estimat ca printului nu ar trebui sa i se permita sa devina ofiter in armata britanica. "Dupa aceste dezvaluiri, nu cred ca acest tanar este facut pentru Sandhurst", celebra academie militara britanica la cursurile caruia Printul urmeaza sa mearga din toamna viitoare.
Jeff Barak, redactor-sef adjunct la Jewish Chronicle, a declarat pentru Sky News ca fotografia printului in uniforma nazista l-a socat si dezgustat. Dupa parerea sa, este inacceptabil si in nici un caz amuzant sa mergi la un bal mascat costumat in nazist. Consiliul reprezentantilor comunitatii evreiesti din Marea Britanie a acceptat scuzele fiului cel mic al printului Charles. "Incidentul a fost de prost gust, mai ales ca s-a intamplat in perioada ce precede ziua comemorativa a Holocaustului, in cursul careia familia regala va juca un rol important", a adaugat el. Holocaustul este comemorat pe 27 ianuarie, data la care trupele sovietice au eliberat detinutii din lagarul de la Auschwitz, in 1945.
Reprezentantii Centrului Simon Wiesenthal, una dintre cele mai puternice organizatii evreiesti, au dat publicitatii un comunicat in care isi exprima stupoarea fata de acest "gest rusinos si lipsit de orice urma de sensibilitate". Rabinul Marvin Hier, decan si fondator al acestei organizatii, a precizat la randul sau: "il sfatuim pe Printul Harry sa insoteasca delegatia britanica, pe 27 ianuarie, pe campul mortii de la Auschwitz. Acolo va putea sa vada cu ochii lui rezultatele acestui simbol odios pe care s-a decis sa-l poarte". Pentru un fost atasat de presa al casei regale, Dickie Arbiter, gafa lui Harry este rezultatul unei lipse de disciplina si control. "Printul de Wales este un umanist si face o treaba formidabila, dar nu cred ca isi disciplineaza cum trebuie copiii si mai ales pe printul Harry", a declarat Arbiter. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.