PNL, aflat la sefia tarii timp de 6 ani, a pierdut cu 6,53%! Noul regim e primit de romani cu un entuziasm rar intalnit in istoria moderna a natiei. Dupa ceea ce s-a numit dictatura lui Ionel Bratianu, aprig acuzata de coruptie, Noua Era, cum se dau

PNL, aflat la sefia tarii timp de 6 ani, a pierdut cu 6,53%! Noul regim e primit de romani cu un entuziasm rar intalnit in istoria moderna a natiei. Dupa ceea ce s-a numit dictatura lui Ionel Bratianu, aprig acuzata de coruptie, Noua Era, cum se dau in vant politicienii sa-i zica, aprinde sperantele tuturor. Ale ziaristilor mai ales, care
s-au confruntat in regimul liberal cu tentativa de distrugere a presei: cenzura in numele starii de asediu, confiscarea direct din tipografie a unui numar considerat primejdios. In campania electorala si, anterior, in Opozitie, taranistii au folosit din plin acuzatiile in chestiunea libertatii presei. Alaturi de lupta impotriva coruptiei, asigurarea climatului pentru ca presa sa-si faca meseria a fost una dintre fagaduielile electorale cel mai des invocate.
Azi, 5 ianuarie 1931, dupa trei ani de guvernare PNT, scrie Grigore Gafencu in Insemnari politice:
""Coborand spre «Argus» trec prin doua cordoane de jandarmi. Palatul «Universului» e impresurat de armata. E a treia zi ca se confisca «Ordinea».
- Vom confisca-o pana cand o vom distruge, mi-a zis Calinescu. Regele stie si aproba. Acum trei ani se confisca «Cuvantul» - «pana la distrugere!», zicea Tatarescu.""
Scandalul ""Ordinea"" e un nou moment din procesul fatal de compromitere a regimului PNT. Arhanghelii presei in sfarsit eliberate nu se deosebeau cu nimic de antecesori: confiscau un ziar. Noteaza mai departe Grigore Gafencu:
""Un spectator al confiscarii armate imi zice cu acreala: «De acum inainte s-a compromis tot. Bratianu a compromis dictatura, Mihalache compromite democratia, Regenta a compromis republica. Carol compromite monarhia».""
Grigore Gafencu surprinde scena celei de-a treia zi de confiscare a ""Ordinii"". Prima zi fusese 2 ianuarie 1931, mai precis dupa-amiaza. In presa interbelica, numerele de a doua zi apareau in dupa-amiaza zilei anterioare. Primul numar confiscat e asadar cel din 3 ianuarie 1931.
Din amplul articol, semnat de Mihail Burillianu sub titlul Suveranul, libertatile publice si regimul de ocupatiune, conchidem lesne cauza confiscarii, desi ziarul o face pe niz-naiul in cel mai pur stil gazetaresc. Aparuta in 1928, ""Ordinea"" a avut drept tinta vie guvernarea PNT:
""Tot timpul guvernarii national-taraniste, «Ordinea» a fost singurul organ de publicitate, care, prin denunturile facute, a aparat avutul statului impotriva jafului organizat.""
Despre maniera in care au fost duse campaniile ne da o idee bilantul pe scurt al ziarului:
""Pe Mihai Popovici l-a prins ca defraudator al fiscului; pe Mihalache l-a descoperit ca tovaras al lui Aurel Dobrescu si protector al lui Armand Calinescu-Tislerica; pe Tislerica Calinescu l-a denuntat ca autor al panamalei cu padurile din Muntii Abrudului; pe Boila l-a dat de gat in momentul cand voia sa jecmaneasca caile ferate prin acapararea unei linii decauville; pe Voicu Nitescu l-a dat pe fata cu gainarii; pe Aurel Dobrescu - candidatul guvernului in alegerile partiale - l-a impins in cabinetul judecatorului de instructie; pe Costachescu l-a aratat ca dusman al culturii nationale..."".
De ce fusese confiscat numarul din 3 ianuarie 1931? Pentru ca ziarul se indrepta spre apogeul dezvaluirilor incendiare privind afacerile de coruptie ale regimului PNT si, in general, al campaniei de violente atacuri impotriva regimului. Numarul impricinat publica un document incendiar. Sub titlul Tabloul profitorilor de la CFR si OTT, redactia anunta:
""Suntem in masura sa publicam lista de mai jos care cuprinde numele - si sumele impresionante - ale favoritilor regimului, capatuiti in posturi cu zeci si sute de mii de lei pe luna la Caile Ferate si la Posta.""
CFR si PTT erau Regii ale statului. Taranistii dusesera o campanie acerba impotriva practicii liberale de plasare a clientelei politice in posturi grase din cadrul Regiilor. Documentul reprodus de ""Ordinea"" dezvaluia insa ca si ei, taranistii, se infruptau din plin din practica plasarii in posturi a propriilor musterii. Pe fondul crizei economice, in plina desfasurare, veniturile stabilor de la Regii socau prin simpla comparare cu veniturile salariatilor. Un inginer bun de la CFR castiga 8.000-10.000 de lei pe luna. Stan Vidrighin, directorul general, avea 51.000 de lei pe luna. Doar salariu. El mai castiga insa, ca membru in Comitetul de Directie, membru in Comitetul Financiar, ca beneficiar de cheltuieli de reprezentare, de chirie (asigurata de stat), jetoane, deplasari, incredibila suma de 3 milioane de lei pe luna.
Autoritatile confisca ""Ordinea"" cateva numere la rand: marti, 6 ianuarie 1931, joi, 8 ianuarie, vineri, 9 ianuarie, sambata, 10 ianuarie, luni, 12 ianuarie.
Scandalul luand proportii, intervine Carol al II-lea. Ziarul e lasat in pace. A castigat batalia. Guvernul taranist insa a pierdut-o.

NIMIC NU SE PIERDE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.