Un grup de jurnalisti din cadrul Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) intitulat Initiativa Profesionala Radio Romania (IPRR) si Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) a lansat ieri, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Grupul pentru D
Un grup de jurnalisti din cadrul Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) intitulat Initiativa Profesionala Radio Romania (IPRR) si Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) a lansat ieri, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Grupul pentru Dialog Social, un "raport privind politica editoriala si financiara a SRR in 2003-2004". Materialul contine o serie de referiri la "cenzura" si "abuzurile administrative ale actualei conduceri a SRR". In document sunt criticate activitatile editoriale si financiare derulate in timpul mandatului directorului general Dragos Seuleanu, cerandu-se schimbarea din functie a acestuia. "Demersul nostru profesional vizeaza depolitizarea activitatii editoriale in SRR si reinstaurarea unui climat de normalitate in aceasta institutie", mentioneaza reprezentantii IPRR. Semnatarii raportului sunt Cerasela Radulescu, Dana Cotoara, Mihaela Dumitrescu, Magdalena Tara, Razvan Dumitrescu, Radu Sarpe, Bogdan Radulescu, Marius Tita, Bogdan Ioan Matei, Stefan Stoica, Nicoale Tomescu. Alaturi de acestia, in conferinta de presa de ieri au fost prezenti reprezentanti ai conducerii Radioului, care au respins acuzatiile aduse in material. Semnatarii raportului au apreciat, insa, ca orice cale de dialog este "inchisa". Ei au promis ca vor distribui documentul catre Comisiile parlamentare pentru abuzuri si mass-media, precum si altor institutii ale statului si unor organizatii internationale care militeaza pentru libertatea de exprimare. Pentru realizarea raportului, cei 11 jurnalisti au fost sprijiniti de mai multe ONG-uri, printre care AMP, Freedom House, Conventia Organizatiilor de Media (COM), Societatea Academica din Romania (SAR), Fundatia pentru o Societate Deschisa, Asociatia Pro Democratia.
Acuzatii grave
In raport se sutine ca actualul presedinte director general al SRR, Dragos Seuleanu, a "subminat eforturile de integrare europeana". "Prin cenzura direct comandata de el subordonatilor responsabili cu elaborarea politicii editoriale, instaurata la radioul public, prin politizarea si transformarea SRR intr-o masinarie de propaganda pentru partidul de guvernamant (PSD), actualul director presedinte general SRR a incalcat unul dintre cele mai importante criterii politice ale aderarii: libertatea presei", scrie in material. Autorii raportului precizeaza ca, in urma monitorizarii interne facute de ei au putut fi inventariate "cel putin 280 de cazuri de manipulare a informatiei jurnalistice - atat in radiojurnale, buletine de stiri, cat si in emisiunile politice - cu scopul de a reduce pana la eliminare criticile opozitiei politice parlamentare de atunci (PNL-PD, dar si PRM), pe de o parte, iar, pe de alta, pentru a face campanie de public relations pentru partidul de guvernamant, si, in special, pentru guvernul condus de premierul Adrian Nastase".
Se cere comisie de ancheta
La capitolul "Tehnici de manipulare si propaganda la Radio Romania", raportul mentioneaza metoda "reactiei la reactie", prin care "PSD trebuia sa aiba intodeauna ultimul cuvant"; plasarea PSD in prime-time, Opozitia in buletine cu audienta scazuta; "cenzura cu pixul si foarfeca". Apoi, Seuleanu este acuzat ca "a pus Radio Romania International pe butuci", prin desfiintarea a cinci sectii din departamentul emisiunilor pentru strainatate, dar si ca a lasat SRR fara "redactii de traditie" - precum Literatura-Arte, Invatamant-Programe Educationale - si fara biblioteca. Raportul contine si o sectiune intitulata "Informatii si date privind posibile acte de coruptie", IPRR apreciind ca "exista mari suspiciuni privind posibile operatiuni de deturnare de fonduri publice si abuzuri economice". Pentru a lamuri aceste cazuri, membrii IPRR cer constituirea unei comisii de ancheta, formata din specialisti in probleme de frauda si deturnare de fonduri publice, precum si implicarea comisiilor parlamentare pentru cultura, arta, si mijloace de informare in masa.
Taberele, fata in fata
In conferinta de ieri, Mircea Toma (AMP) a jucat rolul de moderator intre "taberele" din SRR. Prima data a luat cuvantul "acuzarea". Conform declaratiilor lui Razvan Dumitrescu, reprezentantul salariatilor din Consiliul de Administratie al SRR, "demiterea lui Dragos Seuleanu este dorita de majoritatea jurnalistilor din SRR", care sunt "terorizati" de conducere. "Dragos Seuleanu este un individ cu mentalitate de vataf si comportament abuziv", a spus Dumitrescu. El a precizat ca, dat fiind ca toate caile de dialog cu Dragos Seuleanu au fost epuizate, refuza orice discutie cu reprezentantii conducerii SRR, urmand sa se adreseze altor foruri de mediere pentru aplanarea conflictului. Angajatii SRR prezenti la conferinta au denuntat si autocenzura care ar exista in redactiile de stiri. "Exista o autocenzura care functioneaza foarte tare la noi", a spus Radu Croitoru, care a apreciat ca ziaristii din RRA devin "scriitori dupa dictare". "Si daca dupa a cincea dictare, stirea tot nu corespunde, ea este schimbata de redactorul sef, fiind difuzata ulterior in forma corecta", a declarat Croitoru. Viorel Popescu, director RRA, prezent la conferinta in calitate de reprezentant al conducerii postului, s-a aratat nemultumit ca nici unul dintre protestatari nu l-a anuntat despre nemultumirea existenta in interiorul institutiei. "Nici unul din acesti oameni nu a venit la mine sa semnaleze aceste cazuri care, daca sunt reale, sunt foarte grave", a spus Viorel Popescu. El i-a acuzat pe ziaristii din RRA ca prefera sa citeze surse externe de institutie decat sa preia informatiile de la studiourile teritoriale sau de la corespondentii SRR, ceea ce reprezinta "cea mai mare sfidare" pentru postul public de radio. "Liberatatea presei este absolut autentica si reala la Radio Romania Actualitati", a adaugat el. Intrebat ce reactie are conducerea SRR la protestul jurnalistilor si la dorinta lor de a-l demite pe presedintele Dragos Seuleanu, Viorel Popescu a spus ca Parlamentul este singura instanta care poate decide schimbarea lui Seuleanu din functie, iar actiunile ziaristilor "nu au nici o relevanta".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.