Profesorii care predau limba romana etnicilor romani din Ucraina sufera in continuare persecutii din partea autoritatilor locale ucrainene. Vicepresedintele Aliantei Crestin Democrate a Romanilor din Ucraina, Zinaida Pinteac, - romanca din raionul Sa
Profesorii care predau limba romana etnicilor romani din Ucraina sufera in continuare persecutii din partea autoritatilor locale ucrainene. Vicepresedintele Aliantei Crestin Democrate a Romanilor din Ucraina, Zinaida Pinteac, - romanca din raionul Sarata, regiunea Odesa - a precizat pentru ZIUA ca profesorii din Ucraina care incearca sa pastreze identitatea romaneasca in randul etnicilor romani din aceasta tara sunt puternic sicanati de reprezentantii locali ai autoritatilor ucrainene. Astfel, autoritatile ucrainene incearca sa ii forteze pe profesorii romani sa renunte la predarea in limba romana. Acest gen de persecutie l-a suferit insasi Zinaida Pinteac, ea fiind destituita abuziv acum cativa ani din functia de director de scoala pentru ca a refuzat sa renunte la predarea catre elevii romani in limba romana. Mai mult, asupra etnicilor romani din Ucraina sunt exercitate presiuni, oamenii controlati de autoritatile locale si organele de securitate centrale facand eforturi sa ii determine pe romani sa nu se mai declare ca apartinand etniei romane. Zinaida Piteac a declarat pentru ZIUA ca spera ca drepturile romanilor din Ucraina sa fie respectate de catre noua Administratie de la Kiev a lui Viktor Iuscenko, si si-a exprimat speranta ca romanii din Ucraina se vor afla pe lista de prioritati a noii Administratii de la Bucuresti conduse de democratul Traian Basescu. Profesoara Pinteac a fost invitata sa viziteze redactia ZIUA care a tinut sa-si exprime omagiile pentru lupta sa pentru prezervarea identitatii romanesti sub ocupatia sovietica si post-sovietica. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.