Avocatul actionarului majoritar al RAFO l-a acuzat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, pe reprezentantul Fondului Monetar International, Graeme Justice, de producerea unei pagube de 7000 de miliarde de lei rafinariei prin ultimele declaratii fa
Avocatul actionarului majoritar al RAFO l-a acuzat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, pe reprezentantul Fondului Monetar International, Graeme Justice, de producerea unei pagube de 7000 de miliarde de lei rafinariei prin ultimele declaratii facute cu privire la solutionarea crizei de la RAFO. Conform avocatului Teodor Cuzino, Justice se mai face vinovat si de "pagube morale" prin efectul declaratiilor sale la adresa RAFO, mai precis prin sustinerile cu privire la necesiatatea lichidarii rafinariei.
In cadrul aceleiasi conferinte de presa organizata de Balkan Petroleum, actionarul majoritar al RAFO, consilierul presedintelui acestei societati, Marian Anton, a declarat ca atat primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, cat si alti membri ai actualului Cabinet au primit foloase materiale de la Petromidia, societate aflata in concurenta cu RAFO.
Atat declaratia avocatului Cuzino, cat si cea a lui Anton au fost facute pe fondul gravelor acuzatii de spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, evaziune fiscala si delapidare de care sunt acuzati 19 dintre cei care conduc astazi societatea RAFO si firmele actionare. "Parerea mea este ca toti vor fi gasiti nevinovati", a fost de parere Anton cu privire la acuzatiile aduse de procurorul general al Romaniei Ilie Botos celor 19 invinuiti din dosarul VGB-RAFO.
In afara acuzatiilor la adresa mai multor membri ai actualului Guvern, precum si la adresa reprezentantului FMI Graeme Justice, oficialii de la Balkan Petroleum au sustinut ca si-au achitat la zi datoriile catre bugetul de stat, cu exceptia celor istorice, iar planul de organizare, aprobat de creditori si confirmat printr-o decizie definitiva de o instanta judecatoreasca, este perfect legal conform legii falimentului.
Conducerea RAFO incearca sa scoata bani din procese cu FMI
Profund revoltat de aprecierile facute de Graeme Justice, avocatul Cuzino a sustinut cu privire la pierderile de 7000 de miliarde pe care le-a inregistrat RAFO dupa publicarea in presa a declaratiilor oficialului FMI. "Datorita atmosferei si afirmatiilor denigratoare care s-au facut au aparut pe piata respectiva o serie de retineri din partea unor parteneri de traditie si prin aceasta nu s-au mai realizat o serie de contracte, s-a inregistrat o lipsa de profit cuvenit. S-au produs totodata si daunele morale", a sustinut avocatul Cuzino. La inceputul acestui an, primul ministru a avut o intalnire de informare cu Graeme Justice, in care oficialul FMI s-a referit explicit la RAFO Onesti, caz in care masurile adoptate de fostul Guvern au incalcat acordul Stand-By cu Fondul Monetar. Potrivit oficialului FMI, in timpul mandatului fostului Guvern au avut loc mai multe "alunecari" de la prevederi importante din Memorandum, cum ar fi cresterea salariilor inaintea alegerilor, politicile bugetare nerealiste, neimplementarea unui plan de combatere a traficului ilicit cu produse petroliere si cu tigarete, neaplicarea unui plan de lupta impotriva coruptiei din administratie.
Despre modul in care a calculat RAFO pierderile de 7.000 de miliarde cauzate de declaratiile lui Justice, precum si despre identitatea partenerilor care au refuzat sa mai faca afaceri cu RAFO, Cuzino a fost extrem de retinut: O serie de parteneri ... parteneri care au cerut explicatii....Este doar o evaluare, dar se va face si o expertiza daca va fi cazul".
Acelasi cuantum, de 7.000 de miliarde de lei, reprezinta datoria RAFO catre stat si se pare ca nu intamplator aceasta suma a fost avansata de aparatorul intereselor RAFO ca urmare a declaratiilor reprezentantului FMI.
"Ori isi va retrage afirmatiile, ori il vom actiona in justitie conform calitatii sale", a conchis avocatul Cuzino.
Acuzatii la adresa premierului si a mai multor membri ai Cabinetului
Consilierul presedintelui Balkan Petroleum, Marian Anton, a sustinut ca recentele actiuni impotriva RAFO sunt urmare a peschesurilor primite de mai multi membri ai cabinetului Tariceanu in frunte cu primul ministru. Solicitat sa dezvolte acest subiect si sa probeze cele afirmate, Anton a replicat: "Pai nu eu am zis! Presa!". Intrebat care presa, Anton a refuzat sa precizeze: "Nu vreau sa spun. Presa!"
Adevarul pe care ar fi trebuit sa-l spuna Anton era insa cu totul altul. Nu "presa" in general si nici macar o parte a presei, ci un singur cotidian s-a lansat in acuzatii deocamdate nefondate despre acest subiect, iar acel cotidian apartine administratorilor VGB, in prezent cercetati de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul RAFO. Astfel, Constantin Margarit, cel retinut pe Aeroportul Henri Coanda pe cand voia sa o stearga din tara, este nimeni altul decat sotul avocatului ziarului respectiv, iar majoritatea actiunilor acestui cotidian apartin celor care controleaza VGB, Balkan Petrolem si implicit RAFO.
Balbe penibile pentru ascunderea adevarului
Incercand sa explice corectitudinea celor 19 invinuiti din dosarul RAFO, Marian Anton a sustinut ca dupa parerea lui toti cei acuzati sunt nevinovati iar Justitia va confirma acest lucru.
In ciuda parerii sale categorice, Anton a refuzat cu indarjire sa spuna cine se afla in spatele firmei FABER INVEST & TRADE INC, societatea care detine, in afara statului si Petrom, cele mai multe creante la RAFO si care achizitioneaza pentru RAFO cu titei din import. Anton a spus sec: Nu sunt mandatat sa discut acest aspect" si a incercat sa schimbe discutia. Raspunsul solicitat de ziaristi consilierului de la Balkan Petroleum ar fi reliefat conexiunile mafiote intre membrii VGB-RAFO-TENDER SA, dar Anton a evitat acest subiect cu obstinenta.
Cu toate acestea, va vom spune noi cine sta in spatele principalului creditor de la RAFO, FABER INVEST & TRADE INC. Firma Balkan Petroleum, actionarul majoritar de la RAFO, a fost infiintata de VGB Invest si Central Europe Petroleum din Anglia. VGB Invest este formata din: Octavian Iancu, cu 18%, Ene Mihaela, sora escrocului Gabriel Bivolaru, care detine 10%, Iulian Mavlea, 10%, VGB Oil, cu 58% si FABER INVEST & TRADE INC., o firma off-shore, care detine 4%. Conform protocolului, actionariatul unei firme off-shore este extrem de dificil de aflat, dar exista indicii clare cu privire la detinatorii actiunilor. Iata elementele: Toader Gaureanu, fost administratorul RAFO in perioada cat aceasta societatea i-a apartinut lui Corneliu Iacubov, este administratorul societatii Faber Invest & Trade; Faber Invest & Trade se ocupa cu distribuirea pe piata externa tocmai a produselor petroliere marca RAFO si face importuri de titei pentru RAFO; in octombrie 2004, Ovidiu Tender, a achizitionat, pachetul de actiuni, 4,2%, detinut de SIF Transilvania la compania Rompetrol Rafinare (complex Petromidia) prin intermediul aceleiasi companii FABER INVEST & TRADE.
Este limpede cine sunt cei care manevreaza din spate banii de la RAFO si cine dicteaza in ce conturi din strainatate se duc banii statului.
Intrebat de ce RAFO nu si-a achitat datoriile istorice catre statul roman, dar a achizitionat in schimb hoteluri, cazinouri, echipe de fotbal si raliu, Marian Anton a declarat: "RAFO nu a cumparat nimic". Avocatul Cuzino a nuantat insa raspunsul: "Fiecare firma e o entitate (n.red. referindu-se la actionarii de la RAFO si principalul creditor, adica la Balkan Petroleum si FABER INVEST & TRADE) si poate decide ce achizitii face".
O escrocherie simpla
Planul celor care conduc trustul VGB-Balkan Petroleum-RAFO-Faber Invest & Trade, adica o mana de oameni in frunte cu fratii Iancu si Tender este unul extrem de simplu: falimentarea RAFO in favoarea propriilor firme disimulate aiurea in lume sub forma de off-shore-uri, societati de investitii de capital, etc sau macar sa diminueze cuantumul pe care ar fi trebuit sa-l achite statului roman pentru detinerea pachetului majoritar al RAFO. Astfel RAFO s-a indatorat la Faber Invest & Trade cu 5007 miliarde de lei, la TENDER SA cu 393 miliarde de lei iar la Prospectiuni SA (n.red firma ce apartine aceluiasi Tender) cu 256 miliarde de lei. Pe de alta parte, statul roman are de luat de la RAFO 8082 miliarde de lei, Vama Iasi 1000 de miliarde de lei, AVAS - 181 de miliarde, iar SNP Petrom 2258 miliarde de lei.
Oficialii de la Balkan Petroleum au recunoscut ca datoriile istorice, adica cele catre stat, etc nu au fost achitate si nici nu s-au respectat termenele, dar au uitat sa spuna ca in acelasi timp, chiar daca au achitat obligatiile curente catre stat au acumulat datorii la "anumite" firme cu care RAFO a facut afaceri. Planul mafiei este astfel limpede: acumulam datorii catre noi insine prin alte firme si apoi ne dam faliment singuri si in acest fel scapam si de stat si de toti ceilalti creditori.
Timp de un an de zile le-a mers planul. Acum el este studiat de procurorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.