In urma articolului publicat in ZIUA, purtand titlul "Inimaroiu PSD", primarul Sectorului 4 a tinut sa faca unele precizari "fata de interpretarea total eronata din unele publicatii" a declaratiilor sale in legatura cu Proiectul Vacaresti:
"1.
In urma articolului publicat in ZIUA, purtand titlul "Inimaroiu PSD", primarul Sectorului 4 a tinut sa faca unele precizari "fata de interpretarea total eronata din unele publicatii" a declaratiilor sale in legatura cu Proiectul Vacaresti:
"1. Inca de la instalarea in aceasta functie, am avut in vedere realizarea unor obiective economico-sociale de amploare pe teritoriul sectorului 4, care sa contribuie la ridicarea economica si sociala a zonei. Prima investitie atrasa in sectorul 4 in timpul mandatului meu si aflata in derulare la aceasta ora are o valoare de 60 mil. de euro si urmeaza sa creeze 400 de locuri de munca. Am sprijinit si voi sprijini si pe viitor asemenea proiecte, cu consecinte benefice asupra economiei sectorului, care vor crea, in acelasi timp, locuri de munca in aceasta zona a Capitalei.
2. In ceea ce priveste Proiectul "Vacaresti" am declarat ca, in principiu, voi face demersurile legale pentru ca asemenea initiative, avand drept scop reabilitarea si modernizarea unei zone ajunse in ultimii ani una dintre "gaurile negre" ale Bucurestiului, sa prinda viata. Cred ca nimeni nu poate fi multumit de situatia in care s-a ajuns in acest perimetru in care o mare suprafata de teren este blocata si scoasa din circuitul public. O zona de 200 de hectare in care gunoaiele, mlastina, ruinele de beton, locuintele improvizate si promiscuitatea ne arunca direct in evul mediu. Iata de ce, consider ca un proiect de modernizare si viabilizare nu poate fi decat util acestei zone si locuitorilor ei. Aceasta, fireste, intr-o legalitate si transparenta depline.
3. In cazul fostilor proprietari, sustin cu tarie rezolvarea legala si pana la capat a restituirii fostelor proprietati. Nu am declarat niciodata si nici nu as fi putut declara ca nu ma intereseaza situatia acestor oameni, amanati la nesfarsit si purtati prin tribunale din cauza unor interese oculte. Ca atare, nu pot fi identificat nici o clipa cu cei care le-au confiscat proprietatile si nici cu urmasii acestora de dupa 1990, cu cei care "au uitat" sa le mai restituie. Declar cu tarie ca, atat institutia pe care o reprezint, cat si eu, personal, vom fi permanent la dispozitia acestor cetateni, pentru ca dreptul la proprietate sa poata fi recunoscut si respectat pe deplin in Romania.
4. Cred, asadar, ca atragerea si implementarea unor proiecte de modernizare a sectorului pe care il administrez si restituirea vechilor proprietati nu se exclud, ci trebuie impletite armonios, pentru emanciparea din toate punctele de vedere a acestei zone a Capitalei".
Lacul Vacaresti apartine de drept proprietarilor care au fost abuziv expropriati, fara nici o baza legala, de regimul ceausist. Abia Guvernul Nastase a reusit "performanta", ca in baza H.G.855/2002, sa concesioneze unei firme straine terenurile proprietarilor. Mai trebuie mentionat ca nici "Compania Nationala Apele Romane", care are in administrare suprafata respectiva de 188,92 ha, nici statul roman si nici Primaria Sectorului 4 nu au titluri de proprietate pe terenul in disputa. Titluri, dinainte de venirea la putere a regimului comunist, au proprietarii de drept, si nu "fostii proprietari" cum eronat ii numeste primarul liberal Inimaroiu. Daca "gunoaiele, mlastina, ruinele de beton, locuintele improvizate si promiscuitatea ne arunca direct in evul mediu", vina nu o poarta proprietarii care se bat de 15 ani pentru recunoasterea dreptului lor, ci autoritatile, in frunte cu Primaria Sectorului 4, care nu au miscat un deget pentru ca dreptatea sa fie la ea acasa si in "Lacul Vacaresti". Primaria Sectorului 4 are obligatia de a emite proprietarilor titluri pe terenurile lor, dupa care se poate discuta despre viitorul urbanistic al zonei "Lacul Vacaresti". Primul pas ar fi trecerea suprafetei de 188,92 ha din administrarea "Apelor Romane" la Primaria Sector 4, si redarea ei proprietarilor de drept. E suficienta o hotarare de Guvern.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.