"Contestam cu putere incercarile unei companii care in mod clar este in cadere libera, cum e RAFO Onesti, de a se asocia prin comparatie cu un grup industrial de succes ca Rompetrol", a declarat Philip Stephenson, directorul general adjunct al Rompet
"Contestam cu putere incercarile unei companii care in mod clar este in cadere libera, cum e RAFO Onesti, de a se asocia prin comparatie cu un grup industrial de succes ca Rompetrol", a declarat Philip Stephenson, directorul general adjunct al Rompetrol, se arata intr-un comunicat al Grupului. Este real ca cele doua companii administreaza rafinarii, au un numar mare de angajati, au avut datorii fata de Ministerul Finantelor si au beneficiat - intr-un fel sau altul - de facilitati fiscale, in mult mai mica masura decat SNP Petrom. Noi consideram insa ca aceste cazuri nu suporta alte comparatii. Petromidia nu este in aceeasi situatie, are rezultate financiare pozitive si-a achitat mereu toate datoriile de la privatizare, se mai arata in comunicat. In anul 2004 Petromidia a platit 603 milioane de dolari taxe reprezentand aproximativ 5% din bugetul de stat, iar in 2003 au fost platite 371 milioane de dolari, ceea ce reprezenta aproximativ 4% din bugetul pe anul 2003. Datoria SC Petromidia SA nu a fost stearsa si nici nu a fost convertita imediat in actiuni, fiind reesalonata sub forma de obligatiuni purtatoare de dobanda pe o perioada de 7 ani. Pentru Ministerul de Finante aceasta a reprezentat o solutie care are la baza principiile economiei de piata si nu reprezinta sub nici o forma un "ajutor de stat" pentru Petromidia, cu atat mai mult cu cat valoarea de piata a actiunilor Petromidia este mai mare decat valoarea lor nominala. Diferenta vasta dintre RAFO si Petromidia ca si structura de proprietate, finantare, management si solutionare a datoriei istorice face orice comparatie intre cele doua rafinarii complet falsa si neavenita, se mai arata in comunicatul Rompetrol. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.