Creierul pariorilor inraiti prezinta un model de activitate similar celui al persoanelor dependente de droguri, releva un studiu realizat de cercetatori germani. Cercetatorii germani de la Universitatea Krankebhaus Eppendord din Hamburg au insistat a
Creierul pariorilor inraiti prezinta un model de activitate similar celui al persoanelor dependente de droguri, releva un studiu realizat de cercetatori germani. Cercetatorii germani de la Universitatea Krankebhaus Eppendord din Hamburg au insistat asupra faptului ca a paria este tot o forma de dependenta. Ei au semnalat totusi ca partile din creier care se activeaza cand o persoana se simte recompensata nu inregistreaza acelasi nivel de stimulare intre consumatorii de droguri si pariorii inraiti.
in cadrul studiului, citat de site-ul spaniol de stiri "Periodista Digital", au fost monitorizate creierele a 12 pariori inraiti si 12 persoane care nu au aceasta placere, utilizandu-se imagini obtinute in urma rezonantei magnetice, in timp ce toti subiectii participau la un simplu joc de carti, transmite Rompres. Jucatorii aveau de ales intre una sau doua carti, iar cand cartea aleasa era de culoare rosie, persoana care o alesese castiga un euro.
S-a descoperit ca o parte din creier care emite semnale de gratificare era mai putin activa la pariori, in ciuda faptului ca ambele grupuri de persoane castigasera si pierdusera aceeasi suma de bani. Activitatea redusa in zona mentionata este o caracteristica intalnita si in cazul dependentei de droguri.
Cercetatorii germani au sugerat ca explicatia consta in faptul ca persoanele cu astfel de dependente si inclinatii catre jocurile de noroc practicate in cazinouri nu mentin in aceasta regiune a creierului suficiente cantitati de dopamina, substanta care produce senzatii de satisfactie si placere. Pentru a compensa, ele au nevoie de "declansatoare" mai puternice, precum drogurile sau pariurile excesive. Oamenii de stiinta germani considera ca rezultatele studiului lor "favorizeaza punctul de vedere conform caruia pariurile patologice reprezinta tot o forma de dependenta, dar care nu are legatura cu vreo substanta propriu-zisa".
Totusi, Mark Griffiths, profesor la Universitatea britanica Nottingham Trent si care a scris mai multe studii despre pariuri, este de parere ca diferentele inregistrate in activitatea cerebrala reprezinta o explicatie mult prea simplista pentru a stabili de ce unele persoane pariaza, iar altele nu. "Nu are legatura doar cu pariorul. Are legatura si cu alti factori, printre care mediul social", spune Griffiths.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.