Un reportaj bomba prezentat la inceputul saptamanii de postul francez de televiziune Canal+ spulbera toate sansele de instalare a omului de afaceri Marcel Puscas in fruntea Agentiei Nationale pentru Sport (ANS), cel mai important for de conducere al
Un reportaj bomba prezentat la inceputul saptamanii de postul francez de televiziune Canal+ spulbera toate sansele de instalare a omului de afaceri Marcel Puscas in fruntea Agentiei Nationale pentru Sport (ANS), cel mai important for de conducere al sportului romanesc. Jurnalistii de investigatii francezi demonstreaza, dupa o munca de teren ce a durat sapte luni, ca Marcel Puscas a fost un partener important de afaceri al fratilor Pascal si Frank Perletto, capii mafiei drogurilor de pe Coasta de Azur, desi acum cateva zile, Puscas a negat orice legatura cu cei doi interlopi, arestati in urma destramarii celei mai mari retele de trafic de cocaina, de la celebrul caz "French Connection" incoace.
"Lundi investigation - 90 minutes", prezentata de reputatul jurnalist Paul Moreira pe postul de televiziune francez Canal+, este una dintre cele mai apreciate emisiuni de ancheta din Franta, echipa castigandu-si respectul publicului prin prezentarea dedesubturilor celor mai mari scandaluri politico-economice ale momentului. Ca un facut, la inceputul saptamanii, total independent de scandalurile pentru suprematia in sportul romanesc, echipa Canal+ a aruncat o bomba de presa devastatoare: un reportaj despre cei mai temuti interlopi ai Frantei, fratii Frank si Pascal Perletto, regii traficului de droguri de pe Coasta de Azur, reportaj pentru care ziaristii francezi a trebuit sa strabata, in vederea documentarii, mii de kilometri (Romania sau Indonezia), pentru a demonstra opiniei publice ca, desi aflati dupa gratii, membrii clanului Perletto continua inca sa inspire teama. Printre cei cu care fratii Perletto au facut afaceri se numara si Marcel Puscas, numele vehiculat cel mai mult pentru preluarea Agentiei Nationale a Sportului.
"Sunt oameni ai umbrei. Exista prea putine fotografii cu fratii Perletto; cand incercam sa obtinem marturii despre ei, gura celor intervievati se inchidea de indata. Chiar daca se afla azi in inchisoare, condamnati la pedepse grele pentru trafic de droguri, Frank si Pascal Perletto, isi conduc in continuare afacerile de afara", isi incepe Paul Moreira reportajul. Afirmatia e sustinuta si de un ofiter de politie din Marsilia care declara sub protectia anonimatului: "M-au amenintat in fata, m-au amenintat prin oamenii care ii viziteaza. Va spun sigur ca sunt activi in continuare. Cel putin Frank ala, e nebun. E cel mai dur dintre ei".
Inceputurile ascensiunii fratilor Perletto trebuie cautate la inceputul anilor '90, cand cei doi lucrau ca modesti functionari la Primaria Toulon (departamentul Var), fiind membri activi ai partidului politic RPR ce isi disputa suprematia departamentului cu UDF (Union pour la Democratie Francaise).
Intra pentru prima oara in atentia politiei in momentul unui atac armat deosebit de grav asupra unei furgonete securizate de banca. La 13 martie 1990, o banda de asasini arunca in aer furgoneta, ucigand doua persoane si ranind-o pe a treia. Unul dintre atacatori este identificat de victima scapata cu viata: Frank Perletto, care este arestat insa abia in 1992.
In Marsilia si in tot sud-estul Frantei au loc mai apoi reglari de conturi legate de suprematia disputata pentru teritoriu intre oamenii fostului sef al mafiei din zona, Jean Loius Fargette, asasinat pe Riviera franceza la 17 martie 1993, si diversi alti interlopi ai zonei. Aflat in libertate, Pascal Perletto, care isi crease in scurta vreme o retea importanta de baruri de noapte, cluburi si jocuri de noroc, intervine dur in razboiul crimei organizate. Impotriva locotenentilor lui Fargette. "Putine lucruri se faceau acolo fara ca Pascal sa nu fie la curent sau de acord cu ele", spune Herve Lafranque, fostul sef al departamentului de lupta impotriva crimei organizate, la zece ani de la acele intamplari.
Un eveniment important, asasinarea in 1994 a doamnei deputat Yann Piat, ii aduce lui Pascal o sansa nesperata: aceea de a negocia cu politia eliberarea fratelui sau. Pe fondul presiunii opiniei publice care cerea tot mai insistent depistarea asasinilor, Pascal propune ca, in schimbul numelor celor implicati in asasinat, politia sa ii dea drumul fratelui sau din inchisoare, lucru pe care il si obtine.
Multinationala Perletto
Dupa aceste evenimente, fratii Perletto schimba registrul si incep sa isi construiasca o imagine de oameni respectabili. Se implica in sport (rugby si fotbal), in politica (devenind sefi de campanie pentru un deputat francez) si in afaceri (deschizand mai multe firme in Romania).
Mergand pe filiera, ziaristii de la Canal+ incearca sa desire itele conglomeratului de firme construit la noi in tara de cei doi interlopi si mai ales motivul demersului lor. Raspunsul este socant si vine chiar din gura lui Alexandru Ionas, directorul Centrului regional SECI pentru combaterea infractionalitatii transfrontaliere: "Pe fratii Perletto ii interesa spalarea banilor facuti in urma traficului. Procedau la fel ca orice membru important al crimei organizate: banii care proveneau din droguri sau trafic de fiinte umane erau introdusi in circuite legale".
In galaxia SRL-urilor infiintate au fost atrase si cateva nume cunoscute din sportul romanesc: Ilie Nastase si Marcel Puscas. Culmea e ca unele dintre aceste firme fusesera infiintate chiar cu pasapoarte romanesti, lucru descoperit de un ofiter de legatura de pe langa Ambasada Frantei la Bucuresti care a decedat in mod suspect din cauza unui infarct, la cateva luni dupa ce inaintase concluziile sale superiorilor sai, dar si politistilor din Romania.
Marcel Puscas: "Sunt prieten cu Pascal Perletto!"
Pentru a nu trezi suspiciuni, ziaristii francezi i-au solicitat lui Marcel Puscas un interviu, pretextand un reportaj pe teme de sport si despre activitatea sa ca om de afaceri. In timpul interviului, cand nici unul dintre jurnalistii de investigatii nu facuse inca referire la activitatile de crima organizata ale fratilor Perletto, Marcel Puscas preia initiativa si declara raspicat: "Pascal Perletto este prietenul meu si partener in societatea Meta Pro". In momentul in care insa intentiile ziaristilor devin transparente si intrebarile vizeaza direct acuzatiile de spalare de bani, Marcel Puscas bate in retragere: "Ne oprim aici. Vad ca va intereseaza mai mult fratii Perletto". Legatura cu acestia si clica de interlopi din jurul lor este evidenta: Pascal si asociatii frecventau foarte des Cazinoul Victoria, patronat de Puscas.
Numele lui Marcel Puscas este insa tot mai des pomenit in scandalul dintre reprezentantii generatiei de aur din fotbalul romanesc (Lupescu, Prunea, Raducioiu) si Mircea Sandu, actualul presedinte al FRF. Sustinut de PD si beneficiind de sprijinul adversarilor lui Sandu, Marcel Puscas, daca ar ajunge presedintele Agentiei Nationale a Sportului, ar putea incerca imediat debarcarea lui Sandu.
Pe langa prietenia cu fratii Perletto insa, numele lui Puscas a mai fost implicat intr-un scandal de proportii in toamna anului 1997, pe cand omul de afaceri era presedintele sectiei de fotbal a clubului Steaua. Dupa ce castigase la Bucuresti in fata gruparii franceze Paris Saint-Germain, Steaua a pierdut in mod inexplicabil cu 5-0 la Paris, in turul secund din preliminariile Ligii Campionilor, presa suspectand un blat de proportii. Mai recent, in 2002, Puscas a fost lovit de Gigi Becali si de una dintre garzile de corp, pe terasa barului Angel's din Piata Dorobanti, Becali acuzandu-l pe impresar ca cere prea multi bani pe un jucator. Conflictul a ramas in coada de peste, desi Puscas ameninta cu actiune in Justitie. Potrivit presei, au existat surse care au confirmat ca Becali a platit pentru ca Puscas sa uite de toata afacerea. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.