Cercetatorii au descoperit in China resturile a doua mamifere, dintre care unul de dimensiunile unui caine, care se hraneau cu dinozauri, ceea ce contrazice teoria potrivit careia pe vremea aceea toate mamiferele erau mici si insectivore, transmite M
Cercetatorii au descoperit in China resturile a doua mamifere, dintre care unul de dimensiunile unui caine, care se hraneau cu dinozauri, ceea ce contrazice teoria potrivit careia pe vremea aceea toate mamiferele erau mici si insectivore, transmite Mediafax. Repenomamus giganticus, care ar fi trait in urma cu 130 de milioane de ani, masura peste un metru lungime si craniul sau era cu 50% mai mare decat al lui Repemomus robustus, cu care era inrudit, afirma Yaoming Hu, de la Muzeul de Istorie Naturala din New York. Fosila a fost gasita la Liaoning, in nordul Chinei, in apropierea unui R. robustus, mamifer care era deja cunoscut. In stomacul lui Repenomamus giganticus s-au gasit resturi din scheletul unui pui de dinozaur, cu o lungime de aproximativ 14 centimetri, precizeaza revista Nature. Animalul care a devorat dinozaurul avea o lungime de 50 de centimetri. Dupa Yaoming Hu, aceste doua mamifere se hraneau cu plante si cu carne, iar dintii si mandibulele lor erau destul de puternice pentru a prinde si ucide prada. Pana in prezent, despre mamiferele de pe vremea dinozaurilor se credea ca aveau dimensiunile sobolanilor, erau insectivore si nocturne. Cel mai mare mamifer cunoscut era R. robustus, care avea dimensiunile unei pisici. Aceste descoperiri constituie prima dovada directa ca unele mamifere contemporane cu dinozaurii erau carnivore si se hraneau cu vertebrate mici, inclusiv pui de dinozaur, subliniaza Hu. "Credem ca existau anumite mamifere mari care faceau concurenta dinozaurilor pentru hrana si teritoriu", adauga acesta. Intr-un articol de analiza care insoteste studiul, profesorul Anne Weil, de la Universitatea Duke de la Durham, Carolina de Nord, estimeaza ca aceste descoperiri ar trebui sa declanseze o avalansa de intrebari si speculatii, iar unele dintre ele se refera la influenta acestor mamifere asupra evolutiei dinozaurilor. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.