Cei sase jurnalisti din TVR care au protestat fata de cenzura din televiziunea publica sunt nemultumiti de afirmatiile directorului Valentin Nicolau privind inexistenta unor acte de cenzura si imixtiuni politice in activitatea jurnalistica. Raluca Br
Cei sase jurnalisti din TVR care au protestat fata de cenzura din televiziunea publica sunt nemultumiti de afirmatiile directorului Valentin Nicolau privind inexistenta unor acte de cenzura si imixtiuni politice in activitatea jurnalistica. Raluca Brumariu, Ioana Dumitrescu, Anca Lazarescu, Anamaria Panait, Alexandru Costache si Marius Zamfir afirma, intr-o scrisoare datata 11 ianuarie, ca declaratiile lui Nicolau sunt in contradictie cu concluziile Comisiei de Etica si Arbitraj potrivit carora "s-a vorbit despre cenzura, dezinformare si manipulare a stirilor prin omisiune sau eludare a informatiilor, prin conotatii pozitive sau negative ale mesajului audio vizual, stilizarea informatiei, o prudenta extrema fata de anumite subiecte (...). De asemenea, aceleasi concluzii mai arata ca "numeroase stiri au fost trunchiate sau prezentate intr-un context diferit fata de cel real, au fost comandate materiale cu vizibile conotatii politice care ar fi putut sa influenteze optiunea alegatorilor in favoarea partidului de guvernamant". Raportul Comisiei de Etica a fost realizat ca urmare a criticilor formulate de jurnalistul Andrei Costache si confirmate de alti cinci jurnalisti. Cei sase resping si afirmatiile directorului general al televiziunii publice, potrivit carora ei ar fi actionat "la presiune politica". Nemultumirile lor au fost sustinute - "partial sau total" - de 22 de angajati in cadrul audierilor, dintr-un total de 30.
Jurnalistii semnatari ai scrisorii mentionate ii solicita lui Valentin Nicolau "accesul public la inregistrarile audio facute in timpul audierilor de la Comisia de Etica", precum si sa faca public "numele persoanei care timp de mai multe luni a copiat imagini filmate de Directia Stiri, in Bucuresti si in provincie, cu membri marcanti ai PSD, scopul copierii acestor materiale, precum si beneficiarul copiilor". "Sa explicati modul in care persoana respectiva a putut intra in institutie si cine i-a dat aprobare pentru copierea materialelor", mai solicita jurnalistii, mentionand ca "acest caz este si el semnalat in raportul Comisiei de Etica".
De asemenea, ei mai cer si renuntarea la "toate articolele represive" din Regulamentul de Ordine Interioara si din Regulamentul de Organizare si Functionare (cap.V.7, art.9 si cap.V.8, art.5, pct.9). Aceste articole ar trebui puse in acord cu Legea 571/2004 privind protectia personalului din autoritatile publice, institutiile publice si din alte unitati care semnaleaza incalcari ale legii, dar si cu Contractul Colectiv de Munca in ramura mass-media intrat in vigoare in mai 2005, mai solicita jurnalistii.
"Va reamintim ca noi nu am dorit nici o clipa ca prin demersul nostru sa denigram institutia, pentru a carei credibilitate pledam de fapt", subliniaza semnatarii scrisorii adresate directorului general al televiziunii publice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.