Conducerea Uniunii Civice Maghiare Covasna protesteaza fata de actiunile declansate impotriva celor care au organizat prezentarea filmului documentar "Trianon", considerand ca actualul Guvern "introduce cenzura". Presedintele UCM Covasna, Gazda Zolta
Conducerea Uniunii Civice Maghiare Covasna protesteaza fata de actiunile declansate impotriva celor care au organizat prezentarea filmului documentar "Trianon", considerand ca actualul Guvern "introduce cenzura". Presedintele UCM Covasna, Gazda Zoltan, a declarat ca Uniunea protesteaza fata de situatia creata in mod artificial "de persecutare a vrajitoarelor" impotriva organizatorilor proiectarii filmului "Trianon". "Amendarea organizatorilor este o incalcare a drepturilor omului, a libertatii de expresie, a accesului la informatie. Actualul Guvern respinge in continuare realitatile istorice si, din acest motiv, in anul 2005 introduce cenzura", a spus liderul UCM din Covasna. Acesta a adaugat ca intreaga situatie creata este cu atat mai revoltatoare, cu cat UDMR face parte din acest Guvern, iar Marko Bela este ministrul de stat care coordoneaza Ministerul Culturii. Astfel, UCM considera ca este nevoie ca maghiarii sa fie prezenti in toate structurile decizionale, in fruntea ministerelor, prefecturilor, "pentru ca tineri maghiari nevinovati sa nu poata fi tarati in justitie".
Actiuni de intimidare
La randul sau, regizorul Koltai Gabor, a declarat ca filmul "Trianon" este necesar, ca o discutie despre ce s-a intamplat atunci. "Daca nu cunoastem istoria secolului XX, nu vom putea trece mai departe si nu ne vom putea duce soarta mai departe", a declarat Koltai Gabor. Regizorul a acuzat autoritatile romane de incercari de intimidare si si-a exprimat parerea ca Mona Musca, ministrul Culturii, a fost mintita si indusa in eroare in legatura cu filmul. Mai mult, Koltai le-a cerut celor doua persoane care au fost amendate cu cate 50 de milioane de lei dupa proiectia filmului la Miercurea Ciuc si Odorheiul Secuiesc sa conteste amenzile si sa nu le plateasca. "Nu sunt destui politisti in Romania care sa ne impiedice sa ne spunem parerea", a declarat si autorul cartii "Secretele Trianonului", Raffy Erno. Acesta a mai spus ca productia in cauza nu incita la ura interetnica si ca este onorat ca acesta a vazut filmul si are o parere despre el.
Politia a inceput cercetarile
In alta ordine de idei, adjunctul sefului Politiei Municipale Sfantu Gheorghe, comisarul sef Cornel Campeanu, a precizat ca au fost incepute cercetarile pentru a se constata in ce conditii a fost prezentata aceasta pelicula si cine sunt organizatorii, dupa care urmeaza sa se ia masurile legale. De asemenea, comisarul a mai precizat ca s-au inceput cercetarile atat din proprie initiativa, cat si in urma solicitarii Ministerului Culturii.
Altfel, filmul, a carui difuzare a fost interzisa la majoritatea posturilor TV din Ungaria, nu a mai fost proiectat, miercuri seara, la Targu Mures, asa cum era programat. Organizatorii au declarat ca spatiul de la Centrul Diaconic Reformat a fost prea mic pentru cele aproape o mie de persoane care au venit sa urmareasca filmul. In cele din urma, toate aceste persoane au plecat la biserica din Cetate, unde i-au ascultat, timp de mai multe ore, pe organizatori si pe regizorul filmului, ca si pe autorul cartii de la care a pornit turnarea documentarului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.