Compania americana Bechtel International a demarat constructia autostrazii Transilvania in baza unui contract cu Guvernul in valoare de 2,2 miliarde de euro. Pretul pentru un kilometru de autostrada variaza intre 3,5 si 5,5 milioane de dolari, in fun
Compania americana Bechtel International a demarat constructia autostrazii Transilvania in baza unui contract cu Guvernul in valoare de 2,2 miliarde de euro. Pretul pentru un kilometru de autostrada variaza intre 3,5 si 5,5 milioane de dolari, in functie de formele de relief ale terenului si podurile care urmeaza sa fie construite. Lucrarile de construire a autostrazii vor incepe in luna iulie si urmeaza sa fie finalizate in 2012.
Primele tronsoane din viitoarea autostrada Brasov-Bors la care vor incepe lucrarile de constructie la data de 4 iulie sunt Suplacu de Barcau-Bors, din judetul Bihor, si Campia Turzii-Cluj Vest, judetul Cluj, in lungime totala de 118 kilometri si o valoare cumulata de 616,6 milioane euro. Constructorul autostrazii, compania americana Bechtel International Inc., a stabilit ca lucrarile sa se realizeze pe trei sectiuni si opt sectoare. Potrivit Ministerului Transporturilor cele trei sectiuni sunt Brasov (Cristian) - Targu Mures (Ogra), in lungime totala de 161 de kilometri si o valoare totala a lucrarilor de 843,58 milioane euro, Targu Mures - Cluj, in lungime de 90 de kilometri si un deviz de 514,49 milioane de euro, precum si Cluj-Bors, in lungime de 164 de kilometri si o valoare de 882,91 milioane de euro.
Executia proiectului este programata sa inceapa in data de 4 iulie cu portiunea situata in apropierea granitei cu Ungaria, respectiv cu tronsonul Suplacu de Barcau-Bors. Acesta are o lungime de 64 de kilometri si necesita fonduri de 245,34 milioane de euro pana la data finalizarii lui, stabilita pentru 31 decembrie 2008. Aceeasi scadenta o au lucrarile de constructie a celui de-al doilea tronson cu care va debuta proiectul autostrazii, Campia Turzii-Cluj Vest (Gilau), de 54 de kilometri. Conform calculelor ministerului de resort, lucrarile pe aceasta portiune vor costa 371,32 milioane de euro. Valoarea totala a investitiei reprezentate de autostrada Brasov-Bors este de 3,433 miliarde de euro, din care suma aferenta contractului de executie semnat cu Bechtel se ridica la 2,241 miliarde de euro. Serviciile de proiectare, asigurate de consortiul Iptana/Search, vor costa 42 milioane de euro. Austostrada va avea o lungime de 415 kilometri si va traversa sase judete (Brasov, Sibiu, Mures, Cluj, Salaj si Bihor).
La sfarsitul anului trecut, grupul francez Vinci a primit un contract pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Predeal, in lungime de 37 de kilometri. Proiectul in valoare de 480 milioane euro este prevazut sa inceapa in primavara acestui an.
Contract pentru securizarea frontierelor
Contractul cu EADS, semnat de autoritatile romane in luna august, prevede furnizarea de echipamente si sisteme de supraveghere si de securizare a frontierei de stat. Valoarea contractului este de 650 de milioane de euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 de milioane de euro. Confortm contractului, EADS va furniza echipamente de supraveghere si de securizare pentru o lungime de 3.147 kilometri de frontiera a Romaniei si va coordona procesul de modernizare a elicopterelor, a navelor maritime, a centrelor de instruire tehnica si a echipamentelor de lucru ale agentilor politiei de frontiera.
Documentul a fost semnat de Rainer Hertrich, director executiv al EADS si seful departamentului aeronautic al companiei, si de Toma Zaharia, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. La ceremonie au participat fostul premier Adrian Nastase si cancelarul german Gerhard Schröder.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.