Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) propune corectarea modului "vicios" de functionare a institutiilor publice de mass media - TVR si SRR - prin aplicarea unor solutii de ordin normativ si administrativ. Intr-un comunicat de presa difuzat ieri, Ag
Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) propune corectarea modului "vicios" de functionare a institutiilor publice de mass media - TVR si SRR - prin aplicarea unor solutii de ordin normativ si administrativ. Intr-un comunicat de presa difuzat ieri, Agentia apreciaza ca, pe parcursul ultimilor trei ani, dar mai ales in recenta campanie electorala, programele de stiri ale Televiziuni Romane si Radio Romania Actualitati "au fost constant manipulate" in sensul eliminarii informatiilor critice la adresa liderilor puterii politice. "Practic, televiziunea publica a devenit un instrument de propaganda fatisa a unuia dintre actorii angajati in cursa electorala", se arata in comunicat. In opinia AMP, modul in care a fost solutionat protestul grupului de jurnalisti din TVR care au reclamat cenzura si manipularea din departamentul de stiri este nesatisfacator, intrucat nu a fost administrata nici o sanctiune. "Fata de aceasta situatie inacceptabila", Agentia a avansat mai multe solicitari: aplicarea legilor existente pentru a fi amendate comportamentele incompatibile cu statutul de ziarist al TVR si SRR, eliminarea incompatibilitatilor dintre regulamentele interne de functionare ale SRTV si SRR si legile in vigoare - in particular, Legea audiovizualului. Totodata, AMP cere Parlamentului ca in procesul de evaluare a raportului TVR sa tina cont si de "abaterile grave" semnalate de organizatiile neguvernamentale, dar si de raportul Comisiei de Etica si Arbitraj din 30 decembrie 2004. Agentia sustine initiativa Consiliului National al Audiovizualului de modificare a Legii privind organizarea si functionarea SRTV si SRR in sensul depolitizarii efective a acestor institutii si se opune principiului "rotirii" unor persoane la conducerea Televiziunii si Radioului in functie de puterea politica a zilei. In finalul comunicatului, AMP "ii invita pe presedintii SRTV si SRR sa-si asume demisiile de onoare pentru deturnarea de la misiunea de institutie publica a societatilor pe care le conduc". (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.