NASA a lansat aseara o misiune spatiala care va percuta o cometa in luna iulie, cercetatorii sperand ca analiza compozitiei corpului ceresc sa furnizeze informatii despre originea sistemului nostru solar. "Deep Impact" a fost lansata in cursul serii

NASA a lansat aseara o misiune spatiala care va percuta o cometa in luna iulie, cercetatorii sperand ca analiza compozitiei corpului ceresc sa furnizeze informatii despre originea sistemului nostru solar. "Deep Impact" a fost lansata in cursul serii de ieri, la bordul unei rachete Delta II Boeing, de la Cape Canaveral, Florida. Pe 4 iulie misiunea ar trebui sa se gaseasca pe traiectoria cometei "Tempel 1", la o distanta de 132 de milioane de kilometri de Pamant, a aratat NASA.
Cu 24 de ore inainte, "Deep Impact" va lansa un proiectil de 370 de kilograme care va lovi cometa cu o viteza de 37.000 km/h. Potrivit cercetatorilor, care se bazeaza pe simularile impactului, coliziunea ar trebui sa provoace un crater de marimea unui stadion in corpul cometei, care are un diametru de sase km si e formata din gheata si piatra.
Camerele si celelalte instrumente de la bordul lui "Deep Impact" vor observa si analiza impactul de la cel putin 500 km distanta. Telescoapele spatiale Hubble, Chandra X-ray Observatory si Spitzer Space Telescope vor urmari de asemenea evenimentul. O camera de filmat este plasata pe proiectil, urmand sa transmita imagini pana in momentul impactului.
Cometele sunt resturi aparute dupa formarea Soarelui si a planetelor, in urma cu 4,6 miliarde de ani, potrivit estimarilor astrofizicienilor. "Tempel 1" e una din cometele cele mai apropiate de Pamant, care trec regulat prin dreptul Soarelui si sunt regrupate in centura lui Kuiper, situata la o distanta de 5 pana la 16 miliarde de kilometri. Costul misiunii "Deep Impact" se ridica la 330 milioane de dolari.

Si noi putem vedea o cometa de aproape

"Cometa C/2004 Q2 este foarte aproape de Pamant si poate fi vazuta cu binoclul si din Romania. Maximumul de stralucire a fost in noaptea de 7-8 ianuarie. Atunci cometa a fost situata la cea mai mica distanta de Pamant, la numai 52 milioane km.
La noi, in ianuarie, regiunea unde se afla cometa este vizibila pe cerul de seara, inspre sud, in jurul orei 20.00. Pentru a o putea vedea bine trebuie sa cautati un loc unde nu sunt lumini in jur. Cometa apare ca o pata difuza, slaba ca stralucire. De foarte mare ajutor este un binoclu, ce va va arata cometa mai usor", a spus Harald Alexandrescu, coordonatorul Observatorului astronomic "Amiral Vasile Urseanu", din Bucuresti.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.