Ceea ce se intampla de o vreme pe scena politica imi da senzatia ca asist la un spectacol de teatru cu papusi, atat de drag copilariei mele. si, ca si atunci, cand fascinatia marionetelor nu reusea sa estompeze intrebarea obsesiva "cine trage de sfor
Ceea ce se intampla de o vreme pe scena politica imi da senzatia ca asist la un spectacol de teatru cu papusi, atat de drag copilariei mele. si, ca si atunci, cand fascinatia marionetelor nu reusea sa estompeze intrebarea obsesiva "cine trage de sfori?", si azi, cand observ ce se joaca in viata noastra politica, ma intreb: Cine sunt papusarii?". Actul I. Presedintele Basescu a sarit la gatul aliatilor din PUR, dandu-le posibilitatea unora din ei sa-si evalueze pozitia dupa ce au gustat din ciolanul gras al Puterii. Ramasi la guvernare, cativa ar face un pas spre dreapta Aliantei la nevoie.
Actul II. Democratul deputat Cozmin Gusa se declara adeptul tragerii PD spre doctrina cea mai la moda a Europei, cea a unui partid popular din care ar trebui sa faca parte si PNTCD, singurul partid din Romania afiliat Partidului Popular European (PPE). Nestapanitul Gusa ii acorda si un mesaj lui Basescu, considerat prea social-democrat si prea conciliant cu Iliescu. Adica social-democratia primului e mai valabila decat a celui de-al doilea.
Actul III. Parlamentarul Mihai Lupoi, de la PRM, "pierde" prin presa o scrisoare de demisie din PRM. in epistola il cearta pe Tribun ca nu vrea in PPE, la care el si alti colegi aspira. Iese la rampa si liberalul Valeriu Stoica si care vrea fuziunea PNL cu PD, tot sub sigla unui partid popular, starnind nemultumirea "aripii Patriciu".
Actul IV. Miscari de trupe in PSD. Baronii cer eliminarea lui Iliescu si Nastase. Unii din ei, cu fotolii in Parlament, aspira chiar la un partid popular. Nu conteaza ca PSD, spart de razboiul intern, va ramane un partid de buzunar.
Sfarsitul piesei. Chef monstru la Palatul Parlamentului. Se sarbatoreste infiintarea Partidului Popular, care include oameni de la PNL, PD, PRM, PUR, UDMR, PNTCD si chiar PSD. Alaturi de partidul de centru-dreapta se va bucura reformatul PD, un partid cu doctrina clar social-democrata, pe placul presedintelui Basescu si al Internationalei Socialiste. Doua partide puternice, cu majoritate parlamentara.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.