Situatia financiara dezastruoasa de la RAFO Onesti, si in primul rand datoriile enorme acumulate in ultimii ani, ar putea duce la sechestru pe averile celor care au condus rafinaria in aceasta perioada. Acest lucru a fost exprimat de presedintele Tra
Situatia financiara dezastruoasa de la RAFO Onesti, si in primul rand datoriile enorme acumulate in ultimii ani, ar putea duce la sechestru pe averile celor care au condus rafinaria in aceasta perioada. Acest lucru a fost exprimat de presedintele Traian Basescu, care insa nu a numit persoanele care ar putea fi vizate de aceasta masura. Firele duc insa in mod cert la cateva personaje, intre care primul care poarta raspunderea in fata legii este persoana care are statut de administrator la societate sau imputernicire de semnatura din partea administratorului.
Administratorul Rafo a fost Toader Gaureanu, cel care a indeplinit si functia de director general al societatii, cat timp patron a fost Corneliu Iacobov. Gaureanu a spus ca este de acord sa raspunda cu averea sa personala, dar numai daca se va dovedi ca a comis ilegalitati.
"Consider ca eu si echipa manageriala pe care am condus-o am respectat legile. Pana acum eu nu am fost chemat niciodata la PNA, dar, de acum cred ca este posibil sa fiu chemat si ma voi duce. In privinta averii pot sa va spun ca am o masina si o casa construita acum vreo doi ani, in suprafata de 178 de metri patrati", a declarat Toader Gaureanu.
Deocamdata nimeni nu stie exact ce acte a semnat efectiv Corneliu Iacobov cat timp a fost patron.
Cert este ca el a iesit din structura actionariatului in 2003, dupa ce a divizat firmele sale si le-a plasat unor terti.
Cum o parere a lui Corneliu Iacobov referitoare la posibilitatea de a raspunde cu averea a fost imposibil de aflat, este de retinut o opinie de acum cateva saptamani. Conform propriilor spuse ale lui Iacobov, el nu poate fi tras la raspundere pentru ca nu el a semnat actele si a aratat cu degetul spre administratori si cei care aveau drept de semnatura.

Sechestru chiar si pe averea instrainata
De mentionat ca nici macar contractul de privatizare al Rafo nu a fost semnat de Corneliu Iacobov. "Onoarea" i-a revenit lui Eugen Poenaru, vechi partener de afaceri cu Corneliu Iacobov si ginerele lui Valentin Anastasiu, fostul director al Rafinariei Darmanesti. Sunt de amintit si zvonurile foarte insistente conform carora Iacobov nu ar mai avea pe numele sau prea multa avere, ceea ce, insa, nu inseamna ca sechestrul nu poate fi pus, conform legii. "Legea prevede ca sunt lovite de nulitate actele de instrainare facute in frauda legii. Se presupune ca ele sunt facute in scopul eludarii legii, pentru sustragerea de la urmarirea penala si de la obligativitatea de a recupera prejudiciul", a precizat Gheorghe Suhan, procurorul general adjunct al PNA.
Un alt om de afaceri care ar putea fi vizat de acuzele presedintelui Romaniei este Ovidiu Tender. Acesta ne-a declarat insa ca nu se teme de absolut nimic.
"Chiar nu-mi fac probleme. Eu nu am fost in structura actionariatului la Rafo. Nu am facut afaceri cu Rafo, am preluat doar o creanta de-a lui Rafo la un moment dat, am si achitat o parte din ea si am predat-o mai departe. Deci nu am nici un fel de implicare in Rafo si nu ma simt vizat in nici un fel de declaratiile lui Traian Basescu", a declarat si Ovidiu Tender.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.