Petrecerile de Craciun si Revelion au lasat urme vizibile in locuinta dumneavoastra? Este timpul sa redati apartamentului in care stati aspectul civilizat? Libertatea va prezinta astazi cateva trucuri care va ajuta sa faceti o curatenie perfecta fara

Petrecerile de Craciun si Revelion au lasat urme vizibile in locuinta dumneavoastra? Este timpul sa redati apartamentului in care stati aspectul civilizat? Libertatea va prezinta astazi cateva trucuri care va ajuta sa faceti o curatenie perfecta fara prea mari batai de cap.- Daca ati gasit pe mobilier urme de pahare sau pete de alcool, este bine sa le stergeti cu o carpa moale, imbibata in apa amestecata cu doua lingurite de otet. Tot pentru a scapa de petele de pe mobila puteti folosi si o carpa imbibata in apa cu putin detergent. Imediat dupa aceea insa locul patat trebuie sters cu o carpa uscata.
- Ca sa acoperiti gaurile facute cu tigara trebuie sa luati cateva fire din covorul sau patura respectiva, cu ajutorul unei pensete. Lipiti-le pe locul gaurit si apoi calcati usor cu fierul de mai multe ori. Dupa aceea, lasati deasupra un obiect greu, doua sau trei ore si veti constata ca locul ars cu tigara va fi mai putin vizibil.
- Pentru a scapa de mirosul de fum va va fi de folos un prosop inmuiat in apa rece, pe care trebuie sa-l rotiti prin incapere. Operatiunea trebuie repetata pana cand veti simti ca mirosul de fum a disparut.
- Crapaturile farfuriilor dispar daca acestea se fierb timp de o ora in lapte (de la rece la fierbinte). Se lasa apoi la racit.
- Vasele din sticla foarte murdare (cu grasimi, rasini etc.) se curata cu o solutie de soda de rufe si sapun, apoi se spala cu multa apa.
- Covoarele se curata frumos stergand suprafata acestora cu un tampon inmuiat in esenta concentrata de ceai.
- Tapiteria din stofa se curata energic cu o perie de haine inmuiata intr-o solutie de sapun cu apa calda sau intr-o solutie de bucatarie (4 lingurite) in spirt medicinal (5 lingurite), la care se adauga apa rece. Dupa curatare suprafata se sterge de cateva ori cu o carpa umezita in apa rece (bine stoarsa), apoi cu o carpa uscata.
- Pentru a reimprospata culorile unui covor, acesta se perie energic cu o solutie concentrata de apa cu sare grunjoasa sau se presara covorul cu sare, se ruleaza si se lasa asa 2-3 zile, dupa care se perie sarea.
- Guma de mestecat lipita de imbracaminte se poate scoate intr-un singur fel. Bagati haina intr-o punga din plastic, la congelator. Guma inghetata se desprinde usor.
- Urmele de degete de pe usi dispar daca le frecam cu un cartof crud, dupa care stergem cu o carpa moale.

Trucuri antipete

- Petele de inghetata pot fi scoase astfel: se inmoaie rufa o jumatate de ora in apa rece, apoi se acopera pata cu detergent lichid sau pulbere, se lasa sa actioneze dupa care se spala.
- Petele de fond de ten de pe bluze se scot usor prin simpla frecare cu miez de paine.
- Petele de ceai de pe fetele albe de masa se indeparteaza cu solutie de apa si lamaie.
- In cazul in care covorul s-a patat cu coniac, vin rosu, cafea sau sosuri, presarati peste pete, din abundenta, sare sau bicarbonat. Dupa circa sase ore, aspirati locul si apoi curatati-l din nou cu zeama de lamaie sau cu o solutie din apa si o lingurita de amoniac. Clatiti in final de mai multe ori cu apa calduta.
- Daca ati gasit chiar si pete de ceara pe tapiterie sau pe covor, indepartati-le acoperind locul patat cu o hartie. Apoi trebuie sa calcati cu fierul incins zona patata, peste bucata de hartie. In cazul in care pata nu a disparut, indepartati-o cu apa si bicarbonat.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.