Declaratiile dure ale presedintelui Traian Basescu la adresa PUR, partenerii de guvernare ai PNL, PD si UDMR, nu aveau cum sa ramana fara raspuns. Umanistii lui Dan Voiculescu sunt pe punctul de a iesi din combinatia guvernamentala. Umanistii lui Dan

Declaratiile dure ale presedintelui Traian Basescu la adresa PUR, partenerii de guvernare ai PNL, PD si UDMR, nu aveau cum sa ramana fara raspuns. Umanistii lui Dan Voiculescu sunt pe punctul de a iesi din combinatia guvernamentala. Umanistii lui Dan Voiculescu s-au suparat rau pe Traian Basescu in momentul in care acesta i-a catalogat ca fiind "imorali" pentru jocul duplicitar pe care l-au intreprins imediat dupa alegerile generale si prezidentiale. Reactia lui Basescu a fost sustinuta aproape la foc automat de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, fapt ce a dezechilibrat serios patrulaterul guvernamental.
Umanistii au amanat reluarea oricaror negocieri politice cu liberalii, democratii si udemeristii convocand un Birou Politic in care sa decida daca mai raman sau nu la guvernare. Surse din conducerea PUR ne-au declarat ieri ca este foarte posibil ca azi, in cadrul sedintei, sa decida iesirea de la guvernare, lezati fiind de atitudinea belicoasa a lui Basescu si Tariceanu. "Pe noi ne-au surprins declaratiile lui Basescu mai ales ca stim foarte bine cum au decurs negocierile de dinainte de formarea guvernului. Probabil ca a fost ceva premeditat ca sa ne tina aproape cand aveau nevoie de vot in Parlament pentru investitura si acum cand au guvern sa scape de noi", ne-au precizat sursele mai sus mentionate.
Decizia PUR de a iesi de la guvernare nu va schimba cu mult configuratia cabinetului Tariceanu. "Va fi ca o prima remaniere a Guvernului, in care s-au vacantat trei posturi prin demisie", ne-au mai explicat sursele. Este vorba despre functiile detinute de vicepremierul George Copos, de ministrul economiei, Codrut seres si de ministrul delegat pentru control, Sorin Vicol. Daca se va ajunge aici, premierul va avea posibilitatea nominalizarii altora in locul umanistilor. Candidatii vor fi audiati de comisiile de specialitate ale Parlamentului, al caror vot e consultativ, urmand sa depuna juramantul de credinta in fata presedintelui Traian Basescu. Deci posibila iesire a umanistilor de la guvernare nu va da peste cap guvernul, ci va crea doar mari probleme la votul din Parlament pe proiectele guvernamentale.
si daca povestea cu PUR nu este suficienta pentru a crea disensiuni in coalitie, nici udemeristii nu sunt departe de a se enerva rau pe stilul autoritar al presedintelui Traian Basescu.

UDMR nu va participa la "decapitarea" Camerelor

Prin vocea senatorului Gyorgy Frunda (foto), udemeristii s-au declarat impotriva propunerii sefului statului de a se demara procedurile de schimbare a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. "Ne place sau nu, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase sunt alesi ca presedinti ai celor doua Camere cu respectarea regulilor constitutionale, iar schimbarea lor se poate face numai pentru fapte grave", a explicat Frunda.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.