Preparatele din peste si din fructe de mare micsoreaza riscul consumatorilor de a dezvolta dementa. Aceasta este concluzia la care a ajuns un grup de cercetatori francezi de la Universitatea "Victor Segalen", din Bordeaux. La studiu au luat parte 1.6
Preparatele din peste si din fructe de mare micsoreaza riscul consumatorilor de a dezvolta dementa. Aceasta este concluzia la care a ajuns un grup de cercetatori francezi de la Universitatea "Victor Segalen", din Bordeaux. La studiu au luat parte 1.670 de persoane cu varste peste 68 de ani. Ei au fost intrebati daca au consumat, in ce cantitati si cat de des, alimente ce contineau peste. Astfel, cei care mancau peste sau fructe de mare cel putin o data pe saptamana, aveau un risc foarte mic de a dezvolta dementa.
Potrivit specialistilor, acizii grasi si untura de peste protejeaza sistemul vascular si au un rol important in dezvoltarea si regenerarea celulelor nervoase.
"Persoanele in varsta care consuma cel putin o data pe saptamana peste sau fructe de mare nu prezinta riscul de a dezvolta dementa, inclusiv sindromul Alzheimer", a declarat Pascale Barberger-Gateau, coordonatorul studiului.
Totusi, efectele consumului dezordonat de peste pot dauna sanatatii. Harriet Millward, seful unuia din cele mai importante Centre de studiere a sindromului Alzheimer din lume, a declarat pentru BBC ca "japonezii care emigreaza in tari in care consumul de peste este foarte redus, sunt cei mai vulnerabili, avand cea mai mare rata de dementa din lume".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.