Comisia Europeana (CE) a anuntat ca nu va sanctiona statele membre care vor incalca Pactul de Stabilitate ca rezultat al acordarii de ajutoare financiare tarilor din Asia de sud-est, afectate de cutremur, transmite EUobserver.
Amelia Torres, p
Comisia Europeana (CE) a anuntat ca nu va sanctiona statele membre care vor incalca Pactul de Stabilitate ca rezultat al acordarii de ajutoare financiare tarilor din Asia de sud-est, afectate de cutremur, transmite EUobserver.
Amelia Torres, purtatorul de cuvant al comisarului european al afacerilor monetare, a afirmat, ieri, ca CE va trata acest "capitol" (al ajutoarelor financiare) ca pe o exceptie. "Toate cheltuielile trebuie contabilizate in timpul evaluarii dimensiunii deficitului bugetar", a declarat aceasta, citata de Reuters.
"Dar ajutoarele acordate tarilor afectate de tsunami vor fi tratate ca o circumstanta exceptionala", a explicat Torres.
Comisia Europeana trebuie sa se asigure ca statele membre respecta Pactul de Stabilitate.
Potrivit normelor, deficitul bugetar din tarile membre nu trebuie sa depaseasca nivelul de trei la suta din produsul intern brut (PIB).
Comentariile lui Torres survin in conditiile in care Germania a anuntat un ajutor financiar de 500 de milioane de euro pentru victimele cutremurului din Asia.
Potrivit normelor europene, membrele UE pot scapa fara sanctiuni daca incalcarea Pactului de Stabilitate este cauzata de un dezastru economic sau de recesiunea economica. Berlinul a incalcat Pactul de Stabilitate de trei ori consecutiv si pledeaza pentru o interpretare mai flexibila a normelor si pentru excluderea unor tipuri de cheltuieli (cum ar fi cele pentru cercetare) din calculul deficitului bugetar.
Incalcarea repetata a prevederilor Pactului de Sabilitate de catre Germania, are repercusiuni si asupra altor regiuni din Europa. Membrii liberali ai Parlamentului European intentioneaza sa dea in judecata Comisia Europeana pentru ridicarea sanctiunilor impuse initial Germaniei si Frantei pentru incalcarea repetata a Pactului.
In decembrie, Joaquin Almunia, comisarul european al afacerilor monetare, a anuntat ca CE nu va demara procedurile de sanctionare a Frantei si Germaniei, desi cele doua tari ar putea inregistra deficite excesive si in 2005.

Salariul minim din UE, in crestere
Salariul minim pe economie din tarile membre ale Uniunii Europene a crescut semnificativ, depasind nivelul ratei anuale a inflatiei, se arata intr-un studiu citat de EUobserver. Nivelul salariului minim de pe intreg teritoriul UE a crescut, la inceputul acestui an, cu o medie de noua procente, a anuntat Federatia Angajatorilor Europeni (FAE).
La inceputul acestei luni, aproape jumatate din tarile europene au revizuit rata salariului minim pe economie.
Cu toate acestea, diferentele dintre nivelul salariului minim pe economie consemnat in diverse tari europene sunt considerabile.
Astfel, un angajat din Luxemburg va castiga cel putin 1.466 de euro pe luna, in timp ce salariul minim din Letonia este de numai 121 de euro.
Potrivit FAE, aceste rate ale salariului minim asigura un standard al nivelului de trai de aproape sau chiar sub nivelul de subzistenta".
In acelasi timp, ratele salariului minim par sa aiba un efect stabilizator asupra nivelului de salarizare din tarile in care sunt utilizate, se mai arata in studiul citat de EUobserver.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.