Institutul Cantacuzino din Bucuresti va achizitiona pana in luna martie 1.600 de oua. si asta nu pentru ca se transforma in cantina, ci pentru ca aici se fac cele mai serioase testari legate de virusi in general si de cei gripali in special. Organiza

Institutul Cantacuzino din Bucuresti va achizitiona pana in luna martie 1.600 de oua. si asta nu pentru ca se transforma in cantina, ci pentru ca aici se fac cele mai serioase testari legate de virusi in general si de cei gripali in special. Organizatia Mondiala a Sanatatii a atras atentia ca 2005 ar putea fi un an foarte periculos din punct de vedere al epidemiilor severe de gripa. Putini stiu ca in cadrul Institutului Cantacuzino din Bucuresti exista un laborator unde "se cultiva" gripa. si nu oricum, ci... in oua. Nu e nici o gluma, nu e nici o tehnica paranormala, pur si simplu e procedura prin care sunt descoperite virusurile gripale.
in fiecare sezon rece, perioada in care romanii sunt "abonati" la gripa, specialistii anunta, la anumite intervale de timp: "a fost identificat un virus gripal de tip...". Ce inseamna de fapt acest lucru? inseamna ca cercetatorii din cadrul Centrului National de Referinta pentru Gripa au incheiat o serie de analize si teste sofisticate care incepe cu un banal ou de gaina si se poate termina cu o alarma la nivel national: "vine epidemia".
Concret, in Romania exista 17 judete care formeaza asa-numitul "sistem santinela", ce poate declansa o alarma privind epidemia de gripa. "Avem medici de familie care raporteaza cati pacienti cu astfel de afectiuni au avut, serviciile de ambulanta care centralizeaza numarul acestor cazuri, farmacii in care se monitorizeaza consumul de medicamente specifice pentru tratarea gripei, pneumoniilor si infectiilor respiratorii si spitale in care se urmareste numarul de internari. O data cu inceperea sezonului gripei, la Institut sunt trimise mostre pe care noi le studiem pentru a stabili daca pacientul respectiv are virus gripal", ne-a explicat dr. Viorel Alexandrescu, seful Centrului National de Referinta pentru Gripa.
Cum se fac aceste teste? in primul rand e nevoie de oua. si nu orice fel de oua. "Trebuie sa fie de gaina, sa aiba coaja alba si sa fi stat in prealabil 11 zile in incubator, pentru a avea un embrion format. in aceste oua se injecteaza, cu niste instrumente speciale, o parte din mostrele de secretii primite de la pacienti. Urmeaza apoi o perioada de 72 de ore, in care ouale trebuie sa stea in termostat. Dupa acest interval, in care se poate dezvolta virusul in embrionul respectiv, ouale se scot din "hota de lucru" si se decapeaza (se taie). Se recolteaza apoi din continutul acestora celule in care s-a dezvoltat virusul. Lichidele respective sunt testate, pentru a se vedea daca sunt pozitive sau negative (contin sau nu virus). in cazul in care e vorba despre un virus gripal, se trece la identificarea lui, la stabilirea exacta a tulpinii etc. Datele obtinute se transmit saptamanal atat in Romania, cat si la Organizatia Mondiala a Sanatatii, in Anglia si in Statele Unite, la centrele de specialitate, care urmaresc evolutia eventualelor epidemii la nivel mondial.

Numai in 17 judete gripa a "costat" anul trecut peste 3 milioane de dolari

Specialistii din cadrul Centrului National de Referinta pentru Gripa din cadrul Institutului Cantacuzino au studiat epidemia de gripa si din punct de vedere financiar. in "sezonul" 2003-2004 epidemia a "costat" peste 3 milioane de dolari, iar cifra reprezinta doar costurile pentru 17 judete.
"Noi am facut aceste calcule doar pentru judete asa-numite "santinela", de unde avem si raportarile privind situatia imbolvarilor. Am luat in calcul costul medicamentelor pentru aceste afectiuni vandute de farmacii, cel al solicitarilor la serviciile de ambulanta si cel al concediilor medicale. La medicamente vanzarile au fost de circa 2,2 milioane $, costurile serviciilor medicale de urgenta au fost de peste 700.000 $, iar concediile medicale au costat cam 350.000 de dolari", ne-a spus seful centrului, dr. Viorel Alexandrescu (foto).


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.