Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a afirmat, ieri, in prima sa conferinta de presa, ca nu are "apartenenta politica", iar ca independenta sa se va reflecta pe parcursul mandatului, "indiferent cat de scurt sau lung va fi", subliniind faptul ca est
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a afirmat, ieri, in prima sa conferinta de presa, ca nu are "apartenenta politica", iar ca independenta sa se va reflecta pe parcursul mandatului, "indiferent cat de scurt sau lung va fi", subliniind faptul ca este de aceeasi parte a "baricadei"cu jurnalistii.
"Impreuna vom servi interesul public, iar voi veti scrie despre transformarile din Justitie, transformarile institutionale din minister si despre beneficiile reformelor", a mai spus Macovei.
Totodata, ministrul si-a aratat intentia de a evalua, in aceasta saptamana, activitatea MJ pe directii, urmand sa continue transferul atributiilor institutiei catre Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit noilor legi privind cariera magistratilor.
In ceea ce priveste echipa ministeriala, Monica Macovei a declarat ca va anunta componenta acesteia pana la sfarsitul lunii ianuarie, precizand numai faptul ca secretarii de stat Claudiu Seucan si Simona Teodoroiu vor pleca din institutie. "Am solicitat primului-ministru revocarea din functie a Simonei Teodoroiu. Claudiu Seucan se afla in concediu de odihna, dar a anuntat ca va pleca la Camera Deputatilor", a spus Macovei, adaugand ca echipa condusa de Teodoroiu pe probleme de integrare in Uniunea Europeana "nu a fost foarte eficienta", motiv pentru care oficialii europeni au impus "conditii drastice" Romaniei privind aderarea la UE.
Noul ministru a declarat ca secretarul de stat care se va ocupa cu integrarea in UE, va trebui sa fie o persoana care "sa cunoasca foarte mult, sa stie pe dinafara" aceste probleme, "pentru ca nu e timp de invatat" in conditiile in care, la sfarsitul lunii martie, trebuie finalizat raportul catre institutiile europene.
Alte prioritati ale ministrului Justitiei sunt eliminarea imunitatii fostilor demnitari, modificarea legii privind declaratiile de avere si interese ale demnitarilor ("prezentate insuficient de clar"), care sunt, de altfel, si cerintele Comisiei Europene. Afirmand ca Ministerul Justitiei are de rezolvat restante legislative din anii trecuti, cum ar fi propunerile legate de parchetele militare aflate in diverse faze parlamentare, Macovei a afirmat ca va lupta pentru scoaterea din Codul Penal a calomniei prin presa, a interdictiei aplicate ziaristilor in privinta filmarii proprietatilor private ale demnitarilor, precum si a tuturor prevederilor care pot afecta libertatea presei. De asemenea, Macovei a sugerat jurnalistilor sa ii prezinte o lista cu prevederile din Codul Penal pe care le considera ingraditoare a libertatii de exprimare.
Ea a aratat ca legile vor trebui modificate pana la sfarsitul lunii ianuarie intrucat, pana in martie, va trebui redactat si finalizat planul de actiune privind aplicarea actelor normative. Noul ministru a amintit ca obiectivele imediate al Ministerului Justitiei sunt indeplinirea conditiilor cerute de oficialii europeni pentru inchiderea Capitolului 24 Justitie si Afaceri Interne (JAI), care au termene foarte scurte. Comisia Europeana a impus Ministerului Justitiei adoptarea, pana in aprilie 2005, a 177 de acte normative comunitare (conventii, protocoale, directive, regulamente, decizii, pozitii comune ale statelor membre) astfel: 47 de acte de acquis comunitar privind combaterea criminalitatii organizate, a fraudei si a coruptiei; 37 de acte privind cooperarea juridica si judiciara internationala in materie civila; 42 de acte privind cooperarea juridica si judiciara internationala in materie penala; 41 privind protectia drepturilor omului si aplicarea Conventiei Europene privind Drepturile Omului si zece privind combaterea terorismului. "Coruptia la varf" e un alt obiectiv pe care noul ministru l-a indicat in mesajul adresat Parchetului National Anticoruptie (PNA), subliniind ca anchetele acestuia trebuie sa fie "corecte, fara imixtiuni politice, fara interese". Macovei a declarat ca, inainte de a fi infiintat PNA, ea personal - ca reprezentant al societatii civile - s-a opus. "Acum PNA exista. S-au facut investitii de bani, fonduri, de energii. Este urgent sa mergem inainte cu lupta anticoruptie", a spus Macovei, care a apreciat ca o schimbare a conducerii PNA nu este oportuna.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.