Suma datorata de stat a scazut, ieri, dintr-un foc, cu 800 de miliarde de lei. Nici sistarea livrarilor catre unitatile medicale nu mai e de actualitate

Furnizorii de produse medicale nu stiu exact cati bani au de luat de la spitale, i
Suma datorata de stat a scazut, ieri, dintr-un foc, cu 800 de miliarde de lei. Nici sistarea livrarilor catre unitatile medicale nu mai e de actualitate

Furnizorii de produse medicale nu stiu exact cati bani au de luat de la spitale, iar Ministerul Sanatatii (MS) si CNAS nu stiu nici ele cati bani au de dat. Aceasta este concluzia uluitoare a primei intalniri intre cele trei parti, de la instalarea in functie a ministrului Sanatatii. Dincolo de ceea ce tinde sa devina o adevarata telenovela a datoriilor spitalelor, exista, totusi, si o veste buna pentru cei care sunt sau vor fi obligati sa treaca pragul unitatilor medicale: furnizorii au decis sa livreze si dupa data de 7 ianuarie material sanitar si reactivi de laborator catre spitale, desi la sfarsitul anului trecut au amenintat ca, in cazul in care Ministerul Sanatatii nu-si va achita integral ''datoria de 1.800 de miliarde de lei'', vor inceta livrarile incepand cu prima saptamana a acestei luni.
Dupa cum a declarat Ioan Ciceala, directorul executiv al AFPM, in urmatoarele trei saptamani se va sti cu exactitate valoarea datoriei pe care spitalele o au la furnizorii de produse medicale.
''Noi stiam ca MS are o datorie de 1.800 de miliarde de lei catre furnizorii de produse medicale, suma recunoscuta si de catre fostul ministru al Sanatatii Ovidiu Brinzan, in luna septembrie a anului trecut. Astazi (n.r. ieri), Cristian Celea, presedintele CNAS, ne-a spus ca este vorba doar de aproape 1.000 de miliarde de lei. El ne-a explicat ca aceasta suma i-a fost comunicata de catre Ministerul Finantelor Publice inainte de desemnarea noului ministru al Finantelor. Aceasta diferenta de 800 de miliarde de lei pentru noi ridica un semn de intrebare. Este posibil sa fie o discrepanta, dar nu atat de mare...'', a adaugat Ciceala. In aceste conditii s-a decis ca MS si CNAS sa ''reia munca de evaluare a datoriei catre furnizorii de produse medicale''.
Totodata, in urmatoarele trei saptamani, MS trebuie sa ia o decizie asupra modalitatii de plata a sumei: ''prin hotarare de guvern, prin rectificare bugetara...''. Pana atunci furnizorii vor continua sa livreze produse medicale spitalelor.
De asemenea, dupa 10 - 15 ianuarie a.c., AFPM si MS vor incepe negocierile pentru semnarea unui protocol privind incheierea contractelor cu spitalele. ''Vom pune conditia ca in termen de cel mult 60 de zile de la livrarea materialelor sanitare si a reactivilor de laborator sa ni se achite contravaloarea produselor'', a precizat Ciceala.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.