Sindromul respirator acut sever (SRAS) a avut un impact mai mare asupra economiilor asiatice decat va avea dezastrul natural care a izbucnit luna trecuta, au anuntat economistii societatii J.P. Morgan, intr-un raport citat de CBS Market Watch.
Sindromul respirator acut sever (SRAS) a avut un impact mai mare asupra economiilor asiatice decat va avea dezastrul natural care a izbucnit luna trecuta, au anuntat economistii societatii J.P. Morgan, intr-un raport citat de CBS Market Watch.
"Impactul macroeconomic al cutremurului din Asia pare a fi limitat, pana in prezent, in ciuda pierderilor de vieti omenesti, fara precedent", a precizat Rajeev Malik, autorul raportului.
Dupa numeroasele replici ale cutremurului, industria turismului din regiune si cresterea produsului intern brut nu vor fi, nici pe departe, la fel de grav afectate ca in urma izbucnirii epidemiei SRAS, din prima jumatate a anului 2003.
"Turismul se va redresa, probabil, mai devreme decat s-a intamplat in urma epidemiei SRAS", a mai afirmat economistul. Recent, J.P. Morgan a revizuit estimarile de crestere pentru economiile emergente din Asia, la 5,9 procente, de la sase procente, initial. Estimarile de crestere pentru al doilea semestru au fost mentinute la 6,2 la suta.
Efectele asupra economiilor vor fi generate de "lovitura" data turismului si industriei de pescuit, in conditiile in care cheltuielile pentru reconstructie vor avea o dimensiune considerabila.
Productia si fluxul international de marfuri nu vor fi afectate de tsunami in conditiile in care facilitatile de productie si marile porturi nu au fost grav afectate.
Portul Chennai, din India, face exceptie dar "si aici lucrurile se apropie de normal", a mai notat Malik in raportul sau.
Thailanda este cea mai afectata tara din regiunea de sud-est a Asiei. Dupa ce cutremurul si valurile tsunami au afectat marile zone turistice, societatea J.P. Morgan a redus estimarile de crestere pentru PIB-ul din aceasta tara de la 5 la 4,6 la suta.
La polul opus se situeaza India, cel mai putin afectata din punct de vedere economic, datorita faptului ca nu depinde foarte mult de turism, iar dimensiunea mare a tarii ofera alternative viabile atat pentru turistii interni cat si pentru cei straini.
Valurile tsunami au afectat, totodata, unle destinatii turistice cheie din nordul Malaieziei, "dar pagubele nu sunt atat de insemnate incat sa afecteze estimarile de crestere a PIB-ului", a mai precizat economistul societatii J.P. Morgan.
Ajutoarele financiare de peste hotare vor usura in parte povara cheltuielilor guvernamentale pentru reconstructia infrastructurii, continua Malik. Pagubele generate de valurile tsunami sunt estimate la 0,3 la suta din PIB, in Thailanda si la 0,1 la suta, in India. Indonezia ar putea cheltui, la randul sau, 0,4 la suta din PIB pentru reconstructie.
Kofi Annan, secretar-general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), a afirmat, la randul sau, recent ca valoarea ajutoarelor financiare promise de tarile din intreaga lume ajunge la cinci miliarde de dolari.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.