Ce s-au scumpit casele pana acum, dar sa vedeti ce scumpiri ne asteapta anul acesta! S.G.A. Romania-Institutul de Consultanta Imobiliara a realizat la comanda revistei "Casa Lux" o prognoza pentru 2005 privind piata imobiliara. "Cel mai agitat an de

Ce s-au scumpit casele pana acum, dar sa vedeti ce scumpiri ne asteapta anul acesta! S.G.A. Romania-Institutul de Consultanta Imobiliara a realizat la comanda revistei "Casa Lux" o prognoza pentru 2005 privind piata imobiliara. "Cel mai agitat an de dupa 1989", asa s-ar putea caracteriza anul 2005 din punctul de vedere al pietei imobiliare. Dupa boom-ul preturilor din anul 2003 - ca urmare a introducerii creditului ipotecar - si o crestere a acestora ceva mai lenta in 2004, specialistii prognozeaza un an foarte greu pentru cei care si-ar dori o casa.
Spre deosebire de alte tari europene in care preturile caselor au bubuit o data cu intrarea in Uniunea Europeana, Romania va simti efectele integrarii chiar din acest an. Certitudinea semnarii tratatului de aderare la UE a adus o exaltare printre vanzatori care viseaza ca vor obtine peste noapte preturi ca la Paris. Astfel, preturile au crescut aberant, fara justificare.
Apoi, liberalizarea contului de capital in luna aprilie va insemna, pe intelesul tuturor, ca orice strain cu bani va putea sa investeasca la noi fara probleme. si ce investitie este mai buna si mai sigura decat cea imobiliara? Or pentru un investitor strain chiar si o vila in cea mai luxoasa zona a Capitalei este mai ieftina decat una in Franta, Italia sau Germania. Se estimeaza ca liberalizarea va duce la majorari cu 20-25%, avand in vedere circulatia de capitaluri pe o piata considerata "virgina" din punctul de vedere al investitorului strain.
Pe de alta parte, fluctuatiile cursului de schimb pe piata romaneasca, inregistrate in ultima perioada si prognozate pentru inca 3-4 luni de acum incolo, au mai cauzat o crestere de cateva procente. "Vanzatorii de apartamente au majorat pretul cu scaderea euro - cam 10% - pentru a recupera din pierderea suferita de moneda europeana", ne-a declarat dr. Artur Silvestri, consultant imobiliar si presedintele Patronatului Imobiliar din Romania.
si nu in ultimul rand, piata va fi bulversata de trecerea la leul greu, chiar daca la vara abia se lanseaza. "Primele semne vor aparea in martie, o data cu obligatia de a se afisa preturile in leul greu. in alte tari, ce au inregistrat acest moment, cresterile tacite de preturi (cu 10-25% din valoarea initiala) au inceput inainte de denominare", se arata in prognoza S.G.A. Romania-Institutul de Consultanta Imobiliara.
Toate evenimentele asteptate pentru 2005, cumulate, ar putea duce la o majorare insa mult mai mare: circa 45%. "Consecintele vor exista, cu siguranta, fara a se putea face acum altceva decat calcule teoretice. Exista voci care prevad majorari automate de preturi de pana la 30% si chiar 45% prin interventia acestor doua momente (n.r. leul greu si liberalizarea contului de capital), dar nu exista alt gen de argumente decat precedentul produs pe alte piete", precizeaza raportul.

Afacerea anului: terenul agricol

Prognoza facuta de S.G.A. Romania-Institutul de Consultanta Imobiliara da si un sfat pentru cei care vor sa investeasca in domeniul imobiliar. Terenurile agricole vor fi vedeta anului 2005. Deja extrem de cautate inca din vara anului 2004, preturile in acest domeniu au crescut cu pana la 80% anul acesta, iar in 2005 e posibil ca preturile sa creasca si cu mai mult de 100% fata de cele practicate acum.

Apartamentele la bloc pierd teren in fata caselor

Dr. Artur Silvestri precizeaza insa ca toate aceste scumpiri nu vor afecta preturile apartamentelor din blocurile de locuinte. Preturile la vanzarea de apartamente in blocuri de locuinte se vor aseza in datele firesti (cu fluctuatii de doar 8-10%). Deoarece "apartamentul" incepe sa piarda din interes ca obiectiv preferat si locul sau este luat de "casa pe pamant", in plus preturile apartamentelor au depasit cu mult valoarea lor reala. Dezvoltarea cartierelor de vile va deveni o mare afacere in 2005 si tot mai multi antreprenori vor aparea pe piata. Efectele vor fi ajustarea preturilor si includerea unor mecanisme de finantare mai putin rigide.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.