Info
x
Va rog mult, poate ma ajutati! - intrebare in legatura cu pensiile. cum se valorifica la pensii cic-ul si grupa ii-a de munca, de care am beneficiat.
|
9am250992 1 mesaj Membru din: 10/02/2012 |
Postat pe: 10 Februarie 2012, ora 12:32
Sunt femeie, nascuta in februarie 1963 si citind Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, nu-mi sunt clare anumite aspecte.
1. In perioada anilor 1986 - 1988, am avut intrerupere pentru ingrijirea copilului, consemnata in CM prin mentiunea "Incetat activitatea cf art. 129 din C.M. comb. cu art. 9 al. 2, Leg. 1/1970 (crestere copil)". Aceasta perioada mi se valorifica in vreun fel la stabilirea stagiului de cotizare, adica se include in acesta? Aceasta perioada are vreun efect, asupra stabilirii punctelor de pensie? Daca da, cum anume? 2. In perioada anilor 1987 - mart.2001, am lucrat 13 ani si 9 luni in grupa II-a de munca iar in perioada apr. 2001 - ian. 2002, am mai lucrat inca 10 luni in conditii deosebite. Cum se valorifica aceste perioade la stabilirea punctelor de pensie. Cum se valorifica la stabilirea stagiului de cotizare? Mai mentionez ca lucrez in campul muncii din anul 1980, neintrerupt pana in prezent, cu exceptia unei perioade de 1 an si 4 luni (anii 2003 - 2004), cand am fost disponibilizata si am beneficiat de somaj. Daca nu cer prea mult, cum mi se va valorifica la pensie si aceasta perioada? La acea data, prin disponibilizare am beneficiat si de niste sume compensatorii acordate lunar. Aceste sume imi intra la stabilirea punctajelor de pensie? Cu multe multumiri, mai abuzez de amabilitatea dvs, si cu urmatoarele intrebari: - La ce data pot iesi la pensie? Sau la ce data pot iesi la pensie anticipata? In cazul in care n-am dat date suficiente, va rog sa-mi mentionati, reperele de care trebuie sa tin seama, pentru a putea sa-mi calculez singura aceasta data. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 1431 mesaje Membru din: 26/03/2011 Oras: Sinaia |
Postat pe: 10 Februarie 2012, ora 14:19
De la: 9am250992, la data 2012-02-10 12:32:47Sunt femeie, nascuta in februarie 1963 si citind Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, nu-mi sunt clare anumite aspecte. Cauti in anexa...sa vezi la ce varsta ai dreptul la pensie....vezi cati ani poti sa scazi...avand in vedere grupa.....iar punctajul...de care nu esti lamurita....e foarte mic....asa ca nu trebuie sa-ti bati capul....oricum nu mai poti schimba nimic.... Avand in vedere varsta....mai ai ceva ani de....tras.....vechimea necesara o ai deja...la un calcul sumar....insa nimeni nu se poate pensiona....inainte de 50 de ani...... Pensia anticipata.....poti sa o accesezi cu 5 ani inainte....de varsta la care poti iesi....conform anexei.... Nu poti beneficia de 2 scaderi....deci nu se tine cont de grupa....doar ca vei sta mai putin in pensie anticipata.... Daca de exemplu ai dreptul sa iesi la pensie la 62 de ani....anticipat iesi la 57....insa grupa te scade la 60....atunci la 60....iesi definitiv....cu pensie intreaga.... Iar punctele de pensii nu ajuta prea mult,.pensiile vor fi mici.Ar fi trebuit o contributie de vreo 32 de ani....cu un salariu mediu(acum este in jur de 2000)....pentru a avea in jur de 750 lei....Daca nu,.pensia va fi mai mica.... Asta se datoreaza faptului....ca vechimea...si la femei....a crescut....si va creste....de la 25 de ani ...in 1990...la 35 de ani.... Asa ca la conditii egale.....cineva pensionat in 1990.....ar avea o pensie mai mare cu vreo....30%.... Asta ni se trage de la alegerile pe care le-am facut.....noi am vrut...PSD...PDL...PNL....UDMR...PC.........Astia au modificat legea fara sa lamureasca lumea...ce impact are...asupra cuantumului....si lumea intelege abia atunci...cand apare dreptul la pensie....si o ia ca atare.... Cand nu casti ochii ....nu stii de unde ti se trage..... |