Info
x
Perle
|
Bursuc 2153 mesaje Membru din: 4/08/2010 |
Postat pe: 12 Octombrie 2010, ora 12:24
xyz,
In negura vremurilor, se pierde un tzinut numit Hyperboreea. Hyperboreeni sant stra-stramosii nostri. Hyperboreea era o societate Matriarhala condusa de inalte preotese numite Sibile. Intreaga societate se baza pe niste legi clare, impuse de aceste preotese. N-am sa vorbesc decat despre cateva: - Belle-legi ("Legile Frumoase" care indrumau cetatenii spre aplicatiile practice in domeniul artelor: Poezie, Muzica, Dans, Pictura, si folosirea acestor cunostiinte in viata de zi cu zi (lucru manual pentru necesitatile din casa: mobilier, tzesatorie, impletituri, olarit etc...) - Legile Medicale. Nu mai scriu despre celelalte Legi care privesc modul de organizare si conducere statului , distributia agoniselilor si dezvoltarea societatii, rolul barbatului in societate etc, etc... La acea vreme, Hyperboreea era recunoscuta ca fiind leaganul medicinei. Din aceasta medicina a fost instruit Hypocrate... Nu te-ar interesa sa studiezi si "o altfel de medicina?" Daca esti din Bucuresti, te-as putea indruma spre o persoana care preda cursuri de medicina Ayur Vedica... Ai mai accepta cativa ani de studiu in plus? Daca in tine se ascunde vreo "Sibila"???? |
|
Postat pe: 12 Octombrie 2010, ora 12:30
Nu uitati ca maine dimineata apare "Comorile Pamantului". Veti gasi intr-o cutiutza Quartz Roz.
Fiind denumita "piatra ibirii, piatra drogostei" , va doresc tuturor sa aveti parte nu numai de acel cristal dar si de dragoste si iubire adevarata. O zi buna , tuturor! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 8928 mesaje Membru din: 25/04/2010 |
Postat pe: 12 Octombrie 2010, ora 12:35
Da, asteptam noul numar din ,,Comorile Pamantului''. Saptamana trecuta s-au gasit la chioscuri toate numerele, asa ca cine a scapat vre-un numar, a putut sa isi completeze colectia.
Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 12 Octombrie 2010, ora 12:35
De la: dor_de_dor, la data 2010-10-12 10:50:22De la: Silviu, la data 2010-10-12 10:39:13De la: dor_de_dor, la data 2010-10-12 09:28:18Pentru Silviu: Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 12 Octombrie 2010, ora 12:37
O zi buna si tie Bursucule!
Am sa postez acum o ,,perla '' de-a lui Pruteanu... �OP�RLA Undeva, pe la o g�rl�, tr�ia o �op�rl�. -Nu, c� nu-i veninoas�, ziceau unii. -Ia nu mai face�i p� nebunii! Cet��enii vin p� malul g�rlei s� petreac� �nsorite zile, nu s� dea nas cu asemenea retrograde reptile! �i, f�r� s� mai lungeasc� sfada, har�t! coada. Remediu imperfect, ba chiar f�r� efect: a doua zi, �op�rla, bine mersi. Povestea e lung�, ce s� v� tot �ndrug? Au �mpu�cat-o, au t�iat-o, au ars-o pe rug� P�rdalnica fiar� nu voia s� dispar� �i, b�ld�b�c, parc� le f�cea s�c. Ca urmare, s-a judecat la rece �i s-a conchis: g�rla trebuie s� sece. -Dar vom r�m�ne f�r� ap�! -Re�ine�i c� a�a nu mai scap�. Morala? Nu v-o pot spune pe �ndelete: fiindca mi-e sete Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 12 Octombrie 2010, ora 12:37
De la: M_Elody, la data 2010-10-12 12:35:18Da, asteptam noul numar din ,,Comorile Pamantului''. Saptamana trecuta s-au gasit la chioscuri toate numerele, asa ca cine a scapat vre-un numar, a putut sa isi completeze colectia. Inseamna ca ai intrat si in posesia cutiei mari? Spune-mi, te rog, cum ti se pare? Nu este grozav sa-ti faci propria ta colectie? Ai reusit sa le procuri pe toate? Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 12 Octombrie 2010, ora 12:40
M_Elody,
Ce grozav! Dar ma bucur si mai mult ca ti-ai adus aminte de stralucitul profesor Pruteanu ! "Doar o vorba sa-ti mai spun" Ar merita sa deschidem un topic cu acest titlu... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 12 Octombrie 2010, ora 12:46
De la: Bursuc, la data 2010-10-12 12:37:35Da, am primit si cutia mare si mi-am procurat toate numerele revistei. Acum sunt linistita , am ,,molipsit-o '' si pe prietena fiului meu de aceasta pasiune, si avem rezervate miercurea revistele la chiosc, chiar daca ajungem mai tarziu.De la: M_Elody, la data 2010-10-12 12:35:18Da, asteptam noul numar din ,,Comorile Pamantului''. Saptamana trecuta s-au gasit la chioscuri toate numerele, asa ca cine a scapat vre-un numar, a putut sa isi completeze colectia. Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|
|
Postat pe: 12 Octombrie 2010, ora 12:48
De la: Bursuc, la data 2010-10-12 12:40:54M_Elody,Cred ca ar i interesant intr-adevar sa abordam subiectul acesta desi carcotasi s-ar gasi pe ici pe colo. Gandeste-te si deschide-l tu! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 12 Octombrie 2010, ora 13:08
De la: M_Elody, la data 2010-10-12 12:48:32De la: Bursuc, la data 2010-10-12 12:40:54M_Elody,Cred ca ar i interesant intr-adevar sa abordam subiectul acesta desi carcotasi s-ar gasi pe ici pe colo. Gandeste-te si deschide-l tu! Melody, nu vezi ca si pentru topicul asta apar nemultumiti? Nu vreau sa ma implic inca intr-o disputa. Putina lume intelege ca se pot face si lucruri fara sa ai anumite interese ascunse. Deoarece intr-un numar se prezinta trei-patru cristale dar primesti cadou doar unul, te rog nu ezita sa-mi scri daca mai doresti si alte cristale. Daca voi putea, am sa te ajut cu placere. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 12 Octombrie 2010, ora 16:19
Bursuc, se spune ca doar in marul care are rod se da cu parul (sau cu pietre) In ceilalti... degeaba, tot nu cade nimic!
Multumesc pentru oferta, nu ma consider colectionara de minerale, desi am inceput sa le indragesc. Imi amintesc, in copilarie, aveam acasa la parinti niste ,,flori de mina'' mari si aratau superb. Trebuie sa vad pe unde-or mai fi. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 2310 mesaje Membru din: 6/06/2009 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 07:44
Ok, am inteles, o sa plec de pe aici.
Asa este, exista lume interesata de cristalele astea nemaipomenite ... Vad ca se poarta o corespondenta indracita. Am devenit personajul negativ ... fara sa-mi dau seama. Va las sa va numarati pietrele si sa fiti fericiti pana la adanci batraneti. Raporteaza abuz de limbaj
Un om inteligent poate spune de multe ori o prostie, dar un prost nu poate spune niciodata ceva inteligent.
|
|
9am242909 13 mesaje Membru din: 13/10/2010 |
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 07:50
De la: Silviu, la data 2010-10-13 07:44:13Ok, am inteles, o sa plec de pe aici. Bravo ,mai bolovane !
|
Fosta membra 9am.ro 458 mesaje Membru din: 6/05/2010 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 08:06
De la: Silviu, la data 2010-10-13 07:44:13Ok, am inteles, o sa plec de pe aici. Nu ai devenit ci ai venit ca personaj negativ. Puteai sa scrii orice dar nu impotriva a ceea ce reprezita topicul si folosind o aroganta care pe unii din noi daca nu ne atinge, nici tu nu culegi roadele ei. Aici nu ca ca la politica!
Raporteaza abuz de limbaj
Imaginea nuielii implantate in apa se frange si se abate in alta directie. Tot asa ideea unuia in capul celor mai multi. Galina
|
|
Tramp 9944 mesaje Membru din: 16/08/2010 |
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 08:09
De la: Bursuc, la data 2010-10-12 13:08:37De la: M_Elody, la data 2010-10-12 12:48:32De la: Bursuc, la data 2010-10-12 12:40:54M_Elody,Cred ca ar i interesant intr-adevar sa abordam subiectul acesta desi carcotasi s-ar gasi pe ici pe colo. Gandeste-te si deschide-l tu! MINTE!................CA MINTI FRUMOS!
|
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 08:11
De la: Silviu, la data 2010-10-13 07:44:13Ok, am inteles, o sa plec de pe aici. (PERLE).........cuvant magic pentru femei
|
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 08:12
De la: Bursuc, la data 2010-10-12 12:24:18xyz, Crezi ca XYZ , accepta ..............................marea pacaleala?
|
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 08:14
De la: g_alina, la data 2010-10-13 08:06:55De la: Silviu, la data 2010-10-13 07:44:13Ok, am inteles, o sa plec de pe aici. deja Romania iese din criza..................datorita perlelor !
|
Fosta membra 9am.ro 458 mesaje Membru din: 6/05/2010 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 09:01
De la: Tramp, la data 2010-10-13 08:14:22De la: g_alina, la data 2010-10-13 08:06:55De la: Silviu, la data 2010-10-13 07:44:13Ok, am inteles, o sa plec de pe aici. Numai daca adaugi si tu perlele tale! Eu am gasit una de la o prietena: O femeie s-a trezit in toiul noptii plina de sudori! Dimineata sudorii au plecat la munca! (Vreau sa scriu ca felul in care ne exprimam de multe ori ne duce in eroare!)
Imaginea nuielii implantate in apa se frange si se abate in alta directie. Tot asa ideea unuia in capul celor mai multi. Galina
|
|
Fosta membra 9am.ro 23741 mesaje Membru din: 25/04/2010 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 09:30
De la: Silviu, la data 2010-10-13 07:44:13Ok, am inteles, o sa plec de pe aici. Pai daca-i fi un dragalas ti-ai strica imaginea! Hai treci sa te certi cu Vanea, sa am si eu cu ce ma delecta...sa nu-mi spui c-ai devenit vreo mimosa sensitiva acum si te duci sa plangi intr-un coltisor retras
Nu te teme ca ai prea mult bun simt
|
|
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 09:45
In ultimul numar al Comorilor Pamantului, in afara de Quartzul Roz (prezentat si comentat) se mai descriu urmatoarele minerale:
Crisoberil Auricalcit Cuprit. Am sa incerc sa va spun mai multe lucruri de CRISOBERIL deoarece este o piatra PRETIOASA despre care am amintit in treacat, cand am vorbit despre Cuarturile Chatoiante (Ochiul de Pisica) Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 09:57
Crisoberil (Chrysoberil) este un oxid dublu de Aluminiu si Beriliu.
Denumirea vine din greaca, chrysos (aur, galben) si beril (element) Culoarea predominanta consta in nuante de Verde (verde-iarba, verde-smarald, verde galbui,) Poate fi si Galben (galben, galben-verzui, galben-auriu) Este transparent, translucid, are un luciu sticlos si o duritate de 8,5 (din 10) fiind un cristal foarte dur. Prezinta luminiscenta galben-verzuie si chatoiantza ( Ochiul de Pisica) Amintesc inca odata ca atunci cand vorbim de efectul de chatoiantza, imediat ne ducem cu gandul la Ochiul de Taur, Tigru, Soim si PISICA. foarte multe cristale prezinta sub incidentza luminii acest spectaculos efect de "Ochi de pisica" Dar dintre toate, cristalul de Crisoberil este ADEVARATUL Ochi de Pisica, sau CIMOFAN cum i se mai spune (varietatea verde) Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 10:11
Crisoberilul se gaseste in mai multe varietati. Eu va prezint cateva:
Crisoberilul Galben, isi datoreaza culoarea continutului suplimentar de fier-feric(Fe3+) Aceasta varietate a condus la denumirea sa (chrysos+beril= berilul balben-auriu) Alexandrit. A primit aceasta denumire datorita tzarului Alexandru al-II-lea, deoarece a fost descoperit prima data in Rusia tzarista (Muntii Ural) in anul 1834. Potrivit legendelor (foarte numeroase) se spune ca Ziua cristalul este SMARALD iar Noaptea este AMETIST (purpuriu) Un lucru este sigur: la lumina naturala (cand va plimbati pe starda) Alexandritul este VERDE inchis, pana la SMARALD. Daca intrati intr-o incapere iluminata artificial, acelas colier verde se transforma brusc intr-un colier ROSU-ZMEURA , VIOLET !!!! Se povestesc multe intamplari in jurul acestui fenomen. ( Fenomenul a primit si numele de "efect de alexandrit" care apare si la alte cristale) Multe printzese care primisera cadou margele de ALEXANDRIT ( pe care il vedeau si credeau VERDE,) ramaneau interzise cand se prezentau la balul de la curte ca de fapt colierul lor era... ROSU. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 10:17
Auricalcitul si Cupritul, nu prezinta importanta nici in domeniul bijuteriilor, nici al cristaloterapiei.
Astfel, cred ca nu este necesar sa nu adaug nimic in plus fata de ce este prezentat in revista. Daca cineva doreste mai multe informatii despe Quartzul Roz, ii stau la dispozitie. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 10:20
Cineva, spunea ca mint. Asa o fi. Mint.
Mint, deci... fac ceva! Sant unii care insa nu fac nimic Nici umbra pamantului. Daca pamantul ii suporta pe cei ce nu fac nimic, noi de ce nu i-am suporta pe cei ce se straduiesc saracii sa mai scrie cate ceva, desi... nu scriu nimic! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 11:10
Sincer, m-a afectat ceea ce am citit. Stiti ca sunt destul de sensibila. Daca postez, nu e bine, (candva mi s-a sugerat sa postez doar la fazan sau pe la taverna!) sa nu ii supar pe cei ce au o parere, o viziune diferita de a mea. Conformandu-ma am fost ironizata ca doar ma joc sa imi fac un numar cat mai mare de postari. Nu am urmarit nici cand asta, doar mi-am sters un cont cu 4000 ! Din nou am incercat doar sa citesc si sa postez cat mai rar. De data asta, sunt suspectata ca as ascunde ceva. Stiu ca nu putem fi placuti de toti, dar oameni buni, intelegeti, nici voi nu sunteti perfecti, si asa cum noi ceilalti va intelegem si va acceptam, fara sa va jignim, voi , cei ,,SUPERIORI , de ce nu sunteti in stare s-o faceti??
Postarea mea , nu are nici o legatura cu perlele. |
|
Flo13 373 mesaje Membru din: 22/07/2010 |
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 11:19
De la: M_Elody, la data 2010-10-13 11:10:42Sincer, m-a afectat ceea ce am citit. Stiti ca sunt destul de sensibila. Daca postez, nu e bine, (candva mi s-a sugerat sa postez doar la fazan sau pe la taverna!) sa nu ii supar pe cei ce au o parere, o viziune diferita de a mea. Conformandu-ma am fost ironizata ca doar ma joc sa imi fac un numar cat mai mare de postari. Nu am urmarit nici cand asta, doar mi-am sters un cont cu 4000 ! Din nou am incercat doar sa citesc si sa postez cat mai rar. De data asta, sunt suspectata ca as ascunde ceva. Stiu ca nu putem fi placuti de toti, dar oameni buni, intelegeti, nici voi nu sunteti perfecti, si asa cum noi ceilalti va intelegem si va acceptam, fara sa va jignim, voi , cei ,,SUPERIORI , de ce nu sunteti in stare s-o faceti?? Nici a mea ...si? Bunicul m-a avertizat ca cei 7 ani de acasa se pierd in cei 8 de scoala. Sfaturile sunt bune doar atunci cand ii privesc pe altii . Concluzia scrie cat mai des, cand vrei, ignora invidiosii si....nu e sfat, eu asa fac.
|
|
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 11:20
De la: M_Elody, la data 2010-10-13 11:10:42Sincer, m-a afectat ceea ce am citit. Stiti ca sunt destul de sensibila. Daca postez, nu e bine, (candva mi s-a sugerat sa postez doar la fazan sau pe la taverna!) sa nu ii supar pe cei ce au o parere, o viziune diferita de a mea. Conformandu-ma am fost ironizata ca doar ma joc sa imi fac un numar cat mai mare de postari. Nu am urmarit nici cand asta, doar mi-am sters un cont cu 4000 ! Din nou am incercat doar sa citesc si sa postez cat mai rar. De data asta, sunt suspectata ca as ascunde ceva. Stiu ca nu putem fi placuti de toti, dar oameni buni, intelegeti, nici voi nu sunteti perfecti, si asa cum noi ceilalti va intelegem si va acceptam, fara sa va jignim, voi , cei ,,SUPERIORI , de ce nu sunteti in stare s-o faceti?? Melody, De foarte mult timp ma simteam dator sa fac cateva precizari. Eu, am facut referiri la aspectrul postarilor. din pacate, nevrand sa dau nume, am generalizat si probabil am lovit indirect in oameni de bun simt. Uneori, politetea nu este buna. Fiecaruia trebuie sa-i dai ceea ce merita. sant vreo 2-3 care intra pe aici, da cu bata-n balta ...si pleaca. In esentza, nu spun nimic. Vor doar sa le apara numele pe la toate topicurile. Am crezut ca se subantelege despre cine vorbesc. Mi-am dat seama imediat ca prin mesajul meu, am adus atingere si unor prieteni de-ai mei. Vreau ca prin acest mesaj sa-mi cer scuze tie personal, deoarece mi-am dat seama ca gresisem. Nu stiu daca scuzele mele mai ajuta la ceva dar trebuia sa fac acest gest fata de tine. |
|
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 11:23
De la: Flo13, la data 2010-10-13 11:19:02De la: M_Elody, la data 2010-10-13 11:10:42Sincer, m-a afectat ceea ce am citit. Stiti ca sunt destul de sensibila. Daca postez, nu e bine, (candva mi s-a sugerat sa postez doar la fazan sau pe la taverna!) sa nu ii supar pe cei ce au o parere, o viziune diferita de a mea. Conformandu-ma am fost ironizata ca doar ma joc sa imi fac un numar cat mai mare de postari. Nu am urmarit nici cand asta, doar mi-am sters un cont cu 4000 ! Din nou am incercat doar sa citesc si sa postez cat mai rar. De data asta, sunt suspectata ca as ascunde ceva. Stiu ca nu putem fi placuti de toti, dar oameni buni, intelegeti, nici voi nu sunteti perfecti, si asa cum noi ceilalti va intelegem si va acceptam, fara sa va jignim, voi , cei ,,SUPERIORI , de ce nu sunteti in stare s-o faceti?? Totala remarca... Dar ce facem cu cei ce n-au nici cei sapte ani de-acasa care sa-i piarda in cei opt de scoala???? |
|
Fosta membra 9am.ro 834 mesaje Membru din: 13/04/2010 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 13 Octombrie 2010, ora 11:32
.....................................PERLE
De-a lungul istoriei perla, cu a sa stralucire calda si irizari tulburatoare, a fost una dintre cele mai vechi, mai pretuite si mai cautate bijuterii, fiind considerata ca si piatra pretioasa, desi nu este mineral. Perla si scoicaNenumarate mentionari ale perlelor pot fi gasite in istoriile religiilor si in miturile multor culturi, de la inceputul omenirii, cand omul le-a descoperit prima data cautand hrana in apele marilor si oceanelor. Un fragment din cea mai veche bijuterie cu perle cunoscuta, gasita in sarcofagul unei printese persane, datand din anul 520 I.C., este expus la Muzeul Luvru din Paris. Anticii credeau ca perlele sunt un simbol al Lunii si ca aveau puteri magice. In limba Latina cuvantul echivalent pentru perla inseamna "unic", atestand faptul ca doua perle nu pot fi identice. In timpul Romei antice, perlele erau considerate simbolul cel mai inalt al bogatiei si al statutului social. Femeile romane purtau perlele si in pat, astfel ca atunci cand cand se trezeau sa-si constientizeze imediat bogatia si statutul social inalt. Egiptenii antici pretuiau perlele intr-atat ca erau ingropati cu ele la moarte. Se stie ca Cleopatra a scufundat o perla intr-un pahar cu vin si apoi l-a baut, doar ca sa castige un ramasag cu Marc Antoniu, ca ea va putea consuma averea unei tari intregi la o singura masa, in mod simbolic evident, subliniind cat de pretioase erau considerate perlele in acele timpuri. Grecii tineau si ei perlele la mare stima atat pentru frumusetea inegalabila, cat si pentru asocierea lor cu dragostea si casatoria. O veche legenda araba explica in mod romantic ca perlele se formeaza cand picaturile de roua cazute din cer in ocean se umplu de lumina lunii si sunt inghitite apoi de scoici. Acest intrigant dar al marii a fost adus din Orient in Occident prima data de catre Cavalerii Cruciati. In timpul Evului Mediu, cand fecioarele nobile indragite daruiau delicate coliere de perle, cavalerii le purtau adesea pe campul de lupta, crezand ca magia posedata de acestea ii va proteja in lupte de rani. In timpul perioadei Renascentiste perlele au cusut relatii regale intre curtile Europei. De vreme ce perlele devenisera atat de apreciate, unele curti regale europene au dat chiar si legi ce interziceau purtarea perlelor in afara membrilor nobilimii. Pana la inceputul anilor 1900, perlele ramasesera accesibile doar celor bogati si faimosi. In 1916, renumitul bijutier francez Jacques Cartier si-a cumparat remarcabilul sau magazin din New York, de pe nu mai putin renumitul bulevard Fifth Avenue oferind in schimb pentru valoroasa proprietate doua coliere cu perle. Astazi in baza culturilor de perle, acestea sunt accesibile si disponibile pentru oricine. PERLE NATURALE Inel cu perlaPerlele naturale se formeaza mai mult sau mai putin la intamplare, atunci cand marea introduce un "intrus", o impuritate (de plida un fir de nisip) in interiorul unei scoici, ce devine apoi captiva in interiorul scoicii. Prezenta impuritatii irita scoica si aceasta din reflex de aparare (ca de un corp strain) genereaza sidef imbracand imperfectiunea in acest invelis pretios. Sideful natural este o combinatie de carbonat de calciu, in forma cristalizata si substante organice proprii scoicii, conchiolin (o proteina organica care asigura lipirea sidefului pe impuritate). De-a lungul unei perioade de multi ani, acest invelis, creste constant prin secretarea continua de catre scoica a sidefului, atata vreme cat imperfectiunea este inca captiva in scoica, formand perla. Lustrul, irizarile si culorile specifice sidefului si, prin urmare specifice fiecarei perle care se formeaza, depind in cele din urma de numarul si grosimea straturilor depuse prin suprapunere. Marimea, forma si culoarea unei perle sunt determinate de combinarea mai multor factori, inclusiv de catre marimea si forma "intrusului", sau de faptul daca scoica este de apa dulce sau de apa sarata, sau de regiunea geografica unde traieste scoica. Inel cu trei perle albePana la mijlocul secolului 20, cand a fost replicat sintetic, sideful era folosit si pentru realizarea nasturilor deosebiti pentru imbracaminte. Unul din punctele de pe glob devenite cunoscute pentru nasturii de acest fel a fost localitatea Broome din Australia, din bine cunoscuta zona de perle naturale din Marea Sudului. Inainte ca Marea Sudului sa devina pilonul perlelor acest mic oras a dus la maxim afacerile cu sidef. Perlele naturale au aceasta denumire pentru ca in afara Mamei Natura nu intervine nimeni altcineva in formarea perlei. PERLE DE CULTURA La inceputul secolului 20 perlele de cultura au inceput sa surclaseze perlele naturale, devenind cele mai cunoscute si disponibile perle. Sideful este folosit pe scara larga in prezent ca nucleu in cultivarea perlelor. Carcasele unei scoici sunt taiate in patrate mici care apoi printr-un procedeu anume sunt usor rotunjite. Aceste bucati sunt apoi introduse in interiorul scoicilor vii, fara sa le afecteze pe acestea. In cele din urma scoicile secreta sidef formand perle de cultura. Inel cu perla albastraPerlele de cultura sunt tot perle veritabile, crescute organic tot in interiorul aceluiasi tip de perla ca si perlele naturale. In cazul perlelor de cultura diferenta consta in faptul ca fermierul de perle stimuleaza in mod intentionat dezvoltarea unei perle, prin introducerea unui "nucleu" in interiorul perlei. Astfel, formarea si descoperirea unei perle nu mai sunt chestiuni de hazard si sansa. S-au dezvoltat rapid multe zone de cultura, cum sunt zona Golfului Persic, Australia, zone de apa sarata, sau zonele de apa dulce din S.U.A. Perlele, in general, si evident si perlele de cultura nu sunt cele mai rezistente si durabile "pietre pretioase", insa bine intretinute isi pot pastra frumusetea initiala dealungul multor generatii. Nu se vor sparge usor, dar in acelasi timp, daca sunt tratate necorespunzator nu putem sa ne asteptam sa ramana neafectate. Sunt multe magazine de bijuterii care vand asa zise "Perle naturale" dar care in realitate nu sunt naturale, ele fiind din material plastic peste care se pun mai multe straturi de sidef artificial (genul celor provenite din insula Mallorca). Un pret prea mic trebuie sa va dea neaparat de gandit ca nu poate fi o perla naturala dezavantajul imediat fiind ca isi vor pierde stratul de sidef in scurt timp, prin tocire sau zgariere........................................................... Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|