Info
x
Perle
|
Fosta membra 9am.ro 17703 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 21:43
De la: _Ingrid, la data 2013-11-29 20:48:45aia e mai valoroasa!!De la: daniela_, la data 2013-11-29 20:24:57Da, dambla rezolvata!...un pic ma deranjeaza ca mi-a dat chihlimbarul penetrat de o furnica, m-a inselat, dar nu prea se vede...De la: _Ingrid, la data 2013-11-29 18:46:28De la: Bursuc, la data 2013-11-28 20:39:16 Daca ai sti ce frumos colier mi-a iesit cu pietroaiele alea mari!!! Perlele si ele au iesit frumos.
Daniela
|
|
Bursuc 2153 mesaje Membru din: 4/08/2010 |
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 21:50
Ingrid, eu stiam ca acel Chihlimbar care are o insecta incorporata in el isi multiplica valoarea. Asa ca daca ai vreo vietate prin Chihlimbarul tau, bucura-te!
Si pentru ca tot intram in Noaptea Fermecata a Sfantului Apostol Andrei, o noapte in care conform traditie se fac descantece si se afla ursitorul, sa va mai spun ca una dintre cele mai vechi traditii romanesti, isi pune amprenta in noaptea asta: USTUROIUL. Mai sunt inca sate in care se atarna funii de usturoi, pentru a proteja casa de duhurile rele (de fantome, strigoi sau varcolaci) Toti pruncii nascuti in noaptea asta si maine, erau priviti ca pe un dar Divin si se credea despre ei, ca vor deveni ei la randul lor, persoane cu har, cu puterea de a ocroti, tamadui si ajuta pe cei nevoiasi. Multe copile nascuta in aceasta perioda primeau o ursita favorabila pentru a deveni ori Vraci (tamaduitoare) ori mari preotese care sa se ocupe de educatia viitorilor copii. Se spune de asemenea ca pesoanele nacute in aceasta noapte si maine, vor avea atat protectie Divina cat si protectie din partea spiritelor LUPI. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 21:58
Mai mult, stramosii nostri considerau ca cei nascuti in aceasta nopate si maine, sunt adevaratii daci rebascuti din lupi si chiar la nastere, marile capetenii tineau cont (daca era baiat) de acest lucru si il treceau deja in categoria viitorlor conducatori.
Foarte multe obiceiuri stravechi se mai pastreaza si astazi (mai ales in zona Dobrogei si Galatiului) Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 16238 mesaje Membru din: 20/03/2012 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 21:58
De la: Bursuc, la data 2013-11-29 21:50:34Ingrid, eu stiam ca acel Chihlimbar care are o insecta incorporata in el isi multiplica valoarea. Asa ca daca ai vreo vietate prin Chihlimbarul tau, bucura-te! Asa este, glumeam...ma bucur mult ca are si furnicuta, exact ca in poezia aceea. De la: Bursuc, la data 2013-11-29 21:50:34............... Hmmmm...m-a prins fara usturoi in casa.... Raporteaza abuz de limbaj
,,E-un curcubeu deasupra lumii sufletului meu"
|
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 22:00
De la: daniela_, la data 2013-11-29 21:43:27 pozeee.....harnicuto, eu numai le privesc, nu m-am apucat de combinat.. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 22:02
Deci, vorbim despre niste obiceiuri stravechi care aveau in prim plan PROTECTIA (atat materiala cat si spirituala). Protectia spirituala imbraca mai multe aspecte: cantece, descantece, farmece mai ales pentru gasirea ursitei) si PURTAREA DE PIETRE CONSIDERATE "FERMECATE" si cu reale puteri de aparare si protectie imp[otriva duhurilor rele, gandurilor necurate si mai ales impotriva DEOCHIULUI. In noaptea aceasta, mamele auveau grija sa isi procure o piatra anume, pe care o punea in patutul copilului mic, pentru a fi aparat de energiile malefice si de a nu fi deocheat copilasul
Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 22:09
Inclusiv mamele purteau o serie de siraguri din pietre (semi)pretioase cum ar fi Turqoaza, Perlele si mai ales Scoicile si cochiliile de melci. Anumite tipuri de cochilii (mai mari) erau folosite si in magia alba (se spune ca daca duceai acea cochilie la ureche, puteai auzi glasurilor celor iubiti dar plecati din lumea asta. Acele cochilii, se spunea, pot sa ajute la o calatorie pe "taramul" celalalt.
Azi, stim despre ce cochilii vorbeau si mai stim si care era piatra aceia speciala, despre care spuneau ca este "fermecata". Este vorba despre "Patra Sangelui" (Bloodstone) " JASPUL HELIOTROP. Dacii ii spuneau MATOSTAT O piatra verde stropita cu pete sangerii... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 22:22
Despre MATOSTAT, am putea vorbi multe seri de acum incolo dar nu este cazul (cei care dispretuiesc acest subiect se pot linisti din cauza asta). Voi incerca doar sa vi-l prezint, pentru a-l putea recunoaste.
Jaspul Heliotrop (dupa denumirea lui mineralogica) este o piatra de culoare verde (un verde aproape ca smaraldul) stropit pe alocuri cu pete rosii de culoarea sangelui (reproduce aproape perfect intensitatea de culoare a sangelui. Din cauza aceasta (si nu numai) piatra a mai primit si numele de PIATRA SANGELUI. Barbatii il purtau cand mergeau la lupta, fiind convinsi ca le poarta protectie impotriva ranilor. O frumoasa poveste spune cum o oaste intreaga a primit scuturi batute in pietre de Matostat. Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|
|
RATAVA 888 mesaje Membru din: 18/02/2013 |
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 22:22
De la: Fl_Orion999, la data 2013-11-29 19:27:21De la: RATAVA, la data 2013-11-29 18:52:19De la: Bursuc, la data 2013-11-29 12:47:41Ziua Sfantului Apostol Andrei este sarbatorita atat de Biserica Ortodoxa cat si de cea Romano-Catolica sau Biserica Anglicana si cea Lutherana. Meriti oare? Ar fi pacat sa fi acuzat ca bei sampanie cu Raducioaica, n'est ce pas?
Raporteaza abuz de limbaj
Lasati fluturii sa zboare!
|
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 22:28
Sigura ca da, putem lua in deradere treaba asta cu cristalele. Dar, marile culturi ale lumii (si absolut toate marile culturi) au recunoscut si transmis din generatie in generatie adevarate tratate prin care se explica rolul si locul cristalelor in relatia cu omul. De peste 6000 de ani, din generatie in generatie se transmit informatii despre acest lucru. Pot fi de acord ca nu trebuie transformat cristalul intr-o "minune" sau ca ar fi un panaceu universal. Dar ca ar putea ajuta LA MENTINEREA SANATATII nu cred ca ar fi ceva nemaintalnit.
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 22:30
Daca maine iti sarbatoresti ziua numelui, sincer si din toata inima iti doresc MULTI ANI si multa, multa sanatate ("ca e mai buna decat toate") Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 22:33
De la: Bursuc, la data 2013-11-29 22:22:09Despre MATOSTAT, am putea vorbi multe seri de acum incolo dar nu este cazul (cei care dispretuiesc acest subiect se pot linisti din cauza asta). Voi incerca doar sa vi-l prezint, pentru a-l putea recunoaste. Deci e un jasp....l-am vazut in niste magazine virtuale si nu stiam unde sa il clasez. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 22:35
De la: Bursuc, la data 2013-11-29 22:30:53AVATAR (sorry, RATAVA) No problem! Avatar intentionasem sa pun casi nickname, insa imi spunea ca exista deja acest utilizator, astfel am anagramat literele si a iesit ratava... Iti multumesc de urarile sincere! La fel si pentru dumneata, numai bine!
|
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 22:57
Doamne ajuta!
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 23:03
Pentru cei interesati, va voi transcrie care sunt pietrele cele mai importante, recunoscute ca avand calitati PROTECTOARE:
1) Din gama margelelor realizate din materiale minerale: - Acvamarin - Ametist (!) - Carneol - Charoit (!) - Cuart Roz - Cuart Fumuriu - Granat - Jasp Heliotrop (Matostat) (!) - Lepidolit - Lazurit (Lapis-Lazului - Opal - Ochi de Pisica si de Tigru - Peridot - Sodalit -Turqoaza -Turmalina (!) Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 23:05
Pot sa aleg?
...granatul. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 23:05
2) Din gama margelelor confectionate din materiale organice: - Chihlimbar - Corali - Cochilii de melci (anumite tipuri in special) - Perle - Scoici Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 23:07
...perla neagra....Mai pot sa aleg?
|
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 23:12
In traditia populara romaneasca MATOSTATUL era cea mai puternica piatra care apara de DEOCHI (dar si de blesteme sau "facaturi" cum ziceau batranii.
Matostatul era purtat mai ales in timpul sarcinii deoarece, se spune ca, para femeia de pierderile de sarcina si de sange si o proteja la nstere odata cu fatul... Acea piatra purtata de femeia gravida pana dupa nastere, era pusa la loc vizibil in patutul copilasului iar sase saptamani, in afara de mama, NIMENI nu mai avea voie sa intre la copil sa il ia in brate. De asemenea, in cele sase saptamani copilasul nu avea voie sa fie scos afara (nu era voie sa fie vazut nici de Soare, nici de Luna... In multe locuri de la tara mai ales, inca se mai pastreaza aceste traditii. Acum, poate vedeti cu alti ochi importanta acestei nopti si a zilei de maine! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 23:18
Si granatul si Perlele sunt considerate protectoare.
Granatul este piatra despre care se spune ca are cea mai favorabila influenta asupra SANGALUI si a tuturor afectiunilor hematologice. Granatul, de asemenea, este piatra recomandata pentru armonizarea energeiilor din abdomenul inferior si protejeaza corpul de energeiile telurice periculoase sau a fluxurile energetice malefice (cum sant gandurile rele de exemplu) Perla, ea insasi produsul unei vietati nascute dintr-un instinct de aparare (al scoicii) se spune ca ar avea reale calitati protectoare. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 23:37
Daca tot am vorbit despre importanta spirituala a acestei nopti, care ava ascunde in negura ei si Toamna, deorece, dupa vechile traditii, Ziua Sf. Apostol Andrei era considerata si prima zi de Iarna, ma gandeam sa trecem in revista cateva lucruri mai aparte despre Toamna stramosilor nostri.
In noaptea asta, gospodarii atarnau funii de usturoi pe la porti dar, erau cuprinsi si de o liniste launtrica aparte, deoarece, podul caselor era plin cu toate plantele medicinale de care vor avea nevoie pana la Primavara. Printre plantele cele mai importante considerate a fi puternic PROTECTOARE se numara in primul rand Busuiocul, Menta si Vascul. (ele sunt mai multe) Printre ultimele plante culese in toamna, putem aminti: Cicoarea (Dacii o numeau "Dud�u" Gențian� (Fierea pamantului) Lemnul dulce (Firuț�, Cior�nglav, R�cule) Sa nu uitam ca stravechile noastre obiceiuri se refereau in primul rand pe tratamentul pe cale naturala. Si ca prima grije a tamaduitorului era sa ii vindece mai intai SUFLETUL bolnavului si abea apoi sa vindece trupul... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 23:43
Printre obiceiurile stravechi care se desfasurau toamna, in afara de importante targuri si manifestari privind amintirea mortilor ("daca ei nu erau atunci, noi nu mai culegeam acum roadele pamantului") se numara si "Saptamana Samedrului"
Ultima saptamana a lui "Brumarel" se numeste "Saptamana Samedrului" si era saptamana in care se sarbatoreste azi Sfantul Dumitru.Este o mare sarbatoare pastorala Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 29 Noiembrie 2013, ora 23:54
Fiecare Anotimp, avea pentru stramosii nostri cate o TAINA importanta.
"TAINA" Toamnei ers Moartea si inmormantarea, ca sfarsit de ciclu al acestei vieti. Ei spuneau atunci cand murea cineva: Nu mai plange, tu ! Ca nu s-o dus Numa' o plecat Colo sus La Casa ce i s-o dat! Stramosii nostri priveau altfel moartea decat o privim noi astazi. Iarna era "purificarea" sufletului si pregatirea lui pentru o noua viata (alta nastere care " incepea " ... Primavara!) Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 30 Noiembrie 2013, ora 14:00
De la: Bursuc, la data 2013-11-29 23:54:32Fiecare Anotimp, avea pentru stramosii nostri cate o TAINA importanta.
|
|
Postat pe: 30 Noiembrie 2013, ora 15:15
Sa le uram inca odata celor ce isi sarbatoresc astazi ziua numelui si sa tinem minte ca ziua de azi, este nu numai "Capul Iernii" dar si o zi speciala pentru spiritele noastre. O zi a "protectiei" daca vreti.
Lasand la o parte mizeria din spatiului nostru politic, nu putem trece cu vederea un eveniment important pentrecut in familia lui Basescu: Botezul fiicei Elenei Basescu. Botezul care a avut loc azi, are o puternica insemnatate nu numai ca fapt monden ci si pentru ca acest botez a avut loc AZI, cand sarbatorim Ziua Sf. Apostol Andrei, PROTECTORUL nostru SPIRITUAL. Am adus in discutie acest eveniment deoarece am observat cateva lucruri interesante care, poate unora le-a scapat din vedere. Si au legatura chiar cu tematica noastra privind asocierea unor lucruri cu notiunea de PROTECTIE. (cum ar fi plantele sau pietrele semipretioase recomandate ca a fi avand calitati protectoare) Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 30 Noiembrie 2013, ora 15:24
Lumina din spectrul nostru vizibil este compusa din sapte culori (culorile curcubeului.
Apoi, sunt materiale care absorb toate aceste culori si apare notiunea de NEGRU Si sunt materiale care reflecta toate aceste culori si asa apare notiunea de ALB Stiintific s-a dovedit ca in realitate, culorile ne pot influenta starile sufletesti. De aceea este important sa intelegem ca fiecare culoare isi are locul si rolul ei. Va spuneam mai sus ca unul dintre cristalele recomandate pentru PROTECTIE este si Cuartul ROZ. Curtul roz reprezinta vibratia IUBIRII. Culoarea ROZ, nu lasa sa treaca decat lumina care are frecventa culorii ROZ. In rest, toate energiile sunt respinse. Important de retinut ca culoarea ROZ poate avea mai multe nuante. Un singur ton de culoare este cel perfect. Cel care lasa sa treaca doar frecventa culorii ROZ etalon (despre care nu vorbim aici) Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 30 Noiembrie 2013, ora 15:32
Revenind la botezul fiicei lui Basescu, am admirat costumul de un ROZ PERFECT pe care il purta Fiica Presedintelui. Sant convins ca a fost consiliata pentru acest important eveniment, mai ales ca in Biserica salaslueste si IUBIREA lui Dumnezeu, mai ales cand cand are loc o TAINA ca cea a Botezului. Vestimentatia aleasa a fost perfecta. Iar Rozul, se ascociaza doar cu o anumita tonalitate de VERDE. Pantofii care ii purta se incadrau perfect in armonia intregului. Mai mult, am vazut ca fetita a primit dupa botez hainute ALBE. Si acest lucru a fost excelent gandit deoarece copii, la nastere, (si mai ales in urma botezului) sunt PURI din punct de vedere spiritual (exceptand pacatul primar). Hainutele fetitei au fost de un ALB IMACULAT. Multa lume gresesye si imbraca copilul la Biserica in Albastru daca este baiat si in Rosu sau Roz daca este fetita. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 30 Noiembrie 2013, ora 15:44
Un ultim aspect de detaliu care mi se pare cel mai important, este faptul ca fetita avea la manuta UN SNUR ROSU !!!!! Putina lume mai pastreaza traditiile stravechi. Ei bine, tocmai ce vorbeam noi despre rolul protector al MATOSTATULUI si cu trebuie tinut el langa femeia gravida sau viitoarea Mama si Copilas. Traditia spune ca daca n-ai tot timpul asupra ta un Granat sau un Matostat, trebuie sa porti neaparat CEVA ROSU... Cand am vazut snuruletul rosu de la manuta fetitei, mi-am dat seama ca cineva, din anturajul ei, a consiliat-o foarte bine....(iar meritul ei este ca a pus in practica aceste lucruri) Lucruri simple, care pot fi usor trecute cu vederea dar din cand in cand, e bine sa ni le reamintim. Daca tot am vorbit despre ROZ care este o culoare a IUBIRII, ar mai trebui amintit un lucru: unul dintre prenumele fetitei este ANAIS. Anais, vine de la Ah-nah-iss, un cuvant derivat probabil din persana veche care simboliza ZEITA IUBIRII... Asadar, vestimentatia Elenei mai puncteaza odata si datorita acest aspect subtil. Daca doriti, putem vorbi odata si despre pietrele ROZ si rolul lor in relatia cu corpul nostru fizic. Doamne ajuta! (tuturor) Raporteaza abuz de limbaj |
|
gabigabi2 33366 mesaje Membru din: 13/10/2011 |
Postat pe: 30 Noiembrie 2013, ora 15:55
foarte interesant ce-ai spus si, dupa cite stiu , consilierul - stapin pe "flacara violet"- dl. Manolea - cel ce a declansat atitea dezbateri dupa alegerile din 2009 , parca mai face parte din anturajul lui Base ' !
dar eu stiam ca , tot in traditia populara, mama pruncului Nu participa la botezul lui ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 30 Noiembrie 2013, ora 16:57
30 noiembrie: Sf�ntul Andrei (S�ntandrei); Ie�irea din Filipii de Toamn�
Se zice c� Sf�ntul a fost copil p�r�sit de mam�, pus �ntr-o albiu�� �i aruncat pe ap�. O femeie l-a g�sit �i l-a luat. Copilul a crescut �i f�cea pe paznicul �n livad�. Tat�l vitreg a venit �ntr-o noapte s� vad� �i el ce mai e pe acolo. B�iatul, f�r� s� �tie, l-a �mpu�cat. S-a dus la preot s� se m�rturiseasc�. Preotul i-a spus c� p�catul este at�t de mare �nc�t nu poate fi cur��at dec�t prin foc. Andrei �l omoar� pe preot. Caut� altul �i sf�r�itul este acela�i. Se duce la un c�lug�r. Acesta �l p�c�le�te s� intre �ntr-o f�nt�n�. �nchide f�nt�na cu un lac�t �i pune deasupra un bolovan foarte mare. Cheia de la lac�t o arunc� �ntr-o ap�. Dup� o sut� de ani, ni�te pescari aduc c�lug�rului (care, culmea, mai tr�ie�te) c��iva pe�ti. �ntr-unul din pe�ti c�lug�rul g�se�te cheia. Trimite pe cineva s� deschid� f�nt�na. Andrei este, �i el, �nc� viu. �i pun �n spinare o pereche de desagi plini cu bolovani �i �l trimit s� pasc� oi p�n� c�nd oile cele albe vor deveni negre �i cele negre albe. Andrei pleac�, av�nd bolovanii �n spate �i oile �n fa��. �nt�lne�te un ho� care �i spune c� a omor�t oamenii din trei sate �i merge s�-i omoare �i pe cei din alt sat. Andrei ridic� ciomagul �i �i d� ho�ului una �n cap. �n clipa aceea oile �i schimb� culorile. Dumnezeu �l iertase. �n noaptea de Sf�ntul Andrei, cohortele de duhuri necurate se dezl�n�uie. Strigoii �i strigoaicele, c�l�rind limbile de meli��, se bat la hotare. Oamenii se ap�r� cu usturoi t�v�lit �n funingine, m�n�nc� mujdei. Se pare c� strigoiul vine la fereastr� �i te �ntreab�: ai m�ncat usturoi? Tu trebuie s� m�n�nci, dar s� nu-i r�spunzi. Dac� �i r�spunzi, amu�e�ti. Strigoii se fac din copii proveni�i din mariaje �ntre rude, din copii neboteza�i, lep�da�i, n�scu�i �ntre tufe, din copii care, la na�tere, au avut o bucat� de placent� pe cap. �i un adult poate s� devin� strigoi dac� �l mu�c� un ��n�ar �n ziua de Sf�ntul Gheorghe, dac� jur� str�mb sau are a face cu Diavolul. Noaptea de Sf�ntul Andrei este foarte bun� de vr�ji. �n multe locuri se zice c� Ursitoarele vin s� vorbeasc� cu fetele despre ursitul lor. Sf�ntul Andrei este pus �n rela�ie cu lupii; el e protectorul oamenilor ataca�i de lupi. De casele unde Sf�ntul Andrei are �inere nu se apropie lupul. �n aceast� zi nu se d� nimic de �mprumut. Copiii taie ramuri de m�r, p�r, prun �i le pun la �nflorit s� le aib� la Sf�ntul Vasile, c�nd sorcovesc. De S�ntandrei se �ine ultimul dintre Filipii de Toamn�. Andrei, fiul lui Iona din Galileea �i fratele lui Petru, a fost ucenicul Sf�ntului Ioan Botez�torul. Dup� ce acesta �l boteaz� pe Iisus �n Iordan, Andrei �l urmeaz� peste tot pe M�ntuitor, fiind martorul minunilor pe care le s�v�r�e�te. Propov�duie�te credin�a lui Hristos �n Balcani �i �n �inuturile M�rii Negre. Sf�r�e�te r�stignit pe o cruce �n form� de X, c�reia i s-a dat numele de �crucea Sf�ntului Andrei�. Irina Nicolau - "Ghidul s�rb�torilor rom�nești" (Humanitas, 1998) Mare diferenta intre Andrei basmuit de romani si ,,Andrei, fiul lui Iona din Galileea �i fratele lui Petru" Raporteaza abuz de limbaj
|
|
|
|

Am o bucatica de opal adevarat, cu irizatii, dar neslefuit. Sunt foarte incantata de achizitia de azi:
...in sfarsit te-ai linistit ...sper
Perlele si ele au iesit frumos.
Ar fi pacat sa fi acuzat ca bei sampanie cu Raducioaica, n'est ce pas?