Fostul presedinte al Gloriei Bistrita, Jean Padureanu, cel mai longeviv conducator de club din fotbalul romanesc, supranumit ”Lordul”, a incetat din viata vineri noaptea, la varsta de 80 de ani, scrie Timp Online
In ultima vreme, Padureanu a fost internat la Sectia de Oncologie al Spitalului Judetean Bistrita, el suferind de un cancer generalizat, care s-a adaugat altor boli pe care le-a purtat pe picioare de-a lungul vremii: diabet, probleme cardiace, Alzheimer.

Recent, i-a fost detectat recent un cancer la ficat, iar boala s-a extins intr-o metastaza, era hranit doar prin perfuzii, reusea numai sa bea apa, iar comunicarea cu cei din jur a devenit aproape imposibila.

Lui Padureanu i s-a administrat in mod constant morfina pentru a-i mai atenua din dureri si avea rare momente in care ii recunostea totusi pe cei din familie.

Jean Padureanu s-a nascut la 22 martie 1936 si a fost cel mai longeviv conducator de club din Romania. Intreaga sa activitate in fotbal este legata de numele a doua cluburi, Universitatea Craiova si Gloria Bistrita. A fost considerat unul dintre fondatorii "Cooperativei", un sistem de aranjare a meciurilor in prima divizie fotbalistica, prin care erau stabilite echipele care retrogradau, dar si unele dintre cele de la varful ierarhiei.

Padureanu a inceput fotbalul la Universitatea Craiova in 1950, unde a evoluat pe postul de fundas dreapta, iar din 1958 a fost angajat doar la Gloria Bistrita, pana in 2013. Dupa incheierea activitatii de fotbalist a fost numit, in 1964 in functia de vicepresedinte al gruparii bistritene, in perioada 1995-2015 fiind presedintele clubului.

In lumea fotbalului a fost numit "Lordul" sau "Tata Jean", fiind considerat unul dintre fondatorii "Cooperativei" si acuzat in mai multe randuri in organizarea unor meciuri trucate, fara a putea fi dovedite vreodata.


In 2013 s-a retras din activitate, devenind presedinte de onoare al clubului Gloria Bistrita, in semn de respect pentru activitatea sa numele stadionului din Bistrita devenind "Jean Padureanu", scrie News.ro.

La 4 martie 2014 a fost condamnat la 3 ani si patru luni de inchisoare in "Dosarul Transferurilor", fiind gasit vinovat de catre instanta pentru declararea unor sume mai mici in cazul transferurilor fotbalistilor Ionel Ganea si Lucian Sanmartean la cluburile VfB Stuttgart, respectiv Panathinaikos Atena. A fost eliberat conditionat dupa un an si trei luni, in perioada detentiei fiind grav bolnav.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.