Gestifute, compania impresarului portughez Jorge Mendes, a raspuns acuzatiilor formulate de Football Leaks, conform carora fotbalistul Cristiano Ronaldo si antrenorul Jose Mourinho ar fi ascuns venituri de zeci de milioane de euro de fisc, precizand ca atat atacantul, cat si tehnicianul si-au indeplinit obligatiile fiscale in Spania si Marea Britanie.

"Un ziar a facut acuzatii nefondate, potrivit carora Gestifute, clientii si consilierii sai au creat, organizat sau proiectat, direct sau indirect, structuri pentru evaziune fiscala in paradisuri fiscale. Cele mai serioase si rautacioase acuzatii se refera la Jose Mourinho si la Cristiano Ronaldo (...) Atat Cristiano Ronaldo, cat si Jose Mourinho s-au achitat in totalitate de obligatiile fata de autoritatile fiscale din Spania si Marea Britanie. Nici Cristiano Ronaldo, nici Jose Mourinho nu au fost vizati vreodata de proceduri legale privind comiterea de infractiuni fiscale. Orice insinuare facuta la adresa lui Cristiano Ronaldo sau a lui Jose Mourinho cu privire la comiterea de infractiuni fiscale va fi raportata autoritatilor legale si deferita justitiei", se arata intr-un comunicat al Gestifute, care precizeaza ca documentele aflate in dosarul Football Leaks au fost obtinute in urma unor atacuri cibernetice si ca exista o decizie a justitiei spaniole care interzice publicarea lor.

Cristiano Ronaldo a ascuns 150 de milioane de euro in diverse paradisuri fiscale in ultimii sapte ani, prin companii paravan, scrie L'Equipe, care citeaza Mediapart, organizatie care a participat la o ancheta denumita Football Leaks, conform News.ro.

Atacantul portughez ar fi profitat de un sistem elaborat de evaziune fiscala pus in practica de agentul sau, Jorge Mendes, cel care ii reprezinta, printre altii, pe antrenorul Jose Mourinho si pe atacantul columbian Radamel Falcao (AS Monaco).

Jucatorul echipei Real Madrid si-a vandut la 20 decembrie 2014 drepturile de marketing pentru anii 2015-2020 pentru 74,7 milioane de euro, unei companii din Insulele Virgine Britanice. Acest lucru i-a permis sa profite de un regim fiscal care a expirat la finalul lui 2014, iar economia estimata a fost de 31 de milioane de euro de impozite neplatite.

Citeste si:
Antrenorul Jose Mourinho a anuntat decesul catelusei sale
Antrenorul Jose Mourinho a...

Portivit El Mundo Deportivo, drepturile de imagine ale lui Ronaldo pentru perioada 2009-2014 fusesera cumparate tot de o companie din Insulele Virgine Britanice, pentru 74,8 milioane de euro.

Pentru cele aproape 150 de milioane de euro cat au totalizat cele doua tranzactii, Ronaldo a platit fiscului spaniol 5,6 milioane de euro, adica mai putin de patru la suta.

La randul lui, Mourinho ar fi ascuns 12 milioane de euro fiscului, banii fiind plasati intr-un cont elvetian detinut de o societate aflata in Insulele Virgine Britanice. Antrenorul portughez a fost nevoit sa plateasca 4,4 milioane de euro dupa o ancheta a fiscului spaniol, a mai scris L'Equipe.

Mediapart si partenerii din reteaua European Investigative Collaborations au avut acces la 18,6 milioane de documente oficiale, prin care se arata ca portughezul Jorge Mendes a pus in practica un sistem offshore de evaziune fiscala de o amploare inedita, pentru sapte vedete pe care le reprezinta. Acest sistem a permis ascunderea a 188 de milioane de euro venituri, in Irlanda, Elvetia, Insulele Virgine Britanice si Panama.

Citeste si:
Balonul de Aur 2022. Cine este marele favorit. Lista fotbaliștilor...
Balonul de Aur 2022. Cine...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.