Jocurile Paralimpice au inceput, miercuri noapte, la Rio de Janeiro, la defilarea de pe Stadionul Maracana participand peste 4.000 de sportivi, intre care si cei 12 reprezentanti ai Romaniei, ciclistul Eduard Novak fiind portdrapelul delegatiei tricolore.

"Acestea sunt Jocurile oamenilor si vom petrece momente fabuloase aici", a afirmat Sir Philip Craven, presedintele Comitetului Paralimpic, la ceremonia de deschidere.

In timpul ceremoniei, un membru al delegasiei Belarusului a afisat un drapel al Rusiei, interzisa de la Jocurile Paralimpice, si confiscat rapid de organizatori, conform BBC.

Intre cele peste 160 de delegatii s-a numarat si cea a Romaniei, formata din 12 sportivi, cea mai numeroasa participare tricolora din istoria sa.

Pentru ceremonia de deschidere s-au vandut, potrivit site-ului oficial al Jocurilor Paralimpice, peste 50.000 de bilete, iar spectacolul a fost asigurat de circa 500 de artisti, dansatori, coregrafi, plus 2.000 de voluntari. Tema ceremoniei a fost ”Every Body Has A Heart” – ”Fiecare trup are o inima”, fiind centrata pe ”conditia umana, sentimente, dificlutati, solidaritate si dragoste”, informeaza News.ro.

Competitiile oficiale debuteaza joi, iar primii sportivi tricolori care vor intra in concurs sunt Dacian Makszin (tenis de masa), Naomi Ciorap (natatie) si Alexandru Bologa (judo pentru nevazatori).

Delegatia completa a Romaniei este formata din urmatorii sportivi: Florentina Hriscu (aruncarea discului), Florin Cojoc (saritura inaltime), Mihaela Lulea (para-canoe), Iulian Serban (para-canoe), Eduard Novak (ciclism), Olah Attila (ciclism), Alexandru Bologa (judo pentru nevazatori), Naomi Ciorap (inot), Samuel Ciorap, Octavian Ilina (inot), Makszin Dacian (tenis de masa) si Bobi Simion (tenis de masa).

Tricolorii au ajuns la Rio in 3 septembrie, iar a doua zi au participat la ceremonia de primire in satul olimpic, alaturi de alte delegatii.

Eduard Novak a fost portdrapelul Romaniei. El este cel mai medaliat sportiv paralimpic tricolor, cu trei medalii obtinute – argint la JO 2008, aur si argint la JO 2012.

Citeste si:
O sportivă și-a scos la licitație medalia de la JO pentru un act de...
O sportivă premiată la...

Obiectivul delegatiei Romaniei la JP de la Rio este castigarea a una-doua medalii.

Jocurile Paralimpice din 2016 au loc in Brazilia, intre 7si 18 septembrie, fiind cea mai importanta competitie pentru persoane cu dizabilitati. La editia din acest an vor participa sportivi din 176 de tari.

La editia din 2004 a Jocurilor, Romania a participat cu doar doi sportivi, in 2008 cu patru, iar la Londra 2012 cu cinci sportivi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.