Pe locuri, fiti gata, start! Dupa ce a facut inconjurul lumii, din Belgia, pana in Australia, din Africa de Sud pana in Jamaica, inca din anul 2000, cea de a doua editie a Red Bull Soapbox Race din Romania, se opreste sambata, 3 septembrie, incepand cu ora 11.00, in Parcul Colina din Cluj Napoca (langa Polus Center).

Red Bull Soapbox Race este o lume plina de vitezomani si pasionati de chestii puse pe roti, in general, oameni care-si pun imaginatia la treaba, rescriind toate regulile raliurilor urbane ne vor testa limitele…la distractie.

Pentru ca suntem un popor cunoscut pentru creativitatea debordanta, nici ai nostri nu s-au lasat mai prejos si se vor prezenta in fata publicului cu masinarii care mai de care mai trasnite. Cele 41 de echipe participante vin din mai multe orase, pe langa Cluj-Napoca, orasul gazda, vom mai avea la start indrazneti din Bucuresti, Sibiu, Ploiesti, Iasi, Brasov, Zalau, Hunedoara, Targu Mures, Bistrita, Hateg, Suceava si Tecuci.

Red Bull Soapbox Race este un bal mascat al curselor auto, spun unii, un Halloween pe roti, conform altora. Noi spunem ca este un Grand Prix unde soferii amatori se urca la volanul unor vehicule artizanale, care functioneaza pe baza de curaj, gravitatie si un pic de… Red Bull. De fapt, cele mai importante unelte din cutia lor sunt creativitatea si bucuria competitiei. Si bineinteles, setea de viteza. Acest eveniment unic de racing nemotorizat e o provocare si pentru soferii experimentati, si pentru amatorii care sunt in stare sa deseneze si sa construiasca niste grozavenii cu roti si sa concureze contratimp intr-o cursa la vale, caci acolo e finisul.

Acest eveniment este in primul si in ultimul rand, o cursa. Asadar, cea mai rapida masina care trece finisul sigur va fi privita cu ochi buni. (De retinut ca trebuie sa si fie cineva in masina cand trece finisul.) Totusi, cine termina primul, nu inseamna ca o sa castige automat (sau manual). Viteza e plictisitoare daca n-are un pic de personalitate. De fapt, daca nu are MULTA personalitate! Echipele sunt jurizate dupa trei criterii: design si executie in constructie, creativitate si spectacol si viteza. Asa ca pilotii trebuie sa ne uimeasca cu prezenta lor scenica, sa ne impresioneze cu prototipul lor de soapbox si, bineinteles, sa ne dea pe spate cu show-ul lor.

Potrivit unui comunicat remis 9am, vehiculele sunt puse in miscare de membrii echipelor participante, prin impingere, si trebuie sa parcurga tot traseul la vale. Impingerea vehiculului este permisa doar in zona de lansare. Depasirea liniei de start de catre participanti in timp ce imprima un elan vehiculului duce la eliminarea automata a echipei din competitie. Prestatia in Concurs a fiecarei echipe consta in executarea unei prezentari a echipei si a masinii de concurs cu durata de 1 minut si lansarea vehiculului de pe rampa.

Citeste si:
Răsturnare de situație! Afaceristul din Cluj și-ar fi înscenat...
Răsturnare de situație!...

Fiind o competitie in adevaratul sens al cuvantului, nu aveau cum sa lipseasca regulile:

SIGURANTA

Da, la Red Bull Soapbox Race poti sa dai aripi imaginatiei tale. Totusi, exista si cateva reguli pe care concurentii trebuie sa le respecte, pentru a ne asigura ca pilotii, echipele si spectatorii se bucura de cursa in deplina siguranta. Franele si directia sunt absolut obligatorii - nu acceptam 'zmei' care franeaza cu mainile sau cu picioarele. Sistemul de franare trebuie sa actioneze pe cel putin doua roti. Purtarea castilor de protectie este obligatorie.

PROIECTARE

Echipele au putut folosi orice material de constructie (cu exceptia sticlei), atata timp cat respecta regulamentul competitiei (fara muchii ascutite). Masina de curse cu tractiune umana nu trebuie sa aiba mai mult de 150 cm latime si 250 cm lungime. Garda la sol sa fie de cel putin 20 cm si intreg vehiculul sa aiba maxim 180 cm inaltime. Greutatea maxima este de 65 kg (fara sa socotim si pilotul, bineinteles). Bolidul-ul trebuie sa fie pus in miscare doar de forta gravitationala. Deci, fara baterii sau alte surse externe de energie.

Citeste si:
Nicoleta Dragne a fost la un pas de moarte: „Era ceață și cineva...
Nicoleta Dragne a fost la un...

JURIU

Bogdan Marisca - pilot profesionist si instructor Napoca Rally Academy. Are in palmares un titlu de campion national absolut la raliu, 18 raliuri castigate, de 4 ori a iesit vice-campion. Si-a mai trecut in cont 3 titluri la grupa, 7 titluri pe echipe si a iesit campion pe echipe cu Napoca Rally Academy -“Prodution Teams Cup” la Campionatul European din 2013. Este instructor coordonator de "safety driving", fondator al Napoca Rally Academy, instructor de pilotaj sportiv, speaker motivational, organizator de evenimente auto. Este pasionat de ski, calatorii si arte martiale. Isi urmeaza cu bucurie pasiunea pentru automobilism de peste 23 ani.

Roxana Ciuhulescu
- prezentator tv, jurnalist, blogger, PR, instructor al scolii de off road CORB 44, pilot si navigator. A dus pasiunea pentru masini in zona de profesie. Are multiple participari in Campionatul National de Raliu, off road, rally raid si VTM. Indragostita de aviatie, este foarte aproape de Fortele Aeriene Romane, devenind prima femeie care a zburat civil cu MiG-21 LanceR si cu IAR-99 Soim. A facut scoala de elicoptere si detine 3 licente de scafandru printre care si rescue diver.

Ileana Badiu
este femeia in permanenta miscare din comunicare. Wunderman este agentia ei, impreuna cu doi asociati. Are site-ul www.super40.ro, impreuna cu prietena ei de-o viata, este invitata la emisiuni, a si gazduit doua emisiuni, traieste frumos si intens, se inconjoara numai de oameni cu care rezoneaza, are sot si copil pe care-i iubeste ca pe ochii din cap, se implica in campanii de caritate si ajuta oricand pe oricine. E un om care se perfectioneaza pe zi ce trece.

Traian Tudorica
, cunoscut ca Zanul BT, este actor si ne-a starnit zambetul in fiecare pauza publicitara, in rolul zanului care face minuni alaturi de Banca Transilvania.

Citeste si:
F1: Dublă Ferrari în Bahrain! Victorie pentru Leclerc în fața lui...
F1: Dublă Ferrari în Bahrain!...

REGULI DE JURIZARE

Criteriile de jurizare sunt:

A. Design si executie in constructie – membrii juriului acorda note de la 1 la 10 (punctaj maxim de 40) pentru aspectul masinii de concurs, punctand designul, tehnica de constructie si imbinarea diverselor subansamble, calitatea finisajelor.
B. Creativitate si spectacol – membrii juriului acorda note de la 1 la 10 (punctaj maxim de 40) pentru momentul de prezentare a echipei si a masinii de concurs.
C. Timp – masurat ca timpul parcurs de vehiculul de concurs din momentul traversarii liniei de start pana la depasirea liniei de finis a circuitului amenajat de Organizator – se masoara cu un cronometru si va fi exprimat in secunde, zecimi de secunda si sutimi de secunda.

Clasamentul se calculeaza adunand pozitiile obtinute in clasamentele aferente criteriilor: Design si executie in constructie, Timp si Creativitate si spectacol si ordonandu-le crescator. Este declarata castigatoare echipa cu cea mai mica valoare a sumei descrise anterior. In cazul in care echipele obtin egalitate de puncte in clasamentul general (clasament calculat adunand pozitiile obtinute in clasamentele aferente celor 3 criterii), va fi declarata castigatoare echipa care a obtinut cel mai bun timp pentru parcurgerea traseului de concurs.

PREMII SI SURPRIZE PENTRU NOROCOSII CURAJOSI

Citeste si:
3 surse de unde poți procura piese pentru mașini clasice
3 surse de unde poți procura...

Sa ti se fluture prin fata ochilor steagul cadrilat la un Red Bull Soapbox Race e in sine o recompensa. Dar noua ne place sa oferim si ceva concret echipelor care au facut furori; adica cei ale caror vehicule incredibile si spectacole memorabile au dat juriul pe spate. Deci care sunt premiile care ii asteapta pe cei care ajung pe podium?

Locul 1: o veritabila tabara de racing pentru 4 persoane in Austria, pe circuitul international Red Bull Ring;
Locul 2: o excursie pentru 4 persoane la fabrica Red Bull Racing F1 Team din Milton Keynes, Anglia;
Locul 3: o zi de distractie pentru echipa si prietenii lor (10 persoane) la un circuit de karting din Romania;


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.