Sport 17 August 2016 14:00
Antrenorul lotului feminin de gimnastica, Lucian Sandu, a vorbit, marti, intr-un interviu acordat News.ro despre ratarea Catalinei Ponor la barna, pe care o considera o mare dezamagire, dar si despre situatia tensionata la care s-a ajuns dupa ce Larisa Iordache a fost rezerva la JO, fanii acesteia jignind-o prin mesaje pe Ponor pe parcursul intregii Olimpiade.

Pentru Lucian Sandu clasarea Catalinei Ponor pe locul 7 la barna, singura finala in care a luat startul la JO de la Rio, a avut si alte conotatii decat pentru spectatorii de rand, fiind prima data cand a trait impreuna cu gimnasta o evolutie atat de slaba, dupa pregatiri foarte bune.

Intr-un interviu acordat News.ro, Lucian Sandu vorbeste despre aceasta finala, dar si despre tensiunile existente la Rio, dupa ce Catalina Ponor a fost ”atacata” de fanii Larisei Iordache pe retelele de socializare sau prin mesaje private, iar lui i-au cerut demisia sau sa ”o inlocuiasca pe Catalina din concurs cu Larisa”.

- Lucian, ati avut parte de o seara grea la Rio. Cum ai trait finala Catalinei Ponor?

- Ne-am pregatit foarte bine toata perioada de dupa calificari, fara probleme. Integralul ei era din 6,6, toate pareau in ordine, dar s-au adunat emotiile, stresul chiar cand era mai important. Nu ma asteptam sa greseasca asa, sincer, ma gandeam la un loc 3-4 si nu as putea spune ca varsta ei ar fi cauza, nici vorba. S-a pregatit foarte bine. Ceasul rau, cum se spune, se intampla, dar intr-un concurs mare nu am vazut-o niciodata asa pe Catalina. Olandeza a avut un exercitiu foarte bun, a luat aurul pe merit, poate la Simone Biles a fost nota cam mare, avand in vedere ca a pus mana pe barna. Ce mai pot zice? Este o mare tristete si o mare dezamagire pentru mine, dar si pentru Catalina. Eu am invatat sa trec mai usor peste un astfel de moment, pentru ca acum patru ani, cand cu Londra, am suferit un infarct si de atunci cred ca sanatatea e mai importanta si fac eforturi sa nu ma mai las afectat. Sper sa-si revina si Catalina.

- Catalina a publicat astazi o scrisoare in are acuza presiuni la adresa sa, dar fara a da nume. Stii la cine se refera?

- Stiu despre ce este vorba. Se refera la fani de pe retelele de socializare. Mi-au trimis si mie mesaje, chiar pe privat, in care mi-au cerut demisia sau sa o scot pe Catalina din concurs si sa intre Larisa, iar pe Catalina au bombardat-o cu mesaje zile intregi. Am inteles ca este un grup de sustinatori ai Larisei, nu stiu daca despre ei e vorba, dar au fost foarte multe mesaje negative pentru Catalina. Ce nu intelege lumea este ca pentru mine amandoua sunt egale, iar daca una spune ca am ajutat-o pe cealalta, e parerea ei, dar din partea mea nu a fost asa. Larisa e suparata pe mine, are deja o alta atitudine fata de mine.

- Larisa i-a trimis un mesaj de sustinere gimnastei americane Simone Biles inaintea finalei. A facut la fel si cu Catalina?

Citeste si:
Retrospectivă 2021. Carmencita Constantin: Marian Drăgulescu și...
Retrospectivă 2021....

- Da, am auzit ca i-a trimis lui Biles, au fost si oameni revoltati ca nu au vazut si pentru Catalina aceleasi incurajari. Sincer, nu stiu daca i-a scris si Catalinei, mie mi-a scris un mesaj simplu: bafta. Mi se pare putin inaintea unei asemenea finale importante, dupa atatia ani de cand lucram impreuna si pentru relatia pe care am avut-o, si spun am avut-o, pentru ca e clar ca nu va mai fi la fel. E trist si imi pare rau ca in spatele Larisei sunt oameni care au sfatuit-o prost. Nu stiu din ce anturaj sunt, poate si din lumea gimnasticii, dar asta e realitatea. In gimnastica feminina romaneasca nu s-a mai intamplat asa ceva. Sigur ca e o tensiune, daca eram cu echipa aici, la Rio, alta era situatia, indiferent de rezultate.

- In mesajul sau, Catalina a scris ca trei fete i-au fost alaturi, iar alte sapte intr-o alta ”bisericuta”. La cine se refera?

Citeste si:
Cîțu: Ne bucurăm pentru tot ce fac sportivii noștri; această...
Cîțu: Ne bucurăm pentru tot...

- Nu o sa dau nume, nici nu stiu toata situatia, dar e vorba de fete din echipa actuala. S-au format doua grupuri de sustinere si sigur ca cele din jurul Larisei o vad pe ea mai bine si invers. Acum, Catalina la varsta ei nu poate avea aceleasi preocupari cu fete de 17-18 ani, iar la antrenamente sau dupa era preocupata de pregatire si de refacere etc. Larisa e altfel, mai lipicioasa, iti fura ochii la prima vedere. Vom vedea ce va fi cand ajungem acasa, va fi o analiza, cu noi, cu fetele, dar pot spune ca este o mare dezamagire profesionala pentru mine. Ne gandim sa ne lasam, eu si medicul lotului, Catalina, nu. S-a ambitionat. Mi s-a cerut si demisia, chiar nu inteleg, sunt de cateva luni la lot, chiar daca am fost in staf de mult mai multi ani si in niciun caz nu am luat decizia de capul meu privind gimnasta care va intra in concurs la Rio. Daca luam medalie, acum era inchisa gura tuturor, dar asa.... Catalina imi arata in fiecare zi ce mesaje primea, ce jigniri, ce sa mai zic? M-am uitat si eu.

Citeste si:
Larisa Iordache, despre relația pe care o are cu Cristian Chiriță:...
Larisa Iordache, despre...

- Decizia privind demisia este luata deja?

- Normal, ma gandesc sa mergem inainte. Dar daca raman si voi antrena, pentru mine Catalina si Larisa vor fi tot egale. Gimnastica este intr-un singur fel. Daca intelegi, bine, daca nu, te autoelimini. Larisa daca va dori un alt antrenor, i-am spus si inaintea plecarii, e libera sa aleaga, eu nu vreau sa stau in drumul nimanui, dar va fi mereu in sufletul meu, au fost peste sase ani de pregatiri si concursuri impreuna, e un copil deosebit. Recunosc ca si eu am gresit pentru ca le-am dat libertate, dar au inteles-o prost. Ai libertate in afara salii, dar in sala facem gimnastica. Vom vedea ce va fi, dar repet: este un moment de dezamagire si tristete care nu a mai fost in gimnastica feminina romaneasca.

Catalina Ponor, aflata la a treia finala olimpica la barna a ocupat, luni, doar locul 7 (nota 14,000). Medalia de aur a fost castigata de Sanne Wevers (Olanda, 15,466), urmata pe podium de gimnastele americane Lauren Hernandez (15,433) si Simone Biles (14,733).

Citeste si:
Cătălina Ponor, însărcinată pentru prima dată. Fosta gimnastă este...
Cătălina Ponor, însărcinată...

Dupa finala de luni seara, Ponor a declarat: „Am incercat sa lupt, sa reprezint Romania cat mai bine, dar emotiile au fost foarte mari. Nu m-am gandit la o medalie, ci doar sa-mi fac exercitiile cat mai bine, dar n-a fost sa fie. Ma bucur totusi ca sunt singura gimnasta care a reusit sa reprezinte Romania la trei editii ale Jocurilor Olimpice, iar la Rio am reusit calificarea in finala de la barna. Voi continua sa ma pregatesc cu seriozitate, mai ales ca doresc sa particip la Campionatele Europene de la Cluj, de anul viitor”.

Ponor a mai spus ca a primit ”ganduri si unde negative” pe care a gresit ca le-a luat in seama si ca exista persoane in tara care nu au dorit ca ea sa fie la Rio.

Ulterior, marti, Catalina Ponor a scris intr-un mesaj ca si-a dorit prea mult o mare performanta la JO de la Rio, iar dupa ce a ocupat doar locul 7 in finala la barna i s-a ”rupt sufletul” si a plans toata noaptea, adaugand, dar fara a da nume sau alte detalii, ca a fost facuta ”baba, urata si fitoasa”.

Gimnasta in varsta de 28 de ani a fost aleasa de FR Gimnastica sa reprezinte Romania la Jo de la Rio, in timp ce Larisa Iordache a facut deplasarea in calitate de rezerva. Romania a avut dreptul sa inscrie o singura gimnasta in competitia individuala dupa ce echipa a ratat calificarea la JO.

La JO din 2004, Catalina Ponor a castigat medalia de aur la barna, ea avand alte patru medalii olimpice in palmares: aur, la sol si cu echipa (2004), argint la sol (2012) si bronz cu echipa (2012).

La JO de la Rio, gimnastica feminina romaneasca a bifat o premiera negativa, fiind pentru prima data in ultimii 40 de ani cand nu obtine o medalie olimpica.

Ultimele medalii olimpice tricolore au fost cucerite in 2012, cand echipa feminina a obtinut bronzul, Catalina Ponor a fost vicecampioana olimpica la sol, iar Sandra Izbasa campioana olimpica la sarituri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.