Sport 26 Iulie 2016 18:15
Fost jucator al echipelor FC Arges, Rapid, Universitatea Craiova si Dinamo Bucuresti, Gabriel Dumitru, a ales sa-si deschida o academie de fotbal la Londra si telul sau este sa trimita jucatori la nationalele Romaniei. Eagles Football Academy a ajuns, la 3 ani de la infiintare, cu trei echipe in a XI-a liga engleza si deschide o sucursala in estul Londrei.

Gabi Dumitru are peste 200 de meciuri jucate la nivel mare, la Rapid, FC Arges, Gloria Bistrita si Universitatea Craiova si Dinamo Bucuresti, iar ca antrenor, dupa ce a facut scoala la Zeist, in Olanda, a pregatit atat echipe de juniori, cat si de seniori. In Londra e de doar trei ani si la inceput a muncit pe santier, a pus faianta si gresie, dupa care a ajuns sofer la o fabrica de paine. Dar si-a dat seama ca nu poate trai fara fotbal.

"Acum am ajuns manager la aceasta fabrica de paine, am 157 de magazine la care se livreaza paine. Muncesc doar 35 de ore pe saptamana, de la ora 5 la 12, de luni pana vineri. Am ales asta pentru ca foarte mult timp il dedic fotbalului. In nebunia mea, la un an de cand am venit, pe 1 iunie, de ziua copilului, nu mai puteam trai fara fotbal. Eram disperat, eu in Romania antrenand 15 ani. Am facut scoala de antrenori in Olanda, la Zeist, si am antrenat pana la Divizia B foarte multe echipe de seniori, Baia Mare, Olimpia Satu Mare, UTA Arad, FC Olt. Eh, si pe 1 iunie acum doi am am facut cateva sute de flyere pe care le-am impartit pe la magazinele unde duceam paine in care spuneam ca astept copii sa le impart cadouri. Si mi-au venit 7 copii intr-un parc pe aici. Asta a fost prima zi si asa a inceput nebunia Eagles, care la inceput se numea FC Piticot, cu 7 copii. Le-am dat tricourile pregatite in pungile cu cadouri. Apoi copii au inceput sa se aduca unul pe altul, a inceput sa le placa. Dupa patru luni de lucrat in parc facusem 17-18 copii si nu mai puteam lucra afara, ca venise iarna. Am inchiriat o sala in Wembley, unde am bagat copii cinci luni. Apoi a tot crescut numarul copiilor", povesteste pentru News.ro, fostul fotbalist.

Exclusiv copii romani, obiectivul – echipele nationale de juniori

In primul an de existenta a academiei a infiintat Cupa Eagles la care au participat opt echipe de copii din Londra, de la academii cunoscute in Anglia. Anul acesta a reusit sa aduca inapoi trofeul. Iar anul acesta, la trei ani de la infiintarea academiei, va inscrie in noul sezon 3 echipe de juniori in a 11-a liga valorica din Anglia, Harrow Youth Football League, care a luat fiinta cu peste 80 de ani in urma.

Eagles Football Academy - a ales acest nume pentru ca sufletul i-a ramas la "vulturii" pitesteni pentru care a jucat - traieste din taxele de 100 de lire pentru antrenamentele copiilor si din sponsorizari: "Copii platesc o taxa, 100 de lire pe luna, cu 3 antrenamente pe saptamana, li se asigura absolut tot, echipament, mingi, baza sportiva inchiriata cu doua terenuri de antrenament, teren sintetic, vestiare. Absolut tot. Sunt numai copii romani si am doua motive, eu am probleme cu comunicarea in limba engleza si mi-am dorit sa cresc eu copii care sa ajunga in nationalele de juniori ale Romaniei. E o nebunie a mea. Imi doresc eu sa cresc copii aici si sa-i trimit la nationalele de juniori".

Citeste si:
Jean Gavril și Dinu, nevoiți să facă autostopul din Londra în...
Jean Gavril și Dinu, nevoiți...

Gabi Dumitru este convins ca odata si odata se va intoarce in tara, chiar daca pentru moment este implicat trup si suflet in academia de fotbal. Fostul fotbalist a explicat si diferentele scolii sale de fotbal fata de altele, de prestigiu, din Anglia: "Nu vreau sa iau copii straini si pentru ca eu sunt nationalist de felul meu asa, sunt aici printr-o conjunctura, dar mie tot acolo mi-e capul si gandul, eu tot acolo o sa ma intorc. Eu le spun la toti, in fiecare saptamana ca o sa plec, dar nu ma cred. Eu sunt nationalist v-am spus, si daca as avea un copil strain mai bun decat un roman nu mi-ar placea. Nu stiu daca as face totul pentru ala strain sa devina un fotbalist mai bun decat romanul. Nu as fi obiectiv. Eu vreau sa scot copii romani la nationale si suta la suta voi scoate. Pentru ca am copii buni. Il am pe ala mic Raul Vancea, pe care a vrut sa-l ia Chelsea anul trecut. Daca ei considera ca e ceva special se intereseaza de jucator chiar daca are opt ani. Dar ei au posibilitatea pana la 18 ani sa schimbe 50 de Raul Vancea".

Citeste si:
Cutremure în Turcia: În mijlocul dezastrului sunt prinşi şi mulţi...
Cutremure în Turcia: În...

Tehnicianul a fost contactat anul trecut de reprezentantii Federatiei Romane de Fotbal, care i-au propus sa preia conducerea uneia dintre echipele nationale de juniori, dar a refuzat pentru ca isi dorea sa dezvolte cat mai mult academia din Londra. "M-au contactat de la federatie in urma cu un an cand mi-au propus un parteneriat si sa preiau orice nationala de juniori vreau eu, intre Under14 si Under17. Si am spus ca nu vreau, ca vreau sa merg in continuare cu acest proiect, este un copil care s-a nascut in urma cu doar cateva luni si vreau sa-l cresc. Si am crescut incet-incet, acum am ajuns la aproape 70 de copii si deschidem o a doua scoala in estul Londrei, au venit deja copii si acolo", a mai spus Dumitru.

Intrebat care sunt pariurile sale in privinta celor 67 de jucatori pe care ii antreneaza acum, Dumitru a nominalizat trei copii: Bogdan Cuparescu, 8 ani, Raul Vancea, 8 ani, si Alin Bejinaru, 13 ani, venit de la academia de fotbal a lui Gheorghe Hagi.

Citeste si:
REPORTAJ: Am condus Mazda CX-60 pe cele mai periculoase drumuri din...
REPORTAJ: Am condus Mazda...

In momentul de fata, Eagles Football Academy are, pe langar directorul Gabriel Dumitru, alti sase angajati, Mircea Maer, director de imagine, Mihai Lungu, director sportiv, Antonio Dumitru si Alexandru Nistorescu, antrenori U14, Cristi Traistaru, antrenor U9 si Costel Asiminei, antrenor U7.

A lasat West Ham pentru Eagles

Metodele de antrenament ale marilor scoli de fotbal din regat lasa de dorit pana la o varsta inaintata a copiilor din cauza faptului ca legislatia engleza spune ca grila de formare a viitorilor fotbalisti intra in vigoare la 16 ani si a ariei mari de selectie de jucatori. Adica Chelsea, spre exemplu, nu investeste foarte mult intr-un copil pentru ca din diverse motive acesta se poate pierde pana la 16 ani, sau poate pleca fara nicio obligatie. Acesta este motivul pentru care foarte multi romani care traiesc in Anglia au ales sa-si duca copii la scoala de fotbal a lui Gabriel Dumitru.
Citeste si:
Începe CE de juniori de la Otopeni. În ce probă va concura David...
Începe Europeanul de juniori...

"Am un copil care face eforturi foarte mari sa vina la fotbal, care a fost la academia lui Hagi. Un copil foarte talentat. Doua ore si jumatate face pana aici si alte doua ore si jumatate inapoi pana acasa. Antrenamentul e de la 6 la 8 seara, copilul face niste eforturi uriase, doarme prin metrou, dar vrea sa se faca fotbalist. Avea unde sa se duca mai aproape, a incercat pe la West Ham, dar nu i-a placut. Am 15-16 copii care au fost la academii mari si totusi au venit aici. Au plecat de acolo pentru ca spun parintii ca nu faceau ceea ce fac eu aici cu ei. Anglia trateaza foarte superficial copii pana pe la 14 ani. Avand o arie atat de mare de selectie, aproape ca nu-i intereseaza. Daca ma bucura ceva este faptul ca e apreciata calitatea muncii, aici nimeni nu se joaca. Sunt inconjurat de oameni profesionisti suta la suta", povesteste Dumitru.

Antrenorul intentioneaza sa semneze cu parintii copiilor contracte civile, prin care el se obliga ca pana la varsta de 17 ani sa le gaseasca echipe, in caz contrar jucatorii putand pleca gratis: "Acum vreau sa fac niste contracte civile cu parintii, pentru ca aici pana la 16 ani oricine poate sa-ti ia orice copil. Aici intra in vigoare grila de formare la 16 ani. Mi-am luat de aici un avocat sa facem niste contracte, unii au semnat, altii nu. Acolo apar niste sume, pe mine nu ma intereseaza sa iau sumele alea, pe mine ma intereseaza sa duc eu copii mai departe. Asta e rolul unei academii, eu nu pot duce copii decat pana la 17 ani maxim, mai departe nu ii mai pot ajuta. Daca pana la 17 ani nu i-am canalizat si nu au gasit o oprotunitate de transfer atunci le dau acordul de transfer sa poata sa-si faca un viitor. Asta e datoria mea".

Brexit nu e un motiv de ingrijorare

Referendumul referitor la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana nu constituie un motiv de ingrijorare pentru afacerea sa pentru ca parintii copiilor pe care ii antreneaza nu intentioneaza sa se intoarca in tara.

"Nu s-a intamplat nimic special dupa Brexit. Nu pot spune ca exista o temere a oamenilor. Cel putin eu nu am simtit-o. Majoritatea copiilor sunt nascuti aici, oamenii sunt de foarte mult timp aici si nu vor sa se mai intoarca. Nu am auzit nici macar doi parinti care sa spuna ca vor sa se intoarca, situatia e clara. Deocamdata nu ne afecteaza in niciun fel. Sunt oameni care sunt convinsi ca raman aici. Bine, prietenii mei sunt convinsi ca si eu voi ramane aici, dar nu e asa, eu ma voi intoarce la un moment dat", a mai spus Dumitru pentru News. ro.

Planurile de viitor sunt legate tot de scoala de fotbal pe care vrea sa o extinda, sa deschida o sucursala in Birmingham, avand chiar posibilitatea sa vanda o parte din actiunele la academie, pe care le detine in totalitate. "Anul viitor vreau sa deschid o scoala si in Birmingham. In momentul acesta mi s-au deschis foarte multe oportunitati. Am un club mare din Franta, Bastia, care vrea drept de preemtiune pentru copii de la Eagles dupa turneul din Scotia. Ei sunt o academie mare, au peste 1500 de copii, dar nu le-a venit sa creada ca ne-am prezentat atat de bine la acest turneu. Au tinut sub observatie toata activitatea noastra. Dar nu ma intereseaza in momentul asta. A mai aparut varianta sa cedez niste actiuni la Eagles unui print arab, care vrea sa cumpere actiuni. Eagles e societate pe actiuni, care sunt suta la suta in proprietatea mea. Dar am niste sponsori care ma sustin si nu sunt interesat in acest moment", si-a desvaluit Gabi Dumitru planurile de viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.